Magazin
ŠIME ERLIĆ DRŽAVNI TAJNIK U MINISTARSTVU REGIONALNOGA RAZVOJA I FONDOVA EU-a

Prednost pri dodjeli sredstava imat će zeleni, istraživački i inovativni projekti
Objavljeno 18. rujna, 2021.

Proteklog tjedna u HUP-u je održana konferencija na temu mogućnosti financiranja projekata iz EU fondova za tvrtke iz drvne i papirne industrije. Uvodno su se nazočnima obratili predsjednik HUP-a Udruge drvne i papirne industrije.



U povodu toga glavni direktor HUP-a Damir Zorić, izjavio je:

- Želimo da naša drvna industrija napravi stvaran zaokret prema inovativnosti i kreativnosti te da se pomaknemo od ideje izvoza trupaca i stvorimo sinergiju unutar cijele industrije te se okrenemo stvaranju proizvoda više dodane vrijednosti. Mnoge naše tvrtke su pokazale da posjeduju sirovine i tehnologiju za uspjeh ne samo unutar zemlje nego i na stranim tržištima. Vjerujem da ovoj industriji treba osigurati kvalitetniji pristup financiranju, kako iz fondova EU-a tako i dostupnost drugim izvorima financiranja. Ostale zemlje članice EU-a zasigurno već koriste ova sredstva, stoga je za našu konkurentnost važno da i mi pratimo taj trend.

Državni tajnik pri Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova EU-a Šime Erlić, predstavio je novu kohezijsku politiku u financijskoj perspektivi EU 2021. - 2027.:

- U novom financijskom razdoblju očekuju nas nikad veća sredstva namijenjena kako javnim tako i privatnim projektima. Prema sadašnjim alokacijama koje su dostupne za RH kroz VFO i NPOO, Hrvatskoj je na raspolaganju više od 24,2 milijarde eura, što je dvostruko više sredstava nego što smo imali do sada za isto vremensko razdoblje. Razlog tomu je odluka EU-a da se osigura više sredstava za izlazak iz krize kao brzi instrument pomoći Europske komisije i ta sredstva moramo potrošiti do 2026. godine. NPOO je odobren od strane EK-a i sredstva dostupna kroz njega bit će brzo dostupna poduzetnicima u obliku grantova i nepovratnih sredstava. Prioriteti Operativnog programa konkurentnost i kohezija (OPKK) podijeljeni su u šest kategorija, prednost pri dodjeli sredstava imat će zeleni, istraživački i inovativni projekti - kazao je Erlić u svom izlaganju.

Prezentaciju na temu “Mogućnosti financiranja projekata iz NPOO-a i VFO 2021. - 2027. za drvno-prerađivački sektor i papirnu industriju” održao je Niko Letilović, menadžer u PwC Croatia:

- Europska unija je na krizu prouzročenu pandemijom bolesti COVID-19 odgovorila ambicioznim paketom pomoći državama članicama, čime je otvoreno novo poglavlje europske kohezije. Kroz Višegodišnji financijski okvir i poseban paket pomoći - EU next generation, poduzetnicima su dostupna značajna sredstva, s fokusom na klimatsku i digitalnu tranziciju... Kroz VFO i NPOO ukupno će biti dostupno 13,42 milijarde kuna na koja će moći aplicirati i tvrtke iz drvne i papirne industrije - izjavio je Letilović. (D.J.)
Možda ste propustili...

THE ZONE OF INTEREST: ŠTO NAM POKAZUJE FILM JONATHANA GLAZERA?

Put u središte zla

NATO - 75 GODINA: OBLJETNICA PROSLAVLJENA I U HRVATSKOJ

Temelji sigurnosti jučer, danas i sutra

Najčitanije iz rubrike