Mozaik
OBILJEŽAVANJE DANA EUROPSKE BAŠTINE

Etnološki centar baranjske
baštine priredio izložbu i koncert
Objavljeno 17. rujna, 2021.
Posjetitelje Etnološkog centra baranjske baštine (Kralja Tomislava 70) Beli Manastir, 18. i 20. rujna 2021., očekuje zanimljiv program. Naime, ove godine Etnološki centar baranjske baštine prvi put obilježava Dane europske baštine. U sklopu programa održava se raritetna i nadasve zanimljiva izložba pod nazivom "Babaseka", koja se otvara 18. rujna s početkom u 18, a radi se o samostalnoj izložbi umjetnika, profesora likovne umjetnosti Tomislava Livaje iz Osijeka. Izložba će se moći pogledati sve do 30. rujna. Radovi Livaje su crteži, tematski vezani i uz prostor Baranje i Slavonije, a inspiraciju nalazi u etnografskom nasljeđu i tradicijskoj baštini. Livaja crtežima često na humorističan način daje sliku svakodnevice baranjskog sela. Ilustracije su rađene brzo, sa šaljivim, ironičnim porukama kojih se možemo sjetiti kod naših baka, autor ih stavlja nekada i u filmske situacije čime ismijava pojedine trendove te poziva na humor koji je shvatljiv čak i onima koji nisu imali doticaj s folklorom.



Centar je pripremio i zanimljiv koncert 20. rujna, kad će u 18 sati će u amfiteatru na ljetnoj pozornici nastupiti glazbenici na tradicijskim glazbalima i puhačkim instrumentima, gajdama, diplicama i slično. Na koncertu nastupa orkestar Mišina.



- Koncert na tradicijskim instrumentima, gdje nastupa nekoliko izvođača prvi put ćemo moći vidjeti u našem centru. Cilj nam je prije svega očuvanje tradicije i običaja Baranjaca - poručuju organizatori. T.K.
Možda ste propustili...

JUBILARNO PRVENSTVO HRVATSKE U MJEŠOVITIM KVIZ PAROVIMA

Lovce iz “Potjere” pobijedio mladi par

"ZBUDI ME" MARKA ŠANTIĆA STIŽE U KINA

Provokativna drama o ksenofobiji i povijesnom revizionizmu

Najčitanije iz rubrike