Osijek
ŽIDOVSKI VJERNICI DANAS SLAVE JOM KIPUR ILI DAN POMIRBE

Dan opraštanja grijeha, Židovi se obvezuju na post i nose bijelu odjeću
Objavljeno 15. rujna, 2021.
Židovi danas slave Dan pomirbe ili Jom kipur. Veliki je to i važan blagdan koji dolazi deset dana nakon hebrejske Nove godine ili Roš hašana. Riječ je o danu na koji Bog Židovima oprašta grijehe. Levitski zakonik potanko opisuje zašto je ovaj blagdan važan i na koji način teče obred pomirbe.



Hrvatski prijevod jeruzalemske Biblije ovako govori o Danu pomirbe (Lev 16,29-30): “Ovaj zakon neka za vas trajno vrijedi. U sedmom mjesecu, deseti dan toga mjeseca, postite i ne obavljajte nikakva posla: ni domorodac ni stranac koji među vama boravi. Jer toga dana nad vama se ima izvršiti obred pomirenja da se očistite od svih svojih grijeha te da pred Jahvom budete čisti.” Dan prije Jom kipura Židovi imaju mogućnost oslobođenja od zavjeta danih Bogu. Taj se čin obavlja u sinagogi nakon jutarnje molitve pred trojicom vjernika u ulozi sudaca. Jedan od obreda zove se kaparot, a sastoji se u klanju pijetla i kokoši, za svakog muškarca i ženu. Kako bi razumjeli semitsko shvaćanje žrtve koje je izvršilo veliki utjecaj i na kršćanstvo valja spomenuti što se izgovara u trenutku tog žrtvenog čina: “Ovo ti je zamjena, ovo ti je izmjena, ovo ti je iskupljenje, ovaj pijetao (ili ova kokoš) otići će u smrt, a ti ćeš otići u dug, dobar život i mir”. Tim se simboličnim činom grijesi praštaju. U povodu Dana pomirbe daje se i milostinja ili cedaka. U Mudrim izrekama (Izr 16,4) pisano je: “Ne pomaže bogatstvo u dan Božje srdžbe, a pravednost izbavlja od smrti.” Još jedan važan pokajnički čin je uranjanje u obrednu kupelj ili mikvu. Uranja se obično tri puta.



Zalaskom sunca u srijedu počinje blagdan Jomi kipur. Zagrebački rabin Kotel Da-Don u svojoj knjizi “Židovstvo: život, teologija i filozofija” piše kako je posrijedi najsvetiji dan židovske godine. Na taj dan Židovi se obvezuju na strogi post. Ne smiju se kupati i obuvati kožnu odjeću, a moraju se suzdržavati i od spolnih odnosa. Jedno od vizualnih obilježja ovog blagdana jest odijevanje bijele odjeće koja simbolizira čistoću. U takvoj odjeći ide se i u sinagogu. Naravno, ondje gdje je to moguće. Zanimljiva osobitost Jom kipura je da se na taj dan iskupljuju samo grijesi koje je čovjek učinio prema Bogu, a od osobe koju je povrijedio ili oštetio svatko sam mora zamoliti oprost. Nakon svršetka Dana pomirbe slijede gozba i veselje. U Bibliji (Prop. 9,7) piše: “Zato s radošću jedi svoj kruh i vesela srca pij svoje vino, jer se Bogu već prije svidjelo tvoje djelo.” D.Celing
Posrijedi je najsvetiji dan u židovskoj godini, na koji se siromašnima daje milostinja ili cedaka

Najčitanije iz rubrike