Regija
ZBOG POVEĆANIH TROŠKOVA – VEĆEG BROJA DJECE, ZAPOŠLJAVANJA I POSKUPLJENJA ENERGENATA

Skuplji vrtić u Županji, roditelji će mjesečno plaćati oko 100 kuna više
Objavljeno 9. rujna, 2021.

ŽUPANJA

Nova pedagoška godina u Dječjem vrtiću Maslačak u Županji počela je s nikada većim brojem djece – s njih 300, što je odlična vijest koja raduje i daje razloga za optimizam. Ni jedno dijete nije ostalo ispod crte, a kako bi se udovoljilo svim zahtjevima roditelja, u vrtiću su, uz prethodnu suglasnost osnivača – Grada Županje, oformljene dvije nove skupine.  Djeca su podijeljena u 14 odgojnih skupina, a jedna je mješovita skupina smještena u dislociranom objektu u naselju Šećerana.
A zbog povećanih troškova, roditelji će za boravak mališana u vrtiću  plaćati veću cijenu. Gradsko vijeće će u utorak donijeti izmjene Pravilnika o mjerilima sudjelovanja roditelja/skrbnika u cijeni Primarnog programa Dječjeg vrtića Maslačak. Prema prijedlogu, visina sudjelovanja roditelja utvrđuje se u iznosu od 600 kuna mjesečno za vrtić, a 700 kuna za jaslice, dok će roditelji djece iz drugih mjesta za vrtić plaćati 1100 kuna, a za jaslice 1200 kuna.

U obrazloženju akta, koji potpisuje v.d. pročelnika gradske službe Annemarie Balentović,  stoji da je došlo do povećanja broja upisane djece u odnosu prema prošloj pedagoškoj godini, upisano ih je 22-oje više, a zbog njihove različite dobi bilo je nužno ustrojiti dvije nove skupine, mješovitu jasličku i srednju. Zbog toga su zaposlena četiri nova odgojitelja te dio potrebnih radnika za nužne zamjene. Također je, navodi u obrazloženju, došlo do porasta cijene energenata te roba koje vrtić nužno koristi u svome radu, te je zbog svega navedenog nužno uskladiti iznose s kojim roditelji participiraju u cijeni Primarnog programa vrtića.
Pravilnik je, podsjećamo, donesen u siječnju ove godine, kada je cijena vrtića koju plaćaju roditelji smanjena za 15 posto, odnosno za oko 100 kuna. Od tada su za jasličke skupine roditelji plaćali 595 kuna, a za vrtićke 510 kuna mjesečno. Naime, prihvaćen je amandman Kluba vijećnika SDP-a na prijedlog proračuna za 2021. godinu kojim je tražen jeftiniji vrtić za županjske mališane, a riječ je o njih približno 230 i povećanju izdvajanja iz gradskog proračuna za 230 tisuća kuna.

Prijedlogom proračuna za 2021. za program javnih potreba u području predškolskog odgoja i obrazovanja za "Maslačak“ je prvotno bilo predviđeno 4.590.000 kuna, ali je usvajanjem amandmana taj iznos povećan za 230.000 kuna.
Za djecu iz općina cijena vrtića do sada je bila 1000 kuna, a jaslica 1100 kuna.

Marija LEŠIĆ OMEROVIĆ

Možda ste propustili...

MEĐUNARODNO NATJECANJE

JVP Sl. Broda uspješan u Češkoj

ZASELAK KOJI NI GOOGLE “NE PREPOZNAJE”

Zvjerinjak makadamom na glasovanje do Svetoblažja

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

Najčitanije iz rubrike