Mozaik
NAJZABAVNIJA NAGRADA U SVIJETU ZNANOSTI

Smiješni Nobel otišao u ruke "letećih" nosoroga
Objavljeno 11. rujna, 2021.
12 nosoroga visjelo je iz helikoptera, zbog istraživanja, 10 minuta
Eksperiment u kojem su nosorozi naglavačke visjeli iz helikoptera kako bi se utvrdilo kako to utječe na te veličanstvene životinje osvojio je ovogodišnju Ig Nobelovu nagradu, najzabavniju nagradu u svijetu znanosti. Među ostalim dobitnicima je tim koji je proučavao bakterije u gumama za žvakanje zalijepljenima za pločnik i drugi koji se bavio kontrolom žohara u podmornicama, prenosi u petak BBC.

Satirična nagrada nije tako slavna kao "pravi" Nobel. Ovogodišnja dodjela nije se zbog pandemije koronavirusa mogla održati kao obično na sveučilištu Harvard, pa se sva zabava preselila na internet. I bila je praćena, uživo je dodjele nagrada pratilo gotovo milijun ljudi. Humoristični znanstveni časopis Annals of Improbable Research objavio je da nagrada koju dodjeljuje najprije treba nasmijati, a tek onda navesti na razmišljanje.

Studija s nosorozima upravo to čini - ima li što luđe od dvanaest nosoroga koji su naglavačke visjeli deset minuta? No veterinarka Robin Radcliffe sa sveučilišta Cornell s kolegama je izvela upravo to u Nabijiji jer je htjela znati šteti li zdravlju životinja kada obješeni o noge vise ispod helikoptera. Tom se metodom služe zaštitari divljine kada sele nosoroge iz jednog staništa u drugo. Radcliffe je istraživanjem htjela doznati je li to štetno, pa da upozori zaštitare divljine na to trebaju li nosoroge trasportirati na zračni način ili pak kamionima. "I hvala na Ig Nobelu, bar će se pričati o nosorozima", poručila je sa smiješkom Radcliffe. H
Možda ste propustili...

JOŠ JEDNO VELIKO GLUMAČKO IME U EKRANIZACIJI SUPERPOPULARNE VIDEOIGRICE

Keanu Reeves posudit će glas Shadowu

Najčitanije iz rubrike