Regija
REKONSTRUKCIJA PROČELJA, INTERIJERA, INSTALACIJA, DVORIŠTA

Za 18 mjeseci bizovačka će kurija biti dio kulturno-turističke ponude
Objavljeno 13. rujna, 2021.
BIZOVAC - Nakon provedenog postupka javne nabave načelnik Srećko Vuković nedavno je u ime Općine Bizovac sklopio ugovor s osječkom tvrtkom Presing, koju je zastupao direktor Josip Grubišić, o izvođenju radova u sklopu EU projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca". Potpisanim ugovorom izvođač se obvezao izvesti radove na kuriji Normann u roku od 18 mjeseci.

Projekt "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" jedan je od najvećih projekata na području Općine Bizovac posljednjih godina, težak približno šest milijuna kuna, kojim se planira izvesti rekonstrukcija i opremanje zaštićenog kulturnog dobra radi stvaranja prostora za prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine općine. Potpora kojom će se financirati projekt iznosi nepovratnih 2.550.000 kuna ukupno prihvatljivih troškova.

- Obnova dvorca Normann podrazumijeva njegovo cjelovito uređenje tako da se optimalno uskladi buduća namjena s izvornim vrijednostima utvrđenim konzervatorskom studijom, čije smjernice upućuju na to da je na zgradi potrebno završiti obnovu pročelja, temeljito urediti interijer, podrume, dvorište, postaviti nove instalacije za vodovod, kanalizaciju, grijanje, električnu energiju, telekomunikacije i drugo. Planirajući buduću namjenu, prostori kurije iskoristit će se i urediti za knjižnicu, galeriju, etnozbirke, multimedijsku i konferencijsku dvoranu - najavio je načelnik Vuković.

Projektom je predviđena obnova i opremanje dvorca Normann i radi stvaranja integriranog kulturnog-turističkog proizvoda, odnosno prostora za prezentaciju i interpretaciju kulturne baštine Općine Bizovac, jer provedbom projekta "Čuvarica baštine u srcu Bizovca" Općina namjerava osnažiti svoj kulturni i turistički potencijal i svoju atraktivnost.

Lidija Aničić
Unatoč pregradnjama sačuvao izvorni stil
Bizovčani podsjećaju i na to da je taj njihov najpoznatiji reprezentativni kulturno-povijesni spomenik graditeljske baštine iz 1830. godine pregrađivan u više mahova, no da je unatoč tome očuvao osobine stila i vremena u kojemu je nastao. Dugo godina koristio se kao osnovna škola, sve dok se nije izgradila nova školska zgrada na mjestu perivoja i vrta dvorca, gdje je uz malen perivoj te velik povrtnjak postojao i zagrijavani drveno-zidani zimski vrt, koji je imao s jedne strane stakleni zid, a u zimskom vrtu bio je izgrađen rasadnik s uzgajalištem.

Možda ste propustili...

PROLJETNI TRENING “AKTIVNE HRVATSKE”

Beli Manastir vježbat će s Asjom Petersen

NA KROVOVE POGONA POSTAVLJENA SUNČANA ELEKTRANA, JEDNA OD NAJVEĆIH U SLAVONIJI I BARANJI

Grad-Export na struji će godišnje uštedjeti 140.000 eura

Najčitanije iz rubrike