Osijek
RODITELJI LJUTITI ZBOG ODLUKA UPRAVE

Mamama i tatama ne daju ostati u vrtiću, ali im je dijete pobjeglo!?
Objavljeno 9. rujna, 2021.
Roditelji su ogorčeni jer im je zabranjeno sudjelovati u procesu prilagodbe u prvim danima djetetova boravka u vrtiću

Uprava Dječjeg vrtića Osijek očito ne prepoznaje potrebe mališana i zakonsku mogućnost prilagodbe djeteta i roditelja prilikom polaska u vrtić, koje je djeci ujedno i prvo duže odvajanje od mame i tate, bake i djeda. Naime, roditeljima je uskraćen ulazak u vrtiće unatoč jasnim uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo od 24. kolovoza ove godine gdje se nedvojbeno navodi da, kada dovodi i odvodi dijete, roditelj ili druga osoba u djetetovoj pratnji smije ući u dječji vrtić. U nastavku upute rečeno je da je malo duže zadržavanje moguće prilikom prilagodbe djeteta na novu sredinu, no roditelji čija djeca pohađaju osječke vrtiće svjedoče da to na početku ove pedagoške godine nije bilo praksa.



Epidemiolozi dopuštaju


- Majka sam trogodišnjakinje koja je prvi put krenula u vrtić i na roditeljskom sastanku 30. kolovoza rečeno mi je da kćer mogu jedino otpratiti do garderobe i da ne smijem biti s njom i pomoći joj u procesu prilagodbe. Iako sam tražila, odgovor ravnateljice DVO-a nisam dobila, no ono što znam je da se, primjerice, u Zagrebu smije s djetetom ostati od 15 minuta do pola sata. Zanima me zašto ja kao roditelj ne bih, naravno uz pridržavanje epidemioloških mjera, mogla biti s djetetom. Nema veze što je tri godine, ali prvi put ulazi u kolektiv i naravno da nam nije svejedno. Radim s djecom i znam sve procedure, stoga sam se obratila svim mjerodavnim službama da riješe ovaj problem - kaže Osječanka Dubravka Barač, koja je o ovom problemu obavijestila Grad Osijek, Agenciju za odgoj i obrazovanje, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, pravobraniteljicu za djecu i udrugu SIDRO – odgojitelji u zaštiti prava u dječjem vrtiću. Kako kaže, jedini odgovor koji je do sada dobila bio je onaj telefonski iz Ministarstva znanosti i obrazovanja odakle joj je poručeno da će svakako provjeriti o čemu se radi. Također se obratila i Glasu Slavonije, koji je telefonski i elektroničkom poštom pokušao dobiti odgovor ravnateljice Marije Štambuk Čabaj, no, kao i prethodnih mjeseci, ni mi nismo uspjeli u toj nakani.

Na ove, ali i slične pritužbe roditelja na odluke Uprave DVO-a odmah je reagirao Grad Osijek kojemu smo, kao osnivaču, poslali e-mail s prigovorom roditelja, upozoravajući ga kako to nije i jedina primjedba na rad uprave DVO-a koju smo primili. U odgovoru koji potpisuje pročelnik Ureda gradonačelnika Karlo Šatvar navodi se da je Grad Osijek kao osnivač Dječjeg vrtića Osijek upoznat s problematikom nemogućnosti ulazaka roditelja u prostore dječjih vrtića.

Osnivač reagirao


- Stoga je 8. rujna zamjenica gradonačelnika Jasenka Crnković uputila dopis Upravi Dječjeg vrtića u kojemu se traži da se roditeljima dopusti ulazak u vrtiće sukladno epidemiološkim mjerama HZJZ-a i resornog ministarstva. Stav je Grada Osijeka kako je potrebno pronaći adekvatan način za ulazak roditelja u vrtić, a posebice se to odnosi na roditelje čija djeca prvi put kreću u odgojne skupine - navode iz Ureda gradonačelnika.

Valja dodati da je prigovor Dubravke Barač tek kap u moru nezadovoljstva koje i godinama prije, ali posebice sada, izražavaju mnogi roditelji vrtićaraca. Naime, problem je bio vidljiv i tijekom ljeta kad su radili dežurni vrtići u koje su bila raspoređena djeca iz tada zatvorenih vrtića. Pravilo je vrijedilo za sve, pa su djeca prvi put dolazila u određenu okolinu, također bez mogućnosti da uz njih u garderobu uđe i roditelj, a kamoli da s njima boravi neko vrijeme i pomogne im prihvatiti novonastalu situaciju.

Nove će odluke sada morati prihvatiti i Uprava DVO-a, na zadovoljstvo i roditelja i djece kojima će odvajanje sada ipak biti lakše nego što je to bilo pri naglom odvajanju od mališana, posebice onih koji teže podnose separaciju. Prilagodba je omogućena i u vrtićima u drugim gradovima u Hrvatskoj jer ju dopuštaju aktualne epidemiološke mjere.



Marija Mihelić
TROGODIŠNJAKINJA SAMA DOŠLA KUĆI
Na facebook-stranici “Mame u Osijeku” jedna se majka požalila da je njezino trogodišnje dijete uspjelo izići izvan ograde vrtića i nakon nekog vremena samo doći kući koja je u blizini vrtića. Majka M. K. (podatci poznati Glasu Slavonije) sve nam je potvrdila u telefonskom razgovoru. Apelirala je na roditelje da vode računa o zatvaranju ograde koja je ondje često otvorena s više strana, zbog čega je, smatra, i njezino dijete uspjelo pobjeći. Za odgojiteljice, unatoč svemu, ima razumijevanja, kaže, “riba smrdi od glave”.

Iako je vjerojatno doista riječ o nekom nemarnom posjetitelju koji nije zatvorio vrata za sobom, ostaje činjenica da je malo dijete uspjelo samo izići iz vrtića na prometnicu i samo doći kući. To se, jednostavno, ne bi smjelo događati, a već je bilo takvih slučajeva.

U Gradu jučer nisu imali informaciju o ovom slučaju, no ističu kako će sve provjeriti te da će se pobrinuti i za adekvatnu ogradu.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike