Novosti
PROMIJENJENE EPIDEMIOLOŠKE PRILIKE

Popisivači će morati
imati COVID potvrdu
Objavljeno 14. rujna, 2021.
Popisivači i kontrolori koji sudjeluju u popisu stanovništva ipak će morati imati EU digitalne COVID potvrde. Odlučio je to Državni zavod za statistiku nakon konzultacija sa Stožerom civilne zaštite Republike Hrvatske, s obzirom na promijenjene epidemiološke prilike u odnosu na lipanj 2021., kada je raspisan javni poziv za popisivače i kontrolore. "Državnom zavodu za statistiku tijekom provođenja popisa od primarne je važnosti osigurati sigurnost i zdravstvenu zaštitu svih građana Republike Hrvatske. Stoga se kao uvjet za terensko popisivanje, što uključuje fizički kontakt popisivača i građana, uvodi obvezno posjedovanje EU digitalne COVID potvrde za popisivače i kontrolore (što znači da je osoba preboljela COVID, cijepljena je, ili ima negativan COVID test)", priopćeno je u utorak iz DZS-a.

U fazi samopopisivanja na portalu e-Građani, koja je započela u ponedjeljak, u utorak do 15 sati uspješno je popisano više od 177 000 građana, izvijestili su iz Državnog zavoda za statistiku. Najviše građana popisano je u Gradu Zagrebu, njih 58.214, Splitsko-dalmatinskoj županiji 17.039 i u Primorsko-goranskoj županiji 14.985. Najmanje je popisanih u Ličko-senjskoj županiji, njih 1118 te u Požeško-slavonskoj 1892 i Virovitičko-podravskoj županiji - 1930 osoba. Prva faza provedbe popisa stanovništva, kućanstava i stanova traje do 26. rujna, a do tada građani mogu samostalno popisati sebe i sve članove svoga kućanstva na portalu e-Građani. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica - jedno kućanstvo. Takav način samopopisivanja omogućuje sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara, poručili su iz Državnog zavoda za statistiku. Podsjećamo da građani koji se popišu sami trebaju sačuvati kontrolnu šifru koju će dobiti nakon samopopisivanja i koju će uručiti popisivaču koji će ih obići u drugoj, terenskoj fazi popisa.

Premijer Andrej Plenković u utorak je pozvao sve hrvatske građane da iskoriste mogućnost samopopisivanja. Tu je mogućnost iskoristio i Plenković te samopopisao svoju obitelj, o čemu je izvijestio na Twitteru, pozvavši i druge građane da i oni to naprave. "Upravo sam dovršio popisivanje svoje obitelji preko sustava e-Građani, jednostavno i brzo. Iskoristimo mogućnost samopopisivanja, obavimo svoju građansku dužnost i sudjelujmo svi u popisu stanovništva 2021.!", napisao je premijer Plenković.

Po završetku samopopisivanja, od 27. rujna pa do 17. listopada trajat će druga faza, odnosno izlazak popisivača na teren te će oni, uz pomoć osobnih računala, osobnim intervjuom sa stanovništvom i uz pomoć prijenosnih računala, popisati sve popisne jedinice koje se nisu samostalno popisale. D.Pav.
U utorak do 15 sati uspješno je popisano više od 177.000 građana, tu je mogućnost iskoristio i premijer

Najčitanije iz rubrike