Mozaik
100. GODIŠNJICA FRANCUSKOG INSTITUTA U HRVATSKOJ

"Rendez-Vous au Cinema" francuski filmovi prikazuju se i u slavonskim kinima
Objavljeno 18. rujna, 2021.

U čak 35 nezavisnih kina diljem Hrvatske održat će se od 17. rujna do 17. listopada ovogodišnji filmski rendez-vous, nastao u partnerstvu Francuskog instituta u Hrvatskoj, Kino mreže i Hrvatskog audiovizualnog centra. U tom vremenu bit će prikazano šest višestruko nagrađivanih filmova koji su svojedobno privukli i veliki broj gledatelja u kinodvorane, a program je osmišljen povodom obilježavanja 100. godišnjice Francuskog instituta u Hrvatskoj. Predsjednik Hrvatske mreže neovisnih kinoprikazivača (Kino mreže) Alen Munitić izrazio je zadovoljstvo što se ove godine za sudjelovanje u programu Rendez-vous au cinéma odazvao rekordan broj kina, što smatra da je dokaz "kako kontinuitet rada definitivno postiže rezultate u razvoju publike".



- Sigurno se prikazivačima svidio i mali programski zaokret na suvremeni francuski film, a i dobra ljetna sezona pridonijela je da kina na otvorenom rade duže nego ikad, pa su se i oni uključili u program. Ja bih zahvalio i Francuskom institutu i HAVC-u na višegodišnjoj suradnji jer ovako kvalitetni programi su upravo potrebni kinima kako bi u ova vremena što više potaknuli gledatelje da se vrate u kina i nastave uživati u doživljaju gledanja kultnih naslova na velikom ekranu. A publiku diljem Hrvatske pozivam da posjete svoje najbliže kino i pronađu nešto za sebe među ovim višestruko nagrađivanim filmovima - rekao je Munitić.

U programu ovogodišnjega Rendez-vous au cinéma ljubitelji francuskog filma u Slatini moći će (ponovno) gledati svjetski poznatu komediju "Amelie" koju je režirao Jean-Pierre Jeunet, introspektivnu dramu "Skafander i leptir" Juliana Schnabela, krimi-komediju "Osam žena" Françoisa Ozona, animirani film "Avantura na Sjeveru" te ekološki dokumentarac "Sutra". U povodu smrti velikana francuskog glumišta Jean-Paula Belmonda bit će prikazana romantična drama "Ludi Pierrot" Jean-Luca Godarda iz 1965. Francuski filmovi u Slatini će se prikazivati srijedom od 22. rujna do 6. listopada, a ostali kinematografi kreiraju program prema svojim mogućnostima. U nekim drugim kinima na programu se može naći i "Adelin život" redatelja Abdellatifa Kechichea iz 2013. te animirani film "Izgubio sam svoje tijelo" Jérémy Clapina.

Na području Slavonije u programu Rendez-vous au cinéma sudjeluju Kino 30. svibnja u Daruvaru, Dvorana Relković u Novoj Gradiški, Kino Slatina i Kino Urania u Osijeku. Rendez-vous au cinéma organiziraju Francuski institut u Hrvatskoj, Hrvatski audiovizualni centar i Kino mreža, uz partnerstvo s Animafestom Zagreb i Kinom Tuškanac. P. Žarković
Kino 30. svibnja u Daruvaru, Dvorana Relković u Novoj Gradiški, Kino Slatina i Kino Urania u Osijeku

Možda ste propustili...

U ORGANIZACIJI ZAKLADE “HRVATSKA ZA DJECU”

Maturanti iz domova zasjali na posebnoj modnoj reviji

NA PODRUČJU JUŽNE KALIFORNIJE

Lego kockice na udaru lopova

Najčitanije iz rubrike