Novosti
POČINJE JEDINSTVENI POPIS STANOVNIŠTVA U HRVATSKOJ

Brković: Slavonci, iskoristite priliku i sami popišite sebe i svoje kućanstvo
Objavljeno 12. rujna, 2021.

Nakon više od deset godina proteklih od posljednjeg popisa stanovništva u Hrvatskoj i uz probleme i neizvjesnost koje donosi pandemija koronavirusa, u ponedjeljak, 13. rujna za sve građane Republike Hrvatske počinje popis stanovništva, kućanstava i stanova koji prvi put omogućuje i samopopisivanje preko sustava e-Građani. Pripreme za popis trajale su posljednjih pet godina, a obuhvaćale su kontinuiranu višegodišnju suradnju sa stručnjacima za popisnu problematiku iz europskih nacionalnih statističkih ureda, poručuju iz Državnog zavoda za statistiku koji je nositelj organizacije i provedbe cijelog procesa.Popis 2021. provodi se prema stanju zatečenom na dan 31. kolovoza 2021., što se smatra referentnim trenutkom popisa, a popisuju se državljani RH, strani državljani i osobe bez državljanstva koje imaju prebivalište u našoj zemlji te osobe koje imaju boravište u Republici Hrvatskoj. Svi individualni podaci prikupljeni popisom službena su tajna te se objavljuju isključivo u zbirnom obliku u skladu sa Zakonom o službenoj statistici.

Popis započinje prvom fazom samopopisivanja preko sustava e-Građani koja će trajati do 26. rujna, a nakon nje uslijedit će druga faza terenskog popisivanja koja će trajati od 27. rujna do 17. listopada. "Svakako će 13. rujna 2021. ući u povijest hrvatske statistike kao datum kada su napušteni papirnati obrasci popisnog Upitnika i kada je prikupljanje podataka digitalizirano. Jako smo ponosni što smo uspjeli pripremiti Popis u dvije faze i dati mogućnost našim građanima da se prvi put sami popišu preko platforme e-Građani. Pozivam sve Slavonke i Slavonce da iskoriste tu mogućnost i do 26. rujna sami popišu sebe i svoje kućanstvo te na taj način sudjeluju u Popisu kako bi ‘stvorili zajedno sliku Hrvatske‘, što je i slogan prvog digitalnog popisa stanovništva", poručila je Lidija Brković, glavna ravnateljica Državnog zavoda za statistiku za Glas Slavonije.

DZS će provoditi popis uz poštovanje svih preporuka i mjera Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske. Građani ne moraju pustiti popisivača u svoj stan, ali se moraju popisati. Popisivanje se može obaviti i ispred stana, u hodniku ili na otvorenom, ispred zgrade ili u dvorištu kuće. Zakonom su predviđene kazne od dvije do pet tisuća kuna za osobe koje se odbiju popisati ili daju netočne podatke.

U DZS-u predviđaju kako je dvadesetak minuta dovoljno da se ispuni popisni upitnik koji sadrži oko 60 pitanja i 100 potpitanja.

"Ne odgovaraju svi na sva pitanja i potpitanja. Upitnik sadrži identifikacijske podatke, potom tri pitanja koja se odnose na kućanstvo, dvadesetak pitanja o stanu te 38 pitanja za svaku osobu, a uz svako pitanje je slovo -i (tooltip) gdje stoje pojašnjenja pitanja. Pravilo samopopisivanja jest jedna vjerodajnica jedno kućanstvo, što znači da ako se i više članova u kućanstvu koristi e-Građanima, samo jedan član kućanstva popisuje ostale članove kućanstva, kućanstvo i stan. Ovakav način samopopisivanja omogućava sigurnu i naprednu digitalnu komunikaciju s građanima, u vrijeme kada im to najviše odgovara. Popisu 2021. može se pristupiti kroz portal e-Građani s 25 različitih vjerodajnica (niske, značajne i visoke razine sigurnosti), a dovoljna je i niska razina vjerodajnice. Koje su to vjerodajnice može se pogledati na portalu e-Građani. Ako ne posjedujete neku od navedenih vjerodajnica, možete, bez plaćanja naknade, zatražiti izdavanje državnih vjerodajnica mToken za e-Građane ili ePASS za e-Građane. Zahtjevi se predaju u poslovnicama FINA-e, a ePASS vjerodajnica može se zatražiti online, bez fizičkog odlaska u poslovnicu", pojašnjava Ivana Sopta iz DZS-a. T.Prusina
ŠIFRU ČUVAJTE DO TERENSKOG POPISA
One koji se ne popišu sami, popisat će popisivači u drugoj fazi popisa za vrijeme terenskog popisivanja od 27. rujna do 17. listopada. Popisivači će obići sva kućanstva, dakle i kućanstva koja su se samostalno popisala kako bi od njih samo preuzeli kontrolnu šifru dobivenu na kraju uspješnog samopopisivanja. Popisivači ne provjeravaju podatke koje su građani sami upisali popunjavajući popisni e-Upitnik, nego samo prikupljaju kontrolnu šifru koja se generira na kraju popunjenog i završenog popisnog e-Upitnika. Kontrolnu šifru treba spremiti: zapisati, slikati mobitelom ili isprintati te obvezno čuvati do terenskog popisivanja. Popisivači će imati akreditaciju.

Možda ste propustili...

DOBRA SIGURNOST OPSKRBE UOČI ZIME

Do travnja cijena plina ostaje ista

SOCIJALDEMOKRATI 18 ZASTUPNIKA, SDP SAMO 14

Bernardić: Ostala je samo partija u najgorem smislu

JESEN POGORŠALA EPIDEMIOLOŠKU SLIKU

Preminulih 27, rast broja zaraženih nastavit će se

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

STOŽER: 1947 NOVOZARAŽENIH KORONAVIRUSOM U HRVATSKOJ, 15 UMRLIH

U Osječko-baranjskoj županiji 93 novozaražene osobe, jedna umrla

2

OBILJEŽENA 30. OBLJETNICA POGIBIJE BLAGE ZADRE

Istinski zapovjednik koji je vodio svoju vojsku

3

HSU: PRENISKE MIROVINE

Ispod granice siromaštva je 600.000 umirovljenika