Novosti
ANALIZA

Gradove vode inženjeri i ekonomisti
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Među gradonačelnicima u Hrvatskoj trenutačno dominiraju inženjeri i ekonomisti, a sedam gradova vode doktori znanosti, pokazuje analiza razine obrazovanja gradonačelnika koju je objavio portal gradonačelnik.hr.



Od ukupno 128 gradonačelnika, njih 94 završilo je fakultet, 20 ih je ostalo na srednjoškolskoj svjedodžbi, dok je onih s višom stručnom spremom 14. Za razliku od razdoblja prije desetak godina, kada je među gradonačelnicima bio samo jedan doktor znanosti, danas ih je sedam, a još jedan priprema obranu doktorata, navodi se u analizi. Portal gradonačelnik.hr istražio je obrazovanja, odnosno zvanja i zanimanja kojima su se bavili gradonačelnici prije nego što su završili na sadašnjoj upravljačkoj poziciji.



Iako se kao najučestalija zanimanja s visokom stručnom spremom tradicionalno spominju ekonomisti i pravnici, unutar gradonačelničke populacije trenutačno dominiraju oni čija je naobrazba s tehničkih ili tehnoloških područja. Drugim riječima, najviše je inženjera, 35, i to ponajprije s područja agronomije, elektrotehnike, građevine, prometa i šumarstva te radiologije, geodezije i arhitekture. Zatim slijede ekonomisti kojih je 28, pri čemu su najbrojniji oni s visokom stručnom spremom, a među njima su i tri doktora znanosti. Među gradonačelnicima je i 12 tehničara s raznih područja (zubarski, kemijski, elektro, strojarski, vatrogasni, za računarstvo...), kao i profesora, odnosno nastavnika (hrvatskog jezika i književnosti, povijesti, fizike, tjelesnog i glazbenog odgoja..). Liječnika je osam, politologa pet, a toliko je i pravnika. Osim diplomiranih pravnika, tu je i dvoje upravnih pravnika te jedan upravni referent. Među gradonačelnicima su također i tri veterinara, po dva kriminalista, informatičara, poslovna menadžera i teologa, a ostale u skupini čine još i sociolog/kroatolog, komunikacijsko-informacijski stručnjak, suradnik u primijenjenoj znanosti, stomatolog, fizioterapeut, ugostitelj, tekstilni radnik, zapovjednik broda i kuhar. H
Možda ste propustili...

POTPISANA DVA UGOVORA VEZANA UZ RIJEKU I SISAK

Ina u projektima obnovljive energije

Najčitanije iz rubrike