Osijek
SJEDNICA ŽUPANIJSKE SKUPŠTINE

Vijećnička pitanja - od komaraca i ambrozije do prometa i korone
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Zbog povećanog broja zaraženih osoba ponovno će se u više gradova na području županije otvoriti mjesta za testiranje

Nizom vijećničkih pitanja i inicijativa na aktualnom satu, otvorena je treća sjednica Skupštine Osječko-baranjske županije, održana u četvrtak.



Pitanja su bili širokog spektra, od učinkovitosti borbe protiv komaraca, preko želje za suzbijanjem ambrozije, pa do financiranja Zračne luke i prometne sigurnosti.

Nadzorne kamere



Pođimo redom, Krešimira Čabaja (DP) zanima jesu li i kojim iznosom, uz Županiju koja je osigurala milijuna kuna, i drugi suvlasnici, a u skladu sa svojim vlasničkim udjelom, financirali Zračnu luku Osijek. Marko Bogatić (SDP) traži da se nađe način za sankcioniranje općina i gradova koji ne reagiraju na preporuke za tretiranje komaraca, a zanima ga i može li se povećati broj stipendija za školovanje za deficitarna zanimanja. Zlatko Ahić (DP) pita može li se, poput borbe protiv komaraca, pristupiti i borbi protiv ambrozije, dok Samira Haja Barakata (SDP) zanima može li Županija utjecati na to da se prilikom reorganizacije zdravstva sačuva Opća županijska bolnica u Našicama. Branka Burić (HDZ) traži način da se poveća prometna sigurnost na dijelu državne ceste Osijek - Bilje. Ana Brevulj (HDZ) pita može li se, zbog sve većeg boja zaraženih koronavirusom, ponovno u Đakovu otvoriti mjesto za testiranje. Mariju Miličić (DP) zanima je li Županija u mogućnosti sufinancirati plaće kuharicama u osnovnim školama kako bi se mogao realizirati projekt besplatnih obroka, dok Goran Đanić potencira sastanak s upravom Hrvatske pošte radi zadržavanja poštanskih ureda u manjim mjestima...

Župan Ivan Anušić redom je ponudio konkretne odgovore, pa je tako vezano uz prometnicu na ulazu u Bilje s osječke strane odgovorio kako će najučinkovitije rješenje biti postavljanje kamera za nadzor brzine te da su u vezi s tim već kontaktirane PU osječko-baranjska, Županijska uprava za ceste i Općina Bilje. Nema razloga, naglasio je župan, da se u roku od dan-dva ponovno ne otvore centri za testiranje na bolest COVID-19, ne samo u Đakovu nego i u drugim mjestima u našoj županiji. Vezano uz sudbinu bolnice u Našicama, u pitanju je strategija koju provodi resorno ministarstvo i za sada ne postoje konkretni prijedlozi, ali župan odgovara kako nema mjesta strahu.

Funkcionalno spajanje



- Neće se ova bolnica ukinuti, niti će prestati s radom. Funkcionalno je spajanje nešto posve drugo, takvo što smo napravili s domovima zdravlja kojih smo imali šest, s isto toliko ravnatelja, službi... Sada funkcionalno imamo jedno ravnateljstvo i jednog ravnatelja, uštedjeli smo na tome ozbiljan novac koji koristimo za razvoj svih tih domova zdravlja. Tako se i u ovom slučaju neće smanjiti kvaliteta usluge, ljudi koji trebaju liječničku pomoć neće ju izgubiti, niti će nestati radna mjesta - rekao je Anušić.

Župan je najavio skorašnji nastavak radova na rekonstrukciji i obnovi putničkog terminala Zračne luke Osijek. Vezano uz borbu protiv komaraca, Županija ne odustaje od institucioniranja oblika borbe kao jedino učinkovitog, ali župan još jednom podsjeća kako je, do tada, borba protiv komaraca, pa i ambrozije, u nadležnosti gradova i općina.

- Nedopustivo je da u 21. stoljeću imamo tako velik problem komaraca, no moramo ga zajedno rješavati. Zato ćemo nastaviti našu inicijativu i konkretne aktivnosti, jer ne možemo biti taoci pojedinih gradonačelnika i načelnika - rekao je župan.

Vijećnici su prihvatili prijedlog da tvrtka ULO hladnjača d.o.o., u cjelovitom vlasništvu Županije, nastavi djelovati pod novim imenom - Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće d.o.o. U ovome se krije i odgovor na pitanje o projektu besplatnih obroka za sve učenike osnovnih škola - ubuduće će RDC biti i logistički centar koji će na sebe prihvatiti posao javne nabave namirnica potrebnih za ovaj projekt.

Dario Kuštro

POVEĆAN BROJ I IZNOS STIPENDIJA
Vezano uz stipendiranje učenika i studenta za deficitarna zanimanja, župan je podsjetio kako se svake godine povećava i broj stipendista i iznos stipendija. “Ove godine predvidjeli smo 100 stipendija u srednjim školama i 70 za studente. Povećali smo i iznose na 500 kuna za srednjoškolce te na 1200 kuna za studente. Na godišnjoj razni to je 1,3 milijuna kuna”, rekao je župan.

I na ovoj je sjednici potegnuto pitanje učestalih požara na odlagalištu otpada u Belišću, pa je župan zatražio da se kontaktiraju nadležne inspekcije kako bi se utvrdio razlog ovakvih pojava koje uznemiravaju stanovništvo.
BEZ VUČEMILOVIĆ
Vesna Vučemilović, bivša članica Domovinskog pokreta, koja je među županijskim vijećnicima imala “najuzbudljivije” političko ljeto, nije nazočila sjednici Skupštine. Saznajemo iz tijela Županije, svoj je izostanak opravdala nazočnosti na saborskom zasjedanju.
Najčitanije iz rubrike