TvObzor
BYRONIC SEX & EXILE: UNREPENTANT THUNDER (GOTH CITY RECORDS)

Živjeti za slobodu, umrijeti za Grčku
Objavljeno 17. rujna, 2021.
U svijetu pompozne darkerske romantike odavanje počasti Lordu Byronu izdvaja ovaj album iz mnoštva drugih

Jedan od najvećih engleskih pjesnika, ikona romantizma George Gordon Noël Byron umro je u dobi od samo 36 godina, u dobrovoljnom egzilu u Grčkoj, pomažući Grcima tijekom rata za neovisnost. Byron (poslije s titulom lord!) bio je enfant terrible svoga vremena, umjetnik i pustolov bez predrasuda, čiji su lik i djelo i danas nepresušno vrelo inspiracije bezbroj pisaca, slikara, glazbenika, sineasta i umjetnika svih vrsta i interesa.



Među ostalima, Lordu Byronu počast, i samim nazivom svoga projekta - Byronic Sex & Exile, odaje i Joel Heyes iz Leedsa, još otkako je prije šest godina objavio EP prvijenac "Crimes of Passion". Svoje visoke estetske i umjetničke pretenzije Heyes potvrđuje i novim studijskim izdanjem "Unrepentant Thunder", vrhuncem karijere i definitivnim magnum opusom s byronovskim potpisom Byronic Sex & Exile. Svih 16 skladbi pomno je aranžirano, producirano i miksano, glazbeno i lirički u evidentnom romantičarsko-gotičkom zanosu, kako to i dolikuje Byronu (ali i Heyesu, "kralju yorkshirske gotike"!) s bar desetak antlogijskih pjesama, od koji su primjerice "Ecstasy (Lovers Make Better Goths)" i naslovna "Unrepentant Thunder", impresivni primjeri čeznutljivog romantic gothic movementa s hitoidnim potencijalom čak i za rave-dance klubove. Drugim riječima, Joel Heyes jest darkerski tip koji se možda doima napadno, ali mu se ne može osporiti skladateljska vještina, izvođački gard i, što jenajvažnije, totalna predanost vlastitoj autorskoj viziji, u kojoj duh Byrona uskrsava u svoj svojoj veličanstvenosti, poručujući tko zna koji put da će "ljubav naći put stazama na kojima se i vukovi boje loviti".

ZA FANOVE: Lord Byron, Mary Shelley, Daphne du Maurier, Edgar Allan Poe, Charles Baudelaire, Joy Division/Martin Hannett, Echo & the Bunnymen, Nick Cave, Crippled Black Phoenix, The Sisters of Mercy, Paradise Lost...

Piše: Darko JERKOVIĆ
byronicsexandexile.co.uk
Byron je bio poput oluje, munja i gromova. Zato se naslov LP-ja može prevesti i kao “grmljavina se nikad ne kaje”, referirajući se na Byronov lik i djelo. Vizualno, pak, byronovska slika na ovitku dodatno naglašava koncept albuma. Uz napomenu da je “I Speak” recital grčkog pjesnika Manolisa Anagnostakisa, a “Missolonghi” ulomak iz Byronova “Grčkog otočja”.

Možda ste propustili...

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata

PRIKAZIVANJE HVALJENE HRT-OVE SERIJE OČEKUJE SE NA JESEN

Počelo snimanje druge sezone “Dnevnika velikog Perice”

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

RAZGOVOR: TOMISLAV MARIĆ - TOMA

Nekad treba izići iz zone komfora da bi se pomaknule neke osobne granice

2

“TVOJE LIVE ZVUČI POZNATO” - JOKER UKRADI U SEDMOJ EPIZODI

Antonija Šola pomrsila planove Alenu Bičeviću

3

NA NOVOJ TV SVE JE SPREMNO ZA PRAĆENJE IZBORNOG DANA

Bogat program i prva procjena rezultata