Učionica
ODLIKAŠ DO ODLIKAŠA

Pandemija ostavila traga na ocjenama, ali je svaki drugi učenik ipak prošao sa pet
Objavljeno 18. rujna, 2021.

Tri su informacije, više no ikada prije, obilježile početak (n)ove školske i akademske godine. Prva je ona o poplavi odlikaša, druga je o tome da je prvi put ostalo slobodnih mjesta na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a treća su vijest rezultati istraživanja o školstvu Instituta za društvena istraživanja, koje je pokazalo da je na veliku većinu učenika pandemija imala izrazito negativan utjecaj.



​Definitivno je jasno kako je pandemija ostavila traga na ocjenama. Naime, opći uspjeh gotovo pola milijuna hrvatskih učenika, dakle i u osnovnim i u srednjih školama, lošiji je nego godinu prije, prošli su s vrlo dobrim, točnije – 4,33. To je prva školska godina u posljednjih osam u kojoj opći uspjeh nije rastao. Tako je 2013. iznosio 4,09, a pretprošle godine došao je do rekordnih 4,38.



No teško da su te ocjene pokazatelj znanja, jer statistički podatci koje je objavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja pokazuju kako je svaki drugi učenik prošao s odličnim, njih 49 posto. Točnije, 223.714 učenika imalo je zaključno peticu u svjedodžbi. Godinu dana prije bilo ih je i više, 53 posto. Impresivan je i broj superodlikaša, onih koji su prošli sa 5,0 - riječ je o 83.563 učenika, odnosno 18 posto. Prosječna ocjena za osnovnoškolce je 4,5 (odličnim je prošlo 60,12 posto osnovaca), a za srednjoškolce 3,98. Među osnovcima njih 26,58 posto prošlo je sa 5,0. S odličnim je prošlo 26,78 posto srednjoškolaca, a među gimnazijalcima odličan je uspjeh imalo 44,81 posto učenika.



Gledano po razredima, najviši prosjek ocjena prošle godine imali su učenici prvog razreda osnovne škole (4,84), među srednjoškolcima - maturanti (4,70).



Kada je riječ o stanju po županijama, najviši prosječan opći uspjeh je u Gradu Zagrebu, 4,48. Nakon Zagreba po prosjeku ocjena slijede učenici Zagrebačke županije (4,44), zatim Dubrovačko-neretvanske (4,37), Varaždinske (4,36) i Istarske županije (4,35). Najniži prosjek ocjena, koji je i dalje vrlo visok, imali su učenici Požeško-slavonske županije, a iznosi 4,17.



Nažalost, začelje u cijelosti pripada Slavoncima, učenici Brodsko-posavske imaju prosjek 4,18, Virovitičko-podravske 4,19, a Vukovarsko-srijemske 4,21 i oni drže posljednja četiri mjesta županijske rang-liste. U gornjem domu, ali ipak ispod državnog prosjeka, učenici su Osječko-baranjske županije s prosjekom ocjena 4,29.



Dario Kuštro
Po razredima, najviši prosjek imali su učenici prvog razreda osnovne škole, među srednjo-

školcima - maturanti

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike