Osijek
ESKALIRALI PROBLEMI S PARKIRANJEM U GČ TVRĐA

Vijenac oaza besplatnog parkiranja, stanari očajni
Objavljeno 16. rujna, 2021.
Ponekad kružim sat vremena kako bih parkirao, posebice ujutro i navečer

Na Vijencu Ivana Meštrovića živim od rođenja, dakle 42 godine. Dugo imam auto i nikad prije nije bilo toliko problematično parkirati ga. No posljednjih godina na Vijencu se iznajmljuje jako puno stanova, u njima često žive dva ili tri studenta, a nerijetko svaki ima svoj auto. Također, kako je naše naselje jedna od malobrojnih gradskih oaza besplatnog parkiranja, ovamo dolaze parkirati zaposlenici tvrtki i ustanova u blizini, a problem je dobio novu dimenziju otkad je počela obnova Tvrđe. Kad suprugu ujutro odvezem na posao i vratim se nešto poslije 8 sati, ili kada se vratim s posla poslije 20 sati, nerijetko moram i po sat vremena voziti ukrug u potrazi za parkirališnim mjestom u naselju. Nekada smo svi parkirali ispred svoje zgrade, no sada sam sretan ako nađem mjesto bilo gdje u naselju. Čak ni to ponekad nije moguće!



Traže naplatu


Ovo je iskustvo Osječanina koji je odrastao na Vijencu Ivana Meštrovića, a sada u istom stanu podiže svoju djecu. Poznaje svaki kutak i svaku naviku tog starog osječkog kvarta i prati sve njegove mijene. Što se parkiranja tiče, zaključuje, promjene su drastične.

Kad su u pitanju parkirališta, u Osijeku je često problem pronaći slobodno mjesto, posebice u dijelovima grada gdje je ono trenutačno besplatno. Zbog toga neki građani, ako je vjerovati onima koji donose odluke na toj razini, traže da se uvede naplata i u njihovim kvartovima. Razlog je, pojašnjavaju, to što nikada nema mjesta za parkiranje za stanare jer mjesta ispred ili u blizini njihovih kuća i višestambenih zgrada zauzmu oni koji rade u neposrednoj blizini. Takav je slučaj sada na području Gradske četvrti Tvrđa, u kojoj se ponegdje plaća parkiranje, a stanari to čine po povlaštenoj tarifi, a ponegdje je ono besplatno, kao na Vijencu Ivana Meštrovića.

U trenutku kada se rekonstruira dio Istarske ulice između Vukovarske i Kašićeve, razmatra se ideja da i taj dio ulice uđe u sustav naplate parkiranja kao što se naplaćuje i u ostatku te ulice sve do Europske avenije, a istom se idejom bave i na obližnjem Vijencu Ivana Meštrovića. Predsjednik Vijeća Gradske četvrti Tvrđa Zoran Batnožić kaže kako je mnogim stanarima tog naselja dozlogrdilo što nemaju gdje parkirati, a problem je sada došao do izražaja kada je najavljeno da će zbog velikih radova u Tvrđi uskoro biti dozvoljeno parkiranje samo jednom automobilu po kućanstvu i dva po instituciji.

- Već duže vrijeme primamo upite stanara Vijenca Ivana Meštrovića da se uvede naplata u naselju jer, jednostavno, ne znaju što da rade. I u nekim drugim dijelova naše gradske četvrti stanari također traže da se uvede naplata parkiranja, primjerice u slijepom dijelu kod Reisnerove, odnosno u nastavku Cesarićeve ulice jer im, u potrazi za besplatnim parkingom, dolaze i parkiraju im ispod prozora u ionako skučenom dijelu za normalan prolazak. Na Vijencu Ivana Meštrovića problem s manjkom parkinga, iako smo napravili nekoliko dodatnih, eskalirao je nakon što su se ljudi vratili s godišnjih odmora, polako se vraćaju i studenti podstanari, a i pritisak zbog Tvrđe sve je veći. Morat ćemo ovaj prijedlog da se uvede naplata dati na razmatranje i, ovisno o rezultatima, pokrenuti proceduru - kaže nam Batnožić.

Zabrana prometa


On dodaje kako je "pritisak" na Vijenac i od onih koji rade ili dolaze u institucije u neposrednoj blizini, a najgore je što parkiranjem vozači uništavaju travnjak uz Istarsku ulicu, u Parku kralja Držislava, posebice za večernjih i većih događanja u povijesnoj jezgri grada. Batnožić podsjeća kako mjesta za parkiranje ima u obilju u garažama kompleksa Eurodoma, no ondje se parkiranje plaća.

Očekuje se uskoro još teže stanje za nekoliko dana. Naime, kako izvješćuju iz gradske uprave, zbog radova na obnovi barokne jezgre Tvrđe i sigurnosti građana, ponajprije učenika srednjih škola, od 20. rujna 2021. zabranjuje se promet u Tvrđi, osim za vozila s propusnicama.

Pravo na jednu propusnicu po kućanstvu mogu ostvariti stanari te po dvije propusnice ustanove i institucije smještene u Tvrđi. Propusnice će vrijediti za jedno vozilo, odnosno bit će povezane s registracijskom oznakom. Također, dostava će biti sukladna dosadašnjem režimu, a prometovanje će biti dopušteno i taksi-službama.



Darko Pejić
PROPUSNICE ZA TVRĐU
Zahtjev za izdavanjem propusnice za ulazak vozilom u Tvrđu od 20. rujna, kada će biti zatvorena za prometovanje, može se podnijeti preko e-pošte na adresu propusnice@osijek.hr ili osobno na adresi Kuhačeva ulica 9 u uredovno vrijeme od 7.30 do 15.30 sati, pri čemu stanari trebaju priložiti osobnu iskaznicu ili potvrdu o boravištu, a ustanove i institucije odluku nadležnog tijela o registracijskim oznakama vozila na koja će propusnica biti izdana.

Možda ste propustili...

U OŠ DALJ OKONČAN POLA MILIJUNA EURA VRIJEDAN PROJEKT KOZMOS

Visokotehnološkom društvu trebaju za STEM osnaženi učenici i nastavnici

NATJEČAJ UPRAVNOG ODJELA ZA OBRAZOVANJE I MLADE OBŽ

Poslijediplomski studij uz potporu

Najčitanije iz rubrike