Osijek
ZAMALO TRAGEDIJA ISPRED ŽUPANIJSKE 11

Komad pročelja pao u dječja kolica s bebom
Objavljeno 15. rujna, 2021.
Gradska je uprava odmah poslala komunalnog redara na teren kako bi utvrdio činjenično stanje. Beba je, srećom, u redu

Više nego puka sreća bila je što komad pročelja koji je pao sa zgrade u Županijskoj 11 izravno u dječja kolica nije ozlijedio bebu koja je do tada u njima bezbrižno spavala. Taj je događaj sa, srećom, pozitivnim završetkom potvrdila Osječanka Marina Vejić koja se sa suprugom i djetetom šetala u ponedjeljak tom ulicom.



- Nije to bio velik komad, srećom, ali nakon prvotnoga šoka, kad sam briznula u plač, vidjela sam da mi dijete ima komadiće betona u kosi, a najvažnije mi je u tom trenutku bilo što nije ozlijeđeno. Prašine je bilo posvuda, a ponavljam da je bila sreća što se velik komad toga inače derutnoga pročelja nije sručio u kolica ili u konačnici na bilo koga drugoga, što ne znači da i neće - upozorava Marina Vejić. Dodaje da su nakon toga događaja odmah sišli i predstavnici suvlasnika koji su bili šokirani prizorom.


Sporne ponude


Da ovo nije jedini opasan komad pročelja u Županijskoj 11 potvrdila nam je predstavnica suvlasnika Danijela Pavić, dodavši da su zbog takvih situacija još prije iznajmili dizalicu s košarom, po uzoru kako na Hrvatsko narodno kazalište. Uklonjene su tada, kaže, i najmanje sumnjive ploče iznad prozora. Budući da su na sebi sadržavale odljeve, a zgrada je kulturno dobro, komade su pohranili za slučaj da budu potrebni prilikom uređenja cijeloga pročelja.

- Bivši gradonačelnik tada je pozvao komunalne redare i utvrđeno je da to bespravno činimo. Od tada nismo ništa popravljali, no činjenica je da se pročelje runi i da je nešto potrebno učiniti - kaže Danijela Pavić, ponovno podsjećajući na nedavni slučaj vezan uz zgrade HNK-a kad su uklonjeni prijeteći dijelovi pročelja. Štoviše, kontaktirala je Upravitelja d.o.o., koji je njihov upravitelj zgrade i predložila postavljanje nosača s mrežama kako bi se zaštitili građani od potencijalnoga pada. Na upit jesu li razmišljali o uređenju pročelja, Pavić kaže da je taj proces započeo sada pokojni predstavnik suvlasnika te da se ispostavilo kako bi troškovi dosegnuli vrtoglavih 1,5 milijuna kuna.

- To je sve palo u vodu jer je u toj ponudi bio i iznos za nepredviđene troškove, što je moglo u konačnici iznositi tri milijuna kuna. Ta ponuda bila je sporna i na tome je sve stalo, no ovo što se dogodilo jučer treba spriječiti - odlučna je predstavnica suvlasnika koja, zajedno s ostalim suvlasnicima, nerijetko pri izlasku na ulicu pogledava ne samo u svoje nego i u ostala slična pročelja u gradu. Isto će od sada, kako sama kaže, činiti i Marina Vejić, jer situacija koja joj se dogodila u ponedjeljak, kaže, potpuno ju je šokirala.

Kulturna baština


- Samo mi je prošlo kroz glavu što se sve moglo dogoditi i što bi bilo da je to bio veći komad. Posljedice su mogle biti tragične! Danas je to bilo moje dijete, sutra može biti nečije tuđe, odnosno bilo tko tko i ne razmišlja što mu se nalazi iznad glave dok hoda ulicama - poručuje Vejić. Od sada će, kaže, hodati rubom pločnika, a svoje je iskustvo podijelila i na društvenim mrežama kako bi upozorila na potencijalnu opasnost u samom središtu grada.

Dodajmo tome da ovo nije jedino pročelje koje je u derutnome stanju i čija je obnova nužna. Naravno, uvijek je u pitanju financijska strana, ali i opsežna dokumentacija te u konačnici i mjeseci ili godine da se takve stvari dovedu u red. Ne pomažu puno ni oznake za upozorenje od pada s krovova, kao primjerice u Gundulićevoj i u nekim drugim ulicama, jer situacija s pročeljima i krovovima u centru grada nije idealna.

- Zgrada je prošle godine etažirana i sad navodno možemo aplicirati i na obnovu iz EU fondova za zaštitu kulturne baštine. No problem je što se to unaprijed mora financirati, a taj novac mi stanari nemamo. Stoga predlažem neko brzo rješenje jer ovo što se dogodilo u ponedjeljak ne smije se ponoviti - zaključuje predstavnica suvlasnika Županijske 11.

Marija Mihelić
ZA POSLJEDICE ODGOVORNI (SU)VLASNICI
Odmah nakon našeg poziva voditelj Odsjeka komunalnog redarstva Ivica Šiškić rekao je kako će poslati komunalnog redara da utvrdi činjenično stanje, naglasivši da su (su)vlasnici u takvim situacijama odgovorni za eventualne posljedice. “Ako utvrdimo da od pročelja postoji opasnost za život prolaznika, komunalno redarstvo pokreće postupak i donosi rješenje o otklanjanju opasnoga dijela. Znam da su suvlasnici/stanari uklanjali komade pročelja, no tada su to činili tako da nisu osigurali prostor oko zgrade i stoga su bili opomenuti”, kaže Šiškić.

Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

URUČENE USPOMENICE NA MEMORIJALNU HODNJU OSIJEK - VUKOVAR

Svake godine sve više učenika želi dati svoj obol žrtvi Vukovara

Najčitanije iz rubrike