Regija
VLASNICI SU DUŽNI UKLONITI MONTAŽNE GARAŽE

Investitor iz Gradačca gradit će stambeno-poslovni objekt
Objavljeno 9. rujna, 2021.
Zgrada će imati podzemne garaže, poslovne prostore i četiri kata s 28 stanova
ŽUPANJA - Na montažnim garažama, na prostoru iza stambene zgrade, takozvane Ljepotice, koja gleda na središnji gradski trg, osvanule su obavijesti komunalnog redara o obvezi njihova uklanjanja u roku od 15 dana. U obavijesti stoji da je zemljište privatno vlasništvo i da se na toj lokaciji uskoro očekuje gradnja stambeno-poslovnog objekta.

Garaže su pretežno u vlasništvu stanara spomenute zgrade, a u posljednjih 16 godina, pojasnio nam je Josip Nikolozo, pročelnik Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo, prostorno uređenje i geodetske poslove Grada Županje, nije postojao ugovor o zakupu javne površine jer se nije znalo kada će to zemljište biti privedeno namjeni.

Lani se pojavio zainteresirani kupac, Tomo Šimić, vlasnik poznate tvrtke Voker d.o.o. iz Gradačca, s iskustvom u stanogradnji, koji je već neko vrijeme vlasnik susjedne parcele uz gradsku površinu. Iskazao je namjeru za gradnju stambeno-poslovnog objekta na toj lokaciji, za čiju mu je realizaciju potreban i dio gradskog zemljišta.

Reprezentativan objekt


- Prošle smo godine počeli i početkom ove završili proceduru izmjene prostornog plana kako bi se omogućila gradnja takvog objekta, a ovih je dana potpisan i kupoprodajni ugovor - pojasnio je Nikolozo. Grad se obvezao da će u određenom roku novom vlasniku predati uredno zemljište.

- Vlasnicima smo naznačili rok u kojemu trebaju ukloniti garaže, ali nećemo ga se sada baš striktno pridržavati. Ali stanari moraju znati da novi vlasnik zemljišta u svakom trenutku može doći i to zatražiti - zaključuje.

Na gradskom su zemljištu, doznajemo od Nikoloze, evidentirane 24 garaže. Dio ih je i na privatnom zemljištu koje je investitor već posjedovao, a kupio je i susjednu kuću s parcelom, koja je graničila i s njegovim i gradskim zemljištem, a koja ima izlaz na Strossmayerovu ulicu. Time je osigurao oko 1500 četvornih metara površine za gradnju zgrade koja će se prostirati na približno 4000 kvadrata, a koja će biti reprezentativan i moderan objekt.

Na proljeće


U podrumu zgrade bit će parkirališna mjesta, njih 40-ak, što znači da će, uz mjesta za vlasnike stanova, dio njih ostati za prodaju zainteresiranim stanarima u susjednim zgradama. Projektiranje je povjereno poznatoj županjskoj projektantskoj tvrtki "Dom na kvadrat" d.o.o., a od vlasnika Igora Hladeka doznajemo da će na četiri etaže biti sagrađeni stanovi različite kvadrature, od 45 do 95 četvornih metara. Na svakoj će najvjerojatnije biti po sedam stanova, iako je još uvijek otvorena opcija da se pokuša naći prostor i za osmi. Ovih će dana biti definiran konačan broj stanova i kreće projektiranje.

Radovi bi, predviđeno je, trebali početi na proljeće, a do tada, napominje Hladek, treba obaviti sve opsežne pripremne radnje koje, među ostalim, uključuju i ispitivanje tla. Ako sve bude prema planu, do kraja sljedeće godine zgrada bi mogla biti završena jer investitor je, kako doznajemo, vrlo ozbiljan.

Napominje da su i u Županji, kao što je to slučaj i u drugim gradovima, stanovi vrlo traženi, a iznenađuje ga, priznaje, sve veća potražnja za trosobnim komfornim stanovima.

Zgrada će biti smještena na dobroj lokaciji, u neposrednoj blizini strogog centra grada, imat će dizalo, a bit će sagrađena prema najvišim standardima i što se tiče kvalitete ugrađenog materijala, izolacije i energetske učinkovitosti.



Marija Lešić Omerović
Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike