Regija
ZAPOČELA DRUGA FAZA PROJEKTA ZAŽELI U ČAČINCIMA:

12 žena brinut će o 72 korisnika
Objavljeno 16. rujna, 2021.

U nazočnosti načelnika općine Čačinci Alena Jurenca, predstavnika projektnih partnera,  Centra za socijalnu Skrb Orahovica na čelu s predstojnicom Nelicom Šiser i Dobrovoljnog vatrogasnog društva Čačinci te ravnateljice Osnovne škole Antuna Gustava Matoša Kristine Krmpotić, direktorica TZ ureda Ane Marunice te zaposlenica projekta,  u prostoru DVD-a Čačinci održana je početna konferencija druge faze projekta Zaželi. Projekt i dalje nosi naziv ''Zaželi bolji život u općini Čačinci'' uz dodatak II, vrijedan je 1. 113.310,00 kuna, 85% sufinancira EU socijalni fond dok preostalih 15% pokriva Državni proračun RH.  Partneri us Centar za socijalnu skrb Orahovica, Hrvatski zavod za zapošljavanje viroviitca i DVD Čačinci. Projekt će trajati 15 mjeseci u sklopu kojeg će 12 žena brinuti o 72 krajnja korisnika:

-Ovo je izuzetno važan projekt iz nekoliko razloga, prvi je zapošljavanje 12 žena plus koordinatorica i na taj način omogućili lakši život nekoliko naših obitelji. Drugi je razlog onaj o kojem smo dobili informacije korisnika, a to je koliko njima znači ta skrb, posjet i jedan običan razgovor i druženje s njima. Nama kao Općini je ovaj projekt iznimno bitan jer ovim pomažemo našim starim i nemoćnim osobama i pokazujemo kako nam je svaki stanovnik jednako važan. Nastojat ćemo i dalje ustrajati u ovome i sličnim projektima i evo mogu reći kako smo u razgovorima sa susjednima općinama da se na natječaj koji je već raspisan zajedno prijavimo kako bi pomogli eventualno i onim korisnicima koji nisu obuhvaćeni ovim projektom pa bi isti i proširili. U prvom redu tu mislim na općinu Mikleuš s kojom smo načelno dogovorili zajedničko apliciranje na taj natječaj. Čestitam i zahvaljujem svima koji us dionici provedbe ovoga projekta koja nije nimalo jednostavna, zaposlenicama, koordinatorici, ali svakako i Jedinstvenom upravnom odjelu koji radi mukotrpan posao na papirologiji i evo idemo zajedno dalje – rekao je načelnik Jurenac. Koordinatorica projekta Marija Beštek naglasila je kako je uglavnom u skrbi riječ o samačkim domaćinstvima:

-Od svih korisnika imamo sam 18 korisnika u kojima živi po dvoje ljudi, dakle uglavnom su sve samci. Korisnici su iz gotovo svih  naselja naše općine, dakle raspoređeni smo po cijeloj općini, 42 korisnika su u mjestu Čačinci, a 30 u ostalim mjestima. Naši korisnici su jako zadovoljni i sretni što projekt ide dalje, jedino je šteta što je bio taj prekid od nekoliko mjeseci, ali evo nadam se kako će se i to uskladiti i hvala Općini na ustrajnosti i volji na ovom projektu – rekla je Beštek. Nakon nekoliko nužnih projektnih informacija koje je prenijela pročelnica JUO općine Čačinci Marija Vreš, na kraju se obratila i predstojnica Centra za socijalnu Skrb Orahovica Nelica Šiser:

-Ovaj projekt je iznimno važan za korisnike i na zdravstvenoj razini jer svako pojavljivanje žena koje im pomažu u njihovom dvorištu i kućama, izmami velik osmijeh na njihovim licima i odagna onaj stres koji oni sa sobom u samoći nose. Isto tako ova pomoć ih drži ih u njihovom mjestu, ostaju sa svojim prijateljima, familijama ako je još ima, jednostavno su tu gdje najviše žele biti  i gdje su navikli i ne moraju u neke udomiteljske obitelji ili domove što je njima jako važno – zaključila je Šiser.                

Vladimir Grgurić

Najčitanije iz rubrike