TvObzor
VIASAT NATURE: VELIKO PLAVETNILO

Dokumentarna serija koja istražuje najveće okupljanje morskih sisavaca na planetu
Objavljeno 10. rujna, 2021.

Zaljev Monterey, smješten 200 kilometara južno od San Francisca, svako je ljeto domaćin najvećeg okupljanja morskih životinja na našem planetu. Neke od najspektakularnijih morskih životinja - između ostalih, plavetni kitovi, grbavi kitovi, morski slonovi, dupini, morske vidre i velike bijele psine, svake godine dolaze ispred kalifornijske obale. To je golemo okupljanje ujedno i razlog za zadovoljstvo, budući da su mnoge od tih životinja nekoć zbog masovnog izlova bile dovedene do ruba izumiranja, izlov je sada zabranjen, a mora su zaštićena. Ekipa stručnjaka istražuje tu inspirativnu uspješnu priču u Velikom plavetnilu, uzbudljivom dvodijelnom dokumentarcu čiju premijeru možete pogledati samo na programu Viasat Nature u ponedjeljak, 20. rujna, i u utorak, 21. rujna, u 20 sati.



Serija u dvije epizode predstavlja duge i zahtjevne godišnje migracije kojima te morske životinje dolaze do zaljeva u nadi da će obilje riba i planktona na tom području biti nagrada za njihovo epsko putovanje preko Tihog oceana. Međutim, koje će od tih životinja preživjeti to opasno putovanje? Osim toga, nije sigurno da će biti dovoljno hrane za sve gladne došljake, budući da se količina hrane u zaljevu mijenja iz godine u godinu zbog jedinstvene raznolikosti i bogatstva tog djelića oceana.

Godišnje okupljanje prate lokalni promatrači i znanstvenici, među kojima su i stručnjaci iz glasovitog Akvarija Monterey Bay te pokušavaju pronaći način kako zaštititi budućnost svih naših mora. Ove su godine tradicionalnu gozbu snimale i filmske ekipe BBC-ja, koje odlaze u samo središte zbivanja i donose nam izvješća iz prve ruke o onome što se ondje zbiva, a istovremeno prate i je li ovogodišnje okupljanje najveće ikad zabilježeno.

Međutim, ovaj je čudesan godišnji spektakl gotovo bio posve nestao, kad je prije samo nekoliko desetljeća gotovo potpuno iščeznuo sav živi svijet u zaljevu koji se nalazio na pragu ekološke katastrofe. Ipak, sve se pretvorilo u inspirativnu priču sa sretnim završetkom, budući da je zajednica Montereya udružila snage i omogućila prirodi da pobijedi sa svojom nevjerojatnom otpornošću, učinivši pritom taj događaj jednom od najuspješnijih ekoloških priča na svijetu.

Nikola Kučar
Možda ste propustili...

AKCIJSKA DRAMA “GRAĐANSKI RAT: SVAKOM CARSTVU DOĐE KRAJ”

Filmsko upozorenje na ekstremističku politiku

DOBRO DOŠLI U “KRALJEVSTVO SNOVA” NA HTV2

Zavodljivo carstvo ljepote, glamura, moći i novca

Najčitanije iz rubrike