Regija
ISTRAŽIVANJE PORTALA GRADONAČELNIK.HR

Vinkovci među tri najbolja grada po izdvajanju za đake
Objavljeno 16. rujna, 2021.
VINKOVCI



Vinkovci su, prema istraživanju portala gradonačelnik.hr, drugi grad u Hrvatskoj po izdvajanjima za potpore srednjoškolcima i treći po izdvajanjima za potpore osnovnoškolcima. Naime, gradovi uglavnom u određenom iznosu sufinanciraju školski pribor i materijale za osnovnoškolce, a samo nekoliko ih pomaže i srednjoškolcima, u čemu prednjače Dubrovnik, Vinkovci i Novi Marof. Dubrovnik tako za potpore srednjoškolcima izdvaja 500 tisuća kuna, Vinkovci 350 tisuća, a Novi Marof 250 tisuća kuna godišnje.

Kada je riječ o osnovnom školstvu, najviše je iz proračuna za sufinanciranje školskih materijala i pribora svojim učenicima, konkretno, radnih bilježnica, i ove godine izdvojio Zadar, ukupno 2,45 milijuna kuna. Na drugom je mjestu Velika Gorica, koja je za svoje školarce izdvojila 2,2 milijuna kuna. Grad Vinkovci svojim je osnovnoškolcima, bolje reći, njihovim roditeljima, pomogao s 1,85 milijuna kuna. Vinkovački osnovci od 2. do 8. razreda dobili su vaučere u vrijednosti od 500 kuna za nabavu pribora i radnih bilježnica, a prvašići, baš kao i učenici prvih razreda srednjih škola, dobili su po 1000 kuna. Iza Vinkovaca su Dubrovnik s 1,49 milijuna kuna i Varaždin, koji je ove godine za školarce osigurao 1,26 milijuna kuna.

– Djeca, mladi i mlade obitelji uvijek su nam bili apsolutni prioritet. Raznim programima i projektima nastojimo pomoći i olakšati roditeljima jer svjesni smo koliki su troškovi kada je školovanje u pitanju. Najbolje to znaju oni koji imaju dvoje, troje ili više djece. A ima li boljeg ulaganja od ulaganja u djecu i obrazovanje, to je jedini ispravan put za budućnost svakog društva – kaže vinkovački gradonačelnik Ivan Bosančić komentirajući rezultate ovog istraživanja i podsjeća na projekt Vinkovačka obitelj, koji provodi posljednjih nekoliko godina, a kojim je obuhvaćen niz mjera za gospodarsku, socijalnu i komunalnu komponentu života svakog člana jedne obitelji – od onih najmlađih do najstarijih.

Kada se uspoređuje prosječni iznos koji su gradovi osigurali za svakog učenika osnovne škole, najizdašniji su u Grubišnom Polju, sa po 1000 kuna, te Vinkovci i Poreč, sa po 700 kuna.

Zanimljivo je kako samo 11 hrvatskih gradova uz pomoć učenicima osnovnih škola izdvaja i za pomoć srednjoškolcima. Osim Vinkovaca, koji po 1000 kuna daruju svim učenicima prvih razreda srednje škole, jednak iznos svojim srednjoškolcima osiguravaju i Dubrovnik, Grubišno Polje i Stari Grad, a Velika Gorica svim srednjoškolcima osigurava po 800 kuna pomoći. M. Flego
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike