Osijek
NAKON POŽARA I OBNOVE U KRBAVSKOJ 15

Iako radovi još traju, stanari se vraćaju
Objavljeno 17. rujna, 2021.
S obzirom na veličinu oštećenja, stanari su strahovali da će obnova potrajati, no sve su se službe prihvatile posla

Stanari stambene zgrade u Krbavskoj 15, koji su prije 13 dana bili evakuirani iz svoje peterokatnice zbog požara, polako se vraćaju u svoje domove. Među prvima se u svoje stanove vraćaju obitelji bez djece jer još uvijek nije potpuno obnovljena plinska instalacija, tako da u stanovima nema tople vode i grijanja, koje, srećom, još uvijek nije ni potrebno.



Podsjetimo da je 4. rujna buktinja probudila stanare nešto prije osam sati ujutro i samo zahvaljujući brzoj intervenciji osječkih vatrogasaca požar je na vrijeme zaustavljen, i to bez ljudskih žrtava, no s velikom materijalnom štetom. Iz PU osječko-baranjske očevidom je tada utvrđeno kako je požar izazvalo zapaljenje jednog od ventilatora na dva ventilacijska sustava stambene zgrade. Krovište je gotovo potpuno izgorjelo, a zbog visokih temperatura izazvanih buktinjom izgorjele su TV i elektroinstalacije, a u većem su broju stanova otopljene plastične vodovodne i kanalizacijske cijevi te je oštećena i plinska instalacija. Požar se srećom nije proširio i na susjednu zgradu na broju 13, s kojom je "petnaestica" povezana istim krovištem. Oštećenja na zgradi zahvaćenoj vatrom, međutim, bila su tako velika da stanari nisu imali osnovne uvjete za život, zbog čega su morali pronaći privremeni smještaj kod obitelji ili prijatelja, a za one koji pak nisu imali kamo pobrinula se gradska uprava i desetak vlasnika stanova smjestila u hostel u Staroj pekari.

Iako su stanari, s obzirom na veličinu oštećenja instalacija, strahovali da će obnova potrajati i dva mjeseca, sve su se nadležne službe brzo prihvatile posla. Najviše je stradalo krovište, gdje su grede potpuno nagorjele i morale su biti izmijenjene. Sukladno tome i instalacije u stanovima na četvrtom i petom katu najviše su oštećene.

- Imam gdje biti s obitelji i neću se vraćati u stan dok sve ne bude vraćeno u stanje kao što je bilo prije požara - poručio je Željko Štanfelj, koji iz svoje kupaonice na petom katu vidi kupaonicu u stanu ispod, ali i nebo iznad zgrade.

S instalacijama je bilo nešto teže jer se rješenjem jednog problema pojavio drugi, zbog čega se stanarima ponekad činilo da tome nema kraja. No malo-pomalo, uz svakodnevni angažman majstora do kasnih večernjih sati, stvari dolaze na svoje.

- Svi se majstori doista trude, ali zbog nailaska na nove probleme to ide nešto sporije nego što bi to stanari željeli – napominje predstavnik suvlasnika Vlado Jukić, koji ulaže mnogo truda, a od Županije je uspio besplatno dobiti i kontejnere za otpad.

Iz hostela s torbama i vrećicama u rukama u svoj su se stan na četvrtom katu vratili Krešimir i Domagoj Jakumetović.

- Zahvaljujemo dogradonačelniku Vulinu koji nam je nakon požara ponudio smještaj u hostelu jer nismo imali kamo. Sve je bilo na vrhunskoj razini, ali smo sretni da smo se vratili u svoje - kažu braća Jakumetović koje čeka još podosta posla u stanu.

Najveći je problem s plinskom instalacijom, no stanare se uvjerava kako će i to uskoro biti sređeno te da će svim stanarima biti omogućen povratak.



Tomislav Prusina
Obnova ide sporije jer su stanovi zaključani
- Mi imamo pritiske sa svih strana, tražilo se da što prije završimo s poslom, a cijelo to vrijeme nismo imali pristup u sve stanove. Tako je doista teško raditi, požalio se jedan od voditelja obnove napominjući kako je odmah na početku obnove izvođačima trebalo dati ključeve cijele zgrade i omogućiti im da svatko odradi svoj posao. “Nama bi bilo puno lakše raditi, a i posao bi išao puno brže. Mi bismo preuzeli odgovornost za stvari u stanovima i postavili bismo svoje osiguranje. Ovako je svatko dolazio u stan kada je mogao, a mi smo gubili dragocjeno vrijeme”, dodao je.

Tko će platiti?
Stanari žele u svoje stanove što prije, no mnogi strahuju da će se, kada majstori odu, pojavljivati novi kvarovi. Zabrinjava ih također i pitanje tko će snositi troškove kompletne obnove krovišta i svih instalacija, o čemu se sada još ne govori.

Možda ste propustili...

ŽUPANIJA POMOGLA U ORGANIZACIJI TERENSKE NASTAVE

Učenici livanjskog kraja u Vukovaru

NA EVANĐEOSKOM TEOLOŠKOM VELEUČILIŠTU

“Prozori u maštu” za otvaranje Dječje knjižnice

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

Najčitanije iz rubrike