Ekonomija
VINOGRADARSTVO I VINARSTVO

Živnuli vinogradi, počele su berbe ranih sorti grožđa
Objavljeno 10. rujna, 2021.
Baranjski vinogradari mahom ističu da je godina bila specifična i nadaju se vinima u kategoriji vrhunskih

Živnuli su baranjski vinogradi. Ovih su dana, naime, počele berbe ranih sorti grožđa, a vinogradari će u svojim vinogradima boraviti i tijekom listopada. Vrijeme za berbu je idealno, a sudeći prema (kratkoročnim) najavama meteorologa, takvo će i ostati.



Vinogradari ističu kako je ova vinogradarska godina prilično specifična jer je do naših krajeva prvo stigao tropski val s temperaturama tek nešto nižim od 40 Celzijevih stupnjeva, potom smo ‘‘zaplivali‘‘ zbog više od stotinu litara kiše po četvornom metru, da bi se, na kraju, tropski val ponovno vratio i dosta dugo zadržao na ovim prostorima. Zbog svega ovogodišnje berbe kasne u odnosu prema "normalnim" godinama, a urod neće biti rekordan, ali ni loš. Budući da se većina vinara bazira na kvaliteti, a ne kvantiteti, zadovoljni su razvojem situacije, a baranjski će podrumi opet biti puni vrhunskih vina.

- Prvo smo krenuli s chardonayem, a potom sa sauvignonom - kaže o berbi Slavko Kalazić, čiji se vinogradi (120.000 trsova) protežu na približno 18 hektara, od Zmajevca do Batine. Otkrivajući "malu tajnu" ističe kako neće obrati kompletan urod ovih sorti, a bobice s početka berbe završit će kao određeni začin u njegovu vinu. Podsjeća kako je godina prilično specifična, što je rezultiralo čudnim omjerom šećera i kiselina.

- Sjećam se sušne 2008. godine, kada su kiseline bile niske, a sladori visoki. Ove je godine gotovo suprotna situacija - objašnjava, dodavši kako mu je osobno drago da grožđe ima nešto više kiseline, što znači kako berba može biti nešto ležernija i neće strepjeti od visokih alkohola koji su često prisutni u baranjskim vinima.

- S graševinom ćemo krenuti za približno tjedan dana, grožđe će brati zaposlenici, pa očekujem da će s cjelokupnom berbom biti gotovi za 40-ak dana - ističe Kalazić.

U ponedjeljak će s berbom započeti Lajoš Kolar. Na red će prvo doći pinot bijeli, a potom sauvignon odnosno chardonay. Šećere i kiseline mjeri svaki drugi dan, pa je i on došao do zaključaka o kojima je pričao Kalazić.

- Uvijek je bio problem kako sačuvati kiseline, ali ove su godine one dosta visoke. Stoga berbu moramo dobro isplanirati - kaže Kolar, ponovivši kako mu je uvijek važnija kvaliteta nego kvantiteta, što opet jamči da će sva njegova vina biti u kategoriji vrhunskih. Za desetak dana krenut će u berbu i obitelj Gerštmajer.

- Vinogradi su zdravi i sve je u redu. Bilo je malo kiše koja nas je poremetila, posebice stoga što su za njom došle visoke temperature pogodne za gljivične bolesti. Stoga smo vinograde malo prorijedili skidajući zelenu masu s trsova i otklonili potencijalne probleme - kaže Ivan Zelember Gerštmajer, istaknuvši kako bi s ranijim sortama već mogli započeti, ali se drže tradicije i u berbu kreću među posljednjima, što njihovim vinima daje posebnost. I oni će krenuti s chardonayem i pinotom sivim, a potom s nekim crnim sortama potrebnima za rose.

- Graševina će sigurno ići posljednja - kaže. Govoreći kao predsjednik Udruge vinogradara Baranje ističe kako su, globalno gledajući, vinogradi članova te udruge u dobrom stanju, što obećava odlična vina. Potvrđuje da su vinogradari započeli s berbom ranijih sorti, poput Zoltana Pinkerta, koji je nekoliko proteklih sunčanih dana iskoristio za početak berbe muškata. Da nije izvadio tri hektara vinograda, s berbom ranijih sorti počeli bi i u karanačkoj vinariji Svijetli dvori.

- Budući da nam je ostala samo graševina, a vegetacija kasni, s berbom ćemo započeti krajem rujna - tvrdi Oliver Novački iz Svijetlih dvora.



Ivica Getto
SVI PUTOVI VODE U ZMAJEVAC
Većinu baranjskih vina ljubitelji iz raznih krajeva Hrvatske i inozemstva moći će kušati “na jednom mjestu” dva posljednja rujanska vikenda. Sve kreće za dva vikenda (17. i 18. rujna) kada će svi putovi voditi u “vinsku prijestolnicu” Baranje - Zmajevac. Tih dana održava se prvi baranjski Vinatlon, koji spaja vino, gastromiju i umjetnost. Organizira ga Udruga vinogradara Baranje. Nakon tjedan dana na programu je nadaleko poznati Vinski maraton koji se trči kroz zmajevačke vinske surduke.

Možda ste propustili...

U CILJU SMANJENJA PLASTIČNOG OTPADA

Nastavlja se Konzumova kampanja “Jedna manje”

ZAHVALJUJUĆI ELEKTRIČNIM VOZILIMA

Potražnja za bakrom snažno će porasti

NA KOCKI IM JE KONKURENTNOST I RAST

Europske banke zahtijevaju status strateškog sektora

Najčitanije iz rubrike