Osijek
SEGIP KONFERENCIJA NA OSJEČKOM FERIT-U S TVRTKOM BASE58

U Osijeku se kroz povezivanje i lokalnu razmjenu razvija budućnost elektroenergetike
Objavljeno 22. rujna, 2021.
Na osječkom FERIT-u održana je završna konferencija projekta Razvoj integracijske platforme za pametne elektroenergetske mreže (SEGIP). Nositelj projekta je tvrtka Base58 d.o.o. iz Osijeka, partner na projektu je FERIT, a sudjelovali su i gosti iz područja elektroenergetike iz tvrtki HEP, Končar, udruge HRO CIGRE.



Projektni tim pojasnio je da platforma predstavlja sustav za napredno upravljanje elektroenergetskim distributivnim mrežama, a potrošačima, tj. kućanstvima, nudi mogućnost angažiranja veće potrošnje kada su tržišne prilike za to najpovoljnije.



- Kućanstva još ne sudjeluju na tržištu energije i hrvatski nacionalni operator brine se da je cijena električne energije konstanta u dvije tarife, no u naravi cijena je promjenjiva kroz dan. U Europi neka kućanstva imaju znatno drugačije uvjete potrošnje od hrvatskih. Primjerice, u okolici mnoštva malih sunčanih elektrana moguće je da cijena u podne bude niža od tržišne, što je suprotno onome na što smo mi navikli - kazao je dr.sc. Marko Vukobratović iz Base58 te dodao kako pomoću platforme SEGIP kupci električne energije mogu biti bezbrižni, znajući da platforma brine o tome kada je u danu najbolje uključiti veće potrošače, poput perilice rublja, odnosno, kada je cijena najpovoljnija.



Platforma obavještava korisnika kada se cijena poveća i predlaže smanjenje potrošnje ili prihvaćanje nove cijene. Korisnici se mogu međusobno organizirati u mikromreže i time osnažiti svoju tržišnu prisutnost i raspoloživost usluga.



- SEGIP platforma omogućava grupiranje više mikromreža u cjeline - energetske zajednice koje će zajedno nastupiti na tržištu električne energije i biti višestruko konkurentnije - objašnjava mag.ing.inf. Ivan Varga iz Base58. Konkretno, to bi značilo da bi gradske četvrti ili naselja s većim brojem sunčanih elektrana na krovovima mogle imati jeftiniju cijenu struje u danu, za razliku od gradskih četvrti koje to nemaju.



Naglasak platforme je na značajnom povećanju podrške svim akterima u cijelom lancu distribuirane proizvodnje i distribucije električne energije, a integracijom bi se ostvarila mogućnost lokalne razmjene električne energije i međusobno trgovanje između kućanstava i ostalih dionika aktivnog distributivnog sustava. Platforma je u fazi pilot-provedbe na FERIT-u prije komercijalizacije.



Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog fonda za regionalni razvoj, ukupna vrijednost je 13.513.779,14 kn, uz sufinanciranje od 7.903.780,54 kune.



Darko Pejić
Napredno upravljanje kućanstvima nudi mogućnost angažiranja veće potrošnje kada je struja jeftinija

Možda ste propustili...

KAD TI GLUTEN ZAGORČAVA ŽIVOT

Osam od deset oboljelih ne zna da ima celijakiju

DUBRAVKA BIUK. V.D. PREDSTOJNICE KLINIKE ZA OČNE BOLESTI KBC-A OSIJEK

Uložili smo puno truda kako bismo čekanje na operaciju mrene skratili na 180 dana

Najčitanije iz rubrike