Ekonomija
KONCENTRACIJA POSLOVANJA

Hrvatska ne smije ovisiti o Zagrebu: Manji su gradovi nositelji razvoja
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Zagrebački poduzetnici ostvarili su 73,5 posto netodobiti svih poduzetnika u zemlji

Ukupni pobjednik i dobitnik Zlatne bilance, nagrade koju Financijska agencija (Fina) dodjeljuje najuspješnijem poduzetniku, prema financijskom rejtingu u 2020. godini osječka je informatička tvrtka Mono. Vijest koja je obilježila kraj kolovoza bila je posebno važna za slavonske tvrtke - uz Mono, koji je bio dobitnik za najbolju tvrtku i u kategoriji Informacije i komunikacije, još su tri tvrtke bile pobjednice u svojim kategorijama.



Usporedni podatci koje je Fina objavila sredinom rujna pokazuju kako su prošle godine nakon Zagreba upravo poduzetnici Osijeka ostvarili najveću konsolidiranu dobit. Slijede ih poduzetnici Varaždina, a među top-deset gradova prema kriteriju netodobiti još su Karlovac, Sveta Nedelja, Rijeka, Čakovec, Solin, Vukovar i Kutina. Konsolidirana netodobit poduzetnika u toj skupini gradova lani je iznosila 16,6 milijardi kuna, a konsolidirana netodobit svih poduzetnika u Hrvatskoj bila je 20,97 milijardi kuna. U navedenih top-deset lani je bilo 62.365 poduzetnika, a zapošljavali su 493.716 radnika.

Koncentracija


Analiza podataka po gradovima potvrđuje veliku koncentraciju poslovanja poduzetnika obveznika poreza na dobit u deset najvećih gradova, koji su u ukupnom poduzetništvu u 2020. godini imali 44,9 posto broja poduzetnika, 52,1 posto broja zaposlenih, 62,8 posto ukupnih prihoda, 64,5 posto dobiti razdoblja, 52,2 posto gubitka razdoblja i 79,1 posto netodobiti. Razlog tomu, kako navode iz Fine, prije svega je udjel poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu. Zagrebački poduzetnici, njih 46.347, s 369.080 zaposlenih, ostvarili su najveću netodobit, 12,2 milijarde kuna, što je 73,5 posto netodobiti svih poduzetnika u zemlji.

Dakle, tri četvrtine dobiti ostvarili su poduzetnici glavnog hrvatskog grada. Koliko takav podatak, koji upozorava na izrazitu koncentraciju, pa i ovisnost, ukupnog poslovanja u hrvatskom glavnom gradu, može zapravo biti zabrinjavajući za domaću ekonomiju? No to, pokazuju ekonomski udžbenici, nije ništa neuobičajeno.

- Kada govorimo o ekonomiji, jedan od prvih pojmova koji bi nas mogao asocirati na nju jest "isplativost". Uistinu, kada sagledamo pokazatelje o profitabilnosti poduzetnika Hrvatske, jasno je da je najveći dio "ekonomske moći" upravo u velikim gradovima - kazuje Nataša Drvenkar, s Katedre za nacionalnu i međunarodnu ekonomiju Ekonomskog fakulteta u Osijeku. Za to će podastrijeti razloge - lokacija poduzeća može utjecati na produktivnost od dva do čak 20 %, ovisno o djelatnosti. Nadalje, blizina izvoznih tržišta omogućava lakše preživljavanje manje produktivnih poduzeća, a dostupnost brze ceste/autoceste može povećati proizvodnju poduzeća za 16 % i rast produktivnosti poduzeća od 24 %. Udvostručenje veličine grada na rast produktivnosti radnika i poduzeća obično utječe između dva i sedam posto, opet ovisno o djelatnosti. Velika urbana područja u EU-u (više od 500.000 stanovnika) stvaraju oko 48 % BPD-a EU-a, a glavni gradovi obično stvaraju BDP koji je 37 % veći od nacionalnog prosjeka. BDP Grada Zagreba čini 34,3 % BDP-a Hrvatske i 78.493 kune po stanovniku viši je od hrvatskog prosjeka. Evidentno je kako stanovništvo u velikim gradovima zarađuje, prosječno u svijetu, 21 % više od ostalih gradova/regija u zemlji, stoga se situaciji u Hrvatskoj ne treba čuditi.

Velika sredina


- Naravno, ne treba zanemariti dugogodišnji problem regionalnih neravnoteža i dugoročnih posljedica na regionalni ekonomski rast i razvoj ovog kraja. Grad Zagreb, kao i gotovo svaki drugi glavni grad u svijetu, sjedište je najvećih poduzeća i institucija, geografski i prometno dobro pozicioniran, pa kao takav privlači ulaganja i koncentracija je visokokvalificiranog (brzo dostupnog) kadra velika - kaže Drvenkar.

U današnje vrijeme, uz težnje nacionalnih ekonomija, EU ciljano unaprjeđuje (manje razvijene) regije, utječe na poboljšanje konkurentnosti, sadržaja i infrastrukture gradova te jača ukupne konkurentske kapacitete, a ujedno utječe i na ruralne regije.

- Manji gradovi, poput Osijeka, često mogu biti izvrsni okidač za rast i razvoj novih poduzeća i transformaciju postojećih jer je poduzetnička zajednica često puno bolje povezana u manjim gradovima nego u većim, primjerice, ovdje je to osječki IT sektor. Suradnja s obrazovnim sustavom i lokalnom/regionalnom vlasti može biti puno kvalitetnija u pitanju razvoja, zatim niži su fiksni troškovi, bolja je i lakša promidžba, koja se onda "daleko čuje" - kaže naša sugovornica.

Da je Osijek dovoljno velika sredina za poslovanje, smatra i Igor Marković, vlasnik tvrtke koja zapošljava pet djelatnika.

- Osijek je dovoljno velika sredina za poslovanje nas malih, kooperantski radimo za industrijsku proizvodnju u Slavoniji. U Osijeku imamo sve potrebne javne servise, kao i potrebne institucije podrške poput Hrvatske udruge poslodavaca (HUP) i Hrvatske gospodarske komore (HGK). Podrška našem poslovanju dolazi i od Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije. Zagreb? Za sada imamo ovdje sve što nam je potrebno za naše kvalitetno i profitabilno poslovanje - kaže naš sugovornik.

Prema svim pokazateljima, poduzetnici Osijeka bilježe rast u odnosu prema 2019. godini. Naime, ako se malo detaljnije pogleda Finina analiza, Osijek zauzima četvrto mjesto po broju poduzetnika, broju zaposlenih, ukupnom prihodu, ukupnoj dobiti razdoblja i čak drugo mjesto po netodobiti u Hrvatskoj za 2020. godinu. Konsolidirana netodobit iznosila je 669,6 milijuna kuna. Tim rezultatima Osijeka najviše je pridonijela tvrtka Žito d.o. o. Ostvarili su 6,7 % ukupnih prihoda deset najvećih poduzeća u Hrvatskoj, a zauzeli su peto mjesto među deset najvećih po broju zaposlenih.

- Ako uzmemo u obzir kako jedino prerađivačka industrija ima moć transformacije nacionalne ekonomije, temeljeno na stvaranju dodane vrijednosti proizvoda i usluga, i kako ona stvara od 70 do više od 90 % izvoza razvijenih ekonomija u svijetu, a jedno radno mjesto u prerađivačkoj industriji stvara od 0,5 do 2 nova radna mjesta u ostalim djelatnostima, onda su to izuzetno pozitivne i obećavajuće vijesti. Osim toga, ako se detaljnije pogledaju rezultati i ostalih poduzetnika, opet su oni najveći iz područja industrije. Pri tome industrije 4.0 i 5.0 neće "izbrisati" postojeća radna mjesta, kako se to očekuje. Štoviše, te će industrije omogućiti nova zaposlenja i širenje pozitivnih utjecaja na nadgradnju tradicionalne industrije, na ostale djelatnosti i životni standard lokalnog i regionalnog stanovništva - kaže Drvenkar.

Dobrim rezultatima poduzetnika sa sjedištem u Zagrebu, prema podatcima Fine, najviše je pridonijela Hrvatska elektroprivreda, Varaždina Zagorje-tehnobeton, Karlovca HS Produkt, Svete Nedjelje Specijalna bolnica za opću kirurgiju i ginekologiju te radioterapiju ONKOL. Rezultatima Rijeke najviše su pridonijele Plodine, rezultatima Čakovca TMT, Solina AD Plastik, Vukovara Prvo plinarsko društvo i Kutine Petrokemija.


Dario Kuštro
Varaždin, Karlovac, Sveta Nedelja...
Nakon zagrebačkih i osječkih poduzetnika, slijede poduzetnici iz Varaždina s dobiti od 571,6 milijuna kuna. Na četvrtom mjestu liste su poduzetnici Karlovca, koji su ostvarili 509,4 milijuna kuna netodobiti, poduzetnici Svete Nedelje na petom su mjestu s 490,1 milijun kuna netodobiti. Na šestom mjestu su poduzetnici Rijeke s netodobiti od 489,6 milijuna kuna, sedmo mjesto zauzeli su poduzetnici Čakovca s 476,1 milijuna kuna netodobiti, a osmo mjesto poduzetnici Solina, koji su lani ostvarili netodobit od 438,2 milijuna kuna. Na začelju su liste poduzetnici Vukovara s 404,2 milijuna kuna netodobiti i poduzetnici Kutine s netodobiti od 353,3 milijuna kuna.

Možda ste propustili...

OD POČETKA TRAVNJA DO KRAJA LISTOPADA PLANIRANO OKO 758.000 LETOVA

Španjolski avioprijevoznici povećavaju kapacitete

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

Najčitanije iz rubrike