Ekonomija
ZAHTJEVNA PROIZVODNA SEZONA

Otkupna cijena duhana povećana i ove godine, očekuju se solidni prinosi
Objavljeno 16. rujna, 2021.

Hrvatski duhani počeli su s otkupom ovogodišnje berbe duhana, a stanje duhana na polju je, ističu, unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini obećavajuće, pa se očekuju dobri rezultati i solidni prinosi, priopćeno je iz te tvrtke.Otkup ovogodišnje berbe organiziran je na dvije lokacije, u Virovitici i Kutjevu. Proizvodnja duhana jedna je od najbolje organiziranih poljoprivrednih proizvodnji u Hrvatskoj s kontinuiranim rastom otkupne cijene. Ove godine Hrvatski duhani ponovno su povećali otkupne cijene za duhan tipa svijetla virginija, i to za prve tri otkupne klase. U prvoj i drugoj otkupnoj klasi povećanje otkupne cijene ove godine iznosi pet lipa, odnosno deset lipa za kilogram duhana, čime se dodatno potiče kvaliteta, dok je povećanje u trećoj otkupnoj klasi, na koju otpada najveći volumen proizvodnje, 40 lipa za kilogram duhana, čime Hrvatski duhani dodatno potiču održivost proizvodnje duhana.

"Unatoč zahtjevnoj proizvodnoj godini, možemo biti zadovoljni da smo zajedničkim naporima i aktivnostima u polju uspjeli napraviti maksimalno kvalitetan rezultat. Nastavljamo investirati u proizvodnju duhana i u naše proizvođače te smo spremni podržati povećanje proizvodnje duhana u Hrvatskoj. Uvjereni smo da smo kontinuiranim povećanjem otkupne cijene, sigurnim otkupom, financiranjem proizvodnje, investicijama u nove tehnologije i punoj agrotehničkoj podršci na terenu osigurali kvalitetne uvjete proizvođačima duhana ne samo za zadržavanje postojeće, nego i za povećanje proizvodnje duhana", izjavio je Imad Ud-din Muhammad, direktor Hrvatskih duhana. Hrvatski duhani su, uključujući ovogodišnje povećanje otkupne cijene, unazad tri godine otkupnu cijenu duhana svijetla virginija u trećoj otkupnoj klasi, u kojoj se nalazi najveći volumen proizvedenog duhana u Hrvatskoj, povećali za 1,4 kune po kilogramu suhog lista, odnosno za 11 posto.Vladimir Grgurić
UVOĐENJE MEHANIČKE BERBE
Povećanje cijene omogućuje nastavak investiranja proizvođača u nabavu nove tehnologije, posebno mehaničkih berača i automatiziranih sušara koje povećavaju produktivnost i zaradu proizvođača, ali omogućuju i proširenje proizvodnih površina pod duhanom. Hrvatski duhani nastavljaju s programom uvođenja mehaničke berbe u sklopu kojeg su u posljednje četiri godine sa 65 proizvođača potpisani ugovori za financiranje nabave 63 mehanička berača u visini od 17 milijuna kuna. U Hrvatskim duhanima očekuju da će ove godine više od 1250 hektara, odnosno 45 % površina pod duhanom biti obrano mehanički.

Možda ste propustili...

NI BENZIN PUNO NE ZAOSTAJE U RUŠENJU REKORDA

Rekordne cijene dizela u Njemačkoj

POVEĆANJE DOHODOVNOSTI I OČUVANJE LIKVIDNOSTI

U e-savjetovanju program potpore uzgajivačima ovaca i koza