Osijek
U SKLOPU HRVATSKO-MAĐARSKOG INTERREG PROJEKTA

Dan hrvatskog folklora u Osijeku
Objavljeno 23. rujna, 2021.
Besplatan hrvatski folklorni festival u osječkom Vikarijatu. Na pozornici se predstavlja jedan od najboljih domaćih ansambala, HKUD „Osijek 1862”, te gosti izvođači iz Hrvatske i hrvatska društva iz Mađarske.

Hrvatski se folklor predstavlja četiri puta ove jeseni u seriji programa i to u 2-2 grada hrvatske i mađarske Baranje. U sklopu hrvatsko-mađarskog interreg projekta, uz financijsku pomoć Europske Unije, nakon Mohača i Valpova, treći je domaćin grad Osijek, gdje će se u subotu (25-og rujna) predstaviti najbolji ansambli ove regije. Domaćin programa jeste HKUD-a „Osijek 1862”, a mjesto osječki Vikarijat, gdje će u 18 sati zasvirati tambure. Kao gosti izvođaci sudjeluju: HKUD „Valpovo 1905”, te društva iz Mađarske - Kulturna udruga VIZIN iz Pečuha i Čitaonica mohačkih Šokaca iz Mohača.

 

HKUD "Osijek 1862" ima dugu tradiciju kulturnog i glazbenog djelovanja u gradu Osijeku. Od Osječkog pjevačkog društva iz 1862., preko Sloge, Kuhača i Milice Križan, do Hrvatskog kulturno-umjetničkog društva "Osijek 1862", generacije naših članova prenosile su tradicijska znanja i vještine.


Danas društvo okuplja preko 120 članova. Osnovano je s ciljem očuvanja hrvatske kulturne baštine i tradicijske kulture, te se kontinuirano bavi istraživanjem, proučavanjem, praksom, izvedbom i očuvanjem tradicijskog plesa, pjesme, glazbe, tradicijskog znanja, vještina i običaja.
U Društvu postoje plesne, instrumentalne i vokalne sekcije. Djeluju u skupinama - uključujući folklorni ansambl i tamburaški orkestar - u skladu s dobi, znanjem i vještinama članova.
Etnografski centar izvrsnosti sastavni je dio Društva. Čine ga umjetnički i stručni voditelji svih sekcija i grupa, te voditelji materijalnog fonda Društva.


U svom programu Društvo ima 28 koreografija iz svih krajeva i plesnih zona Hrvatske (Slavonije, Baranje, Podravine, Posavine, Međimurja, Zagorja, Prigorja, Primorja i Dalmacije), ali i područja izvan Hrvatske u kojima žive Hrvati (Hercegovina, Crna Gora i Vojvodina).
Zahvaljujući koreografijama vrhunskih hrvatskih koreografa, dr. Sc. Ivana Ivančana, Zvonimira Ljevakovića, prof., Vide Bagura, prof., Slavice Moslavac, dipl. etnologa i drugih, njegujući narodni način pjevanja, izvorne narodne nošnje, Društvo već godinama zauzima vodeće mjesto među hrvatskim folklornim sastavima.


Društvo je primilo mnogo nagrada na smotrama folklora u Hrvatskoj, Europi, Aziji, Africi, Sjevernoj i Južnoj Americi, uključujući Grb grada Osijeka, Povelju Osječko-baranjske županije, srebrni kip na festivalu u Kini te Sicilija i Grand Prix na festivalu u Poljskoj.

Ulaz je besplatan, organizatori svakoga rado očekuju. Serija se programa završava za tjedan dana, u Pečuhu, 1-og listopada.

HUHR/1901/3.1.2./0043 CHP projekt je proveden uz financijsku pomoć Europske Unije u okviru programa suradnje INTERREG V-A Mađarska-Hrvatska.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike