Tehno
GARMIN DASH CAM TANDEM I DASH CAM 66 W

Isplativost opravdana već pri prvoj šteti nastaloj u prometnoj nezgodi
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Dobili smo priliku isprobati dvije vrhunske dash kamere koje potpisuje Garmin, a koje omogućavaju snimanje prometa

Kamera za automobil, autokamera, kamera za komandnu ploču ili najjednostavnije rečeno – dash cam. Upravo tako najbolje znamo majušne kamere koje sve češće viđamo prikvačene na vjetrobranima sve većeg broja automobila na našim cestama.



O praktičnosti uporabe tih kamera nepotrebno je diskutirati, dovoljno je samo otići na YouTube i uživati u bespućima "negodovština" s kojima se vozači susreću i kojima je kamera u automobilu uvelike pomogla (Rusi su definitivni prvaci u korištenju dash kamera, pa ako još niste, svakako pogledajte neke od videa). Autor ovih redaka je zahvaljujući upravo dash kameri uspio od osiguranja naplatiti dvije štete za koje je druga strana tvrdila da nije kriva. Jasno je da je isplativost ovakvih kamera opravdana već i pri prvoj nevolji, stoga ako je još nemate, razmislite o njoj. Ako niste sigurni koju od dash kamera odabrati, na test smo dobili dvije iz Garmina koje donose i dodatne mogućnosti.


Snima promet i pazi na vožnju



Garmin Dash Cam 66 W kao i svaka druga dash kamera nudi mogućnost postavljanja na vjetrobransko staklo. Upravo vjetrobransko staklo, odnosno mjesto tik uz unutarnje osvrtno zrcalo, najbolje je mjesto za smještanje dash kamere. Garmin Dash Cam 66 W naprednija je od ostalih modela (oznaka 46 i 56), a donosi mogućnost ultraširokog snimanja za najbolju pokrivenost. Rezolucija snimanja je Quad HD (1440 p) što jamči čistu i jasnu sliku s puno detalja. Kamera nudi automatizirani način rada i zapravo jednom kada ju postavite, možete zaboraviti na nju. Kod većine modernih automobila kamera će se upaliti zajedno s vozilom te krenuti sa snimanjem. Zahvaljujući ugrađenom GPS prijemniku bilježi i sve relevantne podatke o vožnji (poput brzine kretanja, točnog vremena, koordinata i sl.). Kamera videozapise snima na ugrađenu microSD karticu, a nakon što se kartica zapuni, kamera kreće s presnimavanjem novih videa na stare. Zgodna karakteristika je i ta što kamera može sama detektirati nastalu nesreću te automatski sprema sekvencu videozapisa u arhivu. Spremljeni videozapisi ostaju takvima i oni se ne brišu snimanjem novih automatiziranih videozapisa prilikom vožnje. S obzirom na ugrađeni 2-inčni zaslon, Garmin Dash Cam 66 W donosi i dodatne mogućnosti. Osim, naravno, pregleda snimljenih materijala i lakog rukovanja kamerom, ugrađeni zaslon donosi i opcije koje svakako dobro dođu. Primjerice, kamera će vas upozoriti na mogućnost sudara ako vozite blizu drugog vozila ili mu prilazite većom brzinom. Potom, tu je i upozorenje na izlazak iz traka, a svakako jedno od korisnijih je i upozorenje na kretanje vozila ispred vas.

To je korisno ako ste vozač koji radi štošta drugo dok čeka zeleno na semaforu pa zaboravi gledati je li se zeleno i upalilo. Garmin Dash Cam 66 W upozorit će vas da se vozila kreću i da krenete. Svakako jedna od korisnih mogućnosti bit će i upozorenje na kamere za brzinu, kojih danas ima zaista nepregledno. Dodatne mogućnosti Garmin Dash Cam 66 W nudi korištenjem odlične Garmin Drive aplikacije za pametne telefona, pa rukovati ovom kamerom, kao i pregledati videozapise, možete i preko pametnog telefona.

Snima promet i putnike



Druga testirana dash kamera je Garmin Dash Cam Tandem. Kako se može zaključiti i u samom nazivu, ta kamera donosi nešto posebno, nešto dvostruko, neki tandem. Tandem je ovdje rezerviran za kamere. Naime, Garmin Dash Cam Tandem nudi mogućnost snimanja prometa ispred vas, ali i snimanje vas i putnika. Ovo je posebno praktično ako se bavite prijevozničkom djelatnošću, tipa taksi-vozača. Snimanje unutrašnjosti vozila korisno je i prilikom nadzora vozila kada je parkirano. Garmin Dash Cam Tandem nudi i tu mogućnost, no za njegovu provedbu nužno je kupiti dodatni kabel napajanja koji se prodaje zasebno.

Neke od mogućnosti koje nudi model 66W ovdje jasno nisu prisutne, ponajprije asistenti u vožnju, međutim, ako vam je prioritet veći nadzor, onda Garmin Dash Cam Tandem nema premca. Rezolucija snimanja prednje kamere je Quad HD (1440p) dok je unutarnja kamera rezervirana na 720 p. Unutarnja kamera donosi i mogućnost noćnog snimanja kako joj i po mraku ništa ne bi promaklo. Valja dodati još kako je i Garmin Dash Cam Tandem kompatibilna s Grmin Drive aplikacijom, a, osim toga, ako imate potrebe za time, Garmin vam omogućava sinkronizaciju s više kamera (čak do četiri). Sve u svemu, Garmin kao lider iz svijeta navigacije školski je odradio posao i s dash kamerama, pa ih svakako preporučujemo kao naš odabir.

Marin REŽIĆ
Rezolucija snimanja je Quad HD (1440 p) što jamči čistu i jasnu sliku s puno detalja

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike