Regija
SVEČANO OTVORENJE

Ponovno se oživljava Vinkovački madrigal iz sredine 20. stoljeća
Objavljeno 17. rujna, 2021.
– Svečano otvorenje Vinkovačkih jeseni tematski će biti obilježeno stihom "Ide dika, kapu najerio…". Ono donosi prikaz negdašnjega života, s početka 20-ih godina prošloga stoljeća, kada malena varoš Vinkovci dobiva službeni status grada, a njegovim tadašnjim korzom i središnjim gradskim parkom buja život isprepleten građanstvom, ali i pripadnicima tzv. visokog društva i starosjediocima, šokačkim življem. Upravo će vinkovački korzo i park biti mjestom susreta i razgovora, prigoda pokazati najlipše ruvo ili pak ponosno dičiti se modnom osviještenošću – kaže Marko Sabljaković, koji je već drugu godinu autor scenarija i redatelj svečanog otvorenja vinkovačkih jesenskih svečanosti. Dodaje kako stih "Ide dika, kapu najerio…" slikovito simbolizira muškarca i najvažniji mu odjevni predmet – šokačku kapu. Sadržaj scenarija motiviran je upravo kapom, koja je Šokcu svetinja, ona koja glavu čuva, kapom koju bi se skidalo samo u za to određenim prigodama i pozdravljajući Šokcu važnije osobe u životu. Njome se moglo poniziti, uvrijediti, nanijeti veliku sramotu. Uz uvodnu scensko-glazbenu sliku, u programu je i sedam glazbeno-poetskih slika: "O kirbaju momačke se kape cifraju", "Kapa glavu čuva", "I cure kapu nose", "I sinoć sam za njim pogledala (U mog dike crna kapa mala)", "Cvjetni korzo u čast Hrvatskoga doma (Kapa je Šokcu svetinja!)", "Didina kapa" i završna scena "Ide dika, kapu najerio...".



Zbivanja na pozornici posebno će začiniti došljakinja u gradu, mlada "gospojica", kako je šokački puk nazivao učiteljicu onog vremena. Intrigu pojačava povratak 30-godišnjeg šumara lugara u rodni grad...



- "O, Vinkovci dragi, o moj lipi grade" stihovi su Vinkovačkoga madrigala, napisanoga sredinom 20. stoljeća, koji će se čuti na otvorenju. Osebujna je to četveroglasna zborska kompozicija autora Stanislava Geze Milošića, pjesnika i publicista, koju je uglazbio Julije Njikoš. Prvi put izveden 1971. na tadašnjim Vinkovačkim jesenima, nepravedno zapostavljen posljednjih desetljeća, Vinkovački madrigal ponovno oživljava na manifestaciji kojoj svojom vinkovačkom ikavicom, a posebice izvedbom, zasluženo pripada – objašnjava Marko Sabljaković i dodaje kako u programu svečanoga otvorenja sudjeluju glumice i glumci iz vinkovačkog i osječkog kazališta: Ivan Ćaćić, Matea Marušić, Ivica Lučić, Antonio Starinec, Matea Grabić Ćaćić, Selena Andrić, Martina Stjepanović, Vesna Tominac Matačić, Vedran Dakić, Vladimir Andrić, Domagoj Ivanković, Miroslav Čabraja, Tatjana Bertok Zupković, Zdravko Šinjori, Ivan Simon i Vjekoslav Janković.



Uz glumce će se na glavnoj pozornici u petak navečer, od 20 do 22 sata, naći KUD Šokadija iz Starih Mikanovaca, Hrvatsko seljačko kulturno-prosvjetno društvo Seljačka sloga iz Nuštra, KUD “Josip Lovretić” iz Otoka, Hrvatsko kulturno-glazbeno društvo Dunav iz Vukovara, Hrvatsko kulturno-umjetničko društvo Osijek 1862., solisti i tamburaški sastavi. Uz njih, nastupit će pjevačke skupine KUD-ova iz Mikanovaca i Osijeka, kao i MPG Lipa iz Vinkovaca. M. Flego
AKO BUDE KIŠE
Ako bude kiše, mijenja se protokol središnjih manifestacija Jeseni. Službeno će otvorenje u tom slučaju biti održano u gradskoj vijećnici, bez publike i popratnog programa. Svečanog mimohoda, ako nedjelja bude kišna, također neće biti jer se skupocjeno narodno ruho ne može izložiti vremenskim nepogodama.

Možda ste propustili...

IZNIMNO VELO ZANIMANJE

Poziv za potpore zasad zatvoren

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike