Regija
USPJEH IVANA MATIJANIĆA

Prvi Valpovčanin sa stipendijom Goethe instituta
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Posebno je iskustvo bilo razgovarati s izvornim govornicima njemačkoga jezika, otkriva Ivan
VALPOVO - Nizu domaćih i međunarodnih uspjeha koje zadnjih godina niže Srednja škola Valpovo svakako treba pridodati i onaj učenika Ivana Matijanića, koji je prvi u povijesti škole osvojio stipendiju Goethe instituta u jakoj konkurenciji uz još samo 15-ak učenika iz cijele države.

Mladi osvajač prestižne stipendije simpatični je šesnaestogodišnjak iz Valpova i učenik trećeg razreda Opće gimnazije.

- Zanima me STEM područje, od čega se ističu matematika, fizika i kemija, pa sukladno tome planiram upis na Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, smjer farmacija. No od stranih jezika najdraži mi je njemački, i zato sam se odlučio uključiti i prijaviti u projekt “Goethe meets VIP”, na inicijativu i uz potporu svoje mentorice, prof. Snežane Simić, i ne sluteći da ću upravo ja dobiti priliku na jedan nov i osebujan način usavršiti znanje stranog jezika - otkriva nam mladi Ivan o svom uspjehu, koji je oduševio njegove razredne kolege, profesore, a posebno obitelj i prijatelje.

Riječ je o projektu u organizaciji Goethe instituta, podružnica Hrvatska, čija je ideja bila stipendija za četverodnevni program u Zaprešiću na njemačkome jeziku. Za stipendiju je bila potrebna izrada logotipa u digitalnom obliku na temu programa, nakon čega su svi prijavljeni logotipi pregledani. Komisija je izabrala 15 najboljih iz cijele Hrvatske, a među njima je, uz prvog Valpovčanina, bilo i učenika iz Metkovića, Pule, Zagreba, Virovitice, Oriovca, Sesveta, Osijeka...

- Na četverodnevnom susretu u Zaprešiću za nas sudionike gost je bio Frenkie - reper, kantautor i kreator grafita. Tijekom četiri dana neke od aktivnosti bile su razgledavanje grafiti-galerije u Zagrebu, učenje o grafitima, kvizovi o hip-hop kulturi, timski rad u grupama i crtanje vlastitog grafita, tako da mi je konačni dojam s kampa: zanimljivo, veselo i dinamično. Posebno iskustvo bilo je pričati s izvornim govornicima njemačkoga jezika i svakako bih takvo iskustvo želio ponoviti - kaže Ivan.

Zadovoljstvo uspjehom svog prvog učenika koji je uspio dobiti ovu stipendiju nije krila ni Ivanova mentorica prof. Snežana Simić, koja je naglasila kako je riječ o novoj potvrdi kvalitete rada s učenicima ove srednje škole, koji iz godine u godinu bilježe sve veće uspjehe na domaćem i međunarodnom planu. Za Ivana ima samo riječi hvale i nada se da će mu osvojena stipendija biti poticaj u realizaciji budućih planova.

Lidija Aničić
Bio je i dio projekta "My Eurovision"
Ivan naglašava da je Srednju školu Valpovo odabrao zbog činjenice da se u njoj intenzivno radi i potiče učenike sukladno njihovim interesima, a taj mu je izbor donio i ovo iskustvo. Ivan je bio i dio projekta “My Eurovision”, u sklopu kojeg je s nekoliko učenika Srednje škole Valpovo sudjelovao u kreiranju kratkometražnog filma o legendi “Valpovačka bijela gospa”, duhu djevojke koja je dvorac Prandau-Normann opsjedala u 19. stoljeću. U tom je filmu bio videomontažer i dionik njemačkog dijela projekta, koji ujedinjuje europsku kulturu. Film na četiri jezika (hrvatski, srpski, njemački i engleski) promiče europsku ujedinjenost, a ujedno ističe bogatstvo u razlici jezika.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike