Regija
VELIKA CESTOVNA GRADILIŠTA U BELOM MANASTIRU I OKOLICI

Gradi se zapadna obilaznica i dio Koridora 5C, podvožnjak će u sanaciju u travnju 2022.
Objavljeno 16. rujna, 2021.
BELI MANASTIR



Okolica Belog Manastira, pa i dio samog grada, velika su cestovna gradilišta.



A ako je suditi po tvrdnjama iz Hrvatskih cesta, to će biti i u bliskoj budućnosti. Krenimo od onoga što je u tijeku - zapadne gradske obilaznice.

- Radovi napreduju sukladno dinamičkom planu, pa je s krajem kolovoza, što znači da je u ovom trenutku izvedeno još više radova, sagrađeno 77 posto nasipa. Isto tako, završeno je 50-ak posto trase završnog sloja nasipa. Krajem rujna ove godine u planu je izrada asfalta na trećini trase - kažu u Hrvatskim cestama, nastavljajući kako je u punom jeku i izrada nadvožnjaka, odnosno da su izvedeni njegovi temelji, stupovi i upornjaci. Montaža nosača planirana je krajem rujna. Nadalje, rade se dva od četiri planirana rotora (kružni tokovi).

”Trenutačno su u izvedbi dva središnja rotora, a početak radova na ostala dva, na početku i na kraju trase, u planu su u listopadu ove godine. U potpunosti su izmještene SN i NN instalacije, a rekonstruiran je DV 35 kV Beli Manastir – Branjin Vrh”, objašnjavaju, dodajući kako je u planu prijava tehničkog pregleda za navedene radove. Na upit hoće li se konačno nešto pozitivno početi događati sa starim podvožnjakom ispod međunarodne željezničke pruge na državnoj cesti DC517, u Hrvatskim cestama kažu kako su upoznati s tom problematikom.

”U nastojanju trajnog rješenja problema Hrvatske ceste u završnoj su fazi izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju podvožnjaka i dijela državne ceste u zoni podvožnjaka, odnosno dovršeni su glavni projekti i dana 29. srpnja ove godine podnesen je zahtjev za izdavanje građevinske dozvole. Izdavanje iste u nadležnosti je Grada Belog Manastira, a očekujemo da će ona uskoro biti izdana. Po ishođenju građevinske dozvole potrebno je izraditi izvedbene projekte, pripremiti dokumentaciju o nabavi te provesti postupak javne nabave za radove i postupak javne nabave za nadzor. Nabava radova i stručnog nadzora bit će uvrštena u Plan nabave Hrvatskih cesta za IV. kvartal 2021. godine, iz čega proizlazi procijenjeni početak radova u travnju 2022. godine”, navode u Hrvatskim cestama.

Podsjetimo, u srpnju ove godine na podvožnjaku su zaglavila dva vozila u kojima su bile dvije osobe starije životne dobi. Jedna od njih bila je prikliještena u vozilu, a spasila su ih dvojica mladića, policijski službenik Domagoj Gujčić, koji je bio na intervenciji, i pripadnik HV-a Goran Kresić, koji se ondje slučajno našao. Jedan od vozača zbog šoka je završio u KBC-u Osijek. Inače, podvožnjak je poplavljen nakon svake veće količine padalina, a problem je u dugoj i tankoj odvodnoj cijevi.

Važno je istaknuti kako će u bliskoj budućnosti na području Baranje biti i drugih cestovnih radova u ingerenciji Hrvatskih cesta. U fazi su, naime, izrade projektnih dokumentacija rekonstrukcije državne ceste DC7 u zoni graničnog prijelaza Duboševica, potom na dionici Kneževo - Beli Manastir te dionici Kozarac - Švajcarnica. U izradi je i dokumentacija za gradnju prometno-uslužnog objekta Ciglana na istoj prometnici te za rekonstrukciju raskrižja državnih cesta DC212 i DC7. Napreduju radovi i na gradnji Koridora 5C, a on je u ingerenciji Hrvatskih autocesta. Ivica Getto
Četiri kružna toka

bit će na budućoj

zapadnoj obilaznici oko Belog Manastira. Dva su u već u izradi

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike