Osijek
POZITIVNI TRENDOVI U ANTUNOVCU

Davor Tubanjski: Uveli smo nove demografske mjere
Objavljeno 21. rujna, 2021.

U općini Antunovac početak nove školske i pedagoške godine potvrdio je nastavak pozitivnih demografskih trendova - u školske klupe OŠ "Antunovac", koju pohađaju 303 učenika, ove su godine sjela i 33 prvašića, a u vrtiće u Antunovcu i Ivanovcu upisano je ukupno 115 djece, redom mještana ove općine. Rezultat je to kontinuiranog rada na stvaranju poticajnog okruženja za obiteljski život, jer općinska uprava nastoji pomoći u svim pogledima kako bi financijski rasteretila roditelje, istovremeno stvarajući bolje uvjete za rast i razvoj djece kada je riječ o javnoj infrastrukturi.



- Općina je potpora roditeljima od samog rođenja njihova djeteta. Naknade za novorođenčad iznose 2000 kuna za prvo dijete, 4000 kuna za drugo dijete te 7000 kuna za treće dijete, a omogućene su i jednokratne pomoći za višečlane obitelji i obitelji u potrebi. Pohađanje vrtića sufinancirano je za sve polaznike s područja općine, a najnovijom demografskom mjerom općinska će uprava preuzeti cjelokupan trošak pohađanja vrtića za treće i svako sljedeće dijete u obitelji - najavljuje općinski načelnik Davor Tubanjski.

Riječ je, kaže načelnik, o potezu kojim pokazuju naklonjenost ulaganju u prave vrijednosti njihove općine - njihovu djecu. Svake godine imaju rast broja djece u vrtićima, što im je jedan od konkretnih pokazatelja da idu u dobrom smjeru. "Zbog popunjenosti kapaciteta i velike potražnje trenutačno smo u dogovorima s vrtićem oko otvaranja nove vrtićke grupe", komentira Tubanjski.

Niz je i drugih poteza kojima se nastoji obuhvatiti sve dječje dobne skupine. Pa je tako osigurana besplatna prehrana u školi za sve učenike i besplatni školski udžbenici za osnovnoškolce. "Roditelje školaraca dodatno smo rasteretili prilikom opremanja djece za školu, a škole u Antunovcu i Ivanovcu opremili smo pametnim školskim pločama kako bi učenici nastavu pratili u skladu s današnjim potrebama. Nadalje, s ciljem poticanja izvrsnosti, Općina financijski nagrađuje osmaše koji su tijekom cijelog svog osnovnoškolskog školovanja bili odlični učenici, a za najbolje srednjoškolce osigurane su stipendije. Prošle su godine uvedene izmjene, pa su sada stipendije osigurane za sve redovne studente koji redovno izvršavaju obveze, a sve da bismo pomogli njihovim roditeljima te potaknuli stvaranje visokoobrazovnog kadra. Osim stipendija, osigurano je i sufinanciranje karata za javni autobusni prijevoz za srednjoškolce i studente, a zahvaljujući Osječko-baranjskoj županiji studenti se mogu i besplatno voziti vlakom", nabraja Tubanjski.

Općina ulaže i u društveni i sportski život. Izgrađena su dva nova dječja igrališta u Antunovcu i Ivanovcu, a redovno se ulaže i u obnovu te održavanje postojećih igrališta kako bi mladi imali sigurna mjesta za igru na otvorenom. Općina je počela uređivati Sportsko-rekreacijski centar Jezero gdje će stvoriti dodatne javno sportske sadržaje, a Općina Antunovac uvijek je podrška i svim aktivnostima civilnih udruga i sportskih klubova koje su usmjerene na rad s djecom.

- Uz mještane, rad i trud općinske uprave prepoznale su i mnoge mlade obitelji koje su svoj dom odlučile stvoriti upravo na području općine Antunovac, što daje dodatan zamah zadržavanju postojećih i uvođenju novih demografski poticajnih mjera - poručuje Davor Tubanjski.



Darko Pejić
Rad općinske uprave prepoznale su mnoge obitelji koje su svoj dom odlučile stvoriti u općini Antunovac

4000 kuna naknada je za drugo i 7000 kuna za treće dijete

Najčitanije iz rubrike