Osijek
TALIJANSKI INVESTITOR U EKOZONI NEMETIN

Nexion Grupa gradi novu halu i zaposlit će još 200 radnika?
Objavljeno 1. rujna, 2021.
Talijanski investitor zadovoljan je uvjetima u kojima već šestu godinu posluje u Osijeku te namjerava proširiti poslovanje

Hoće li multinacionalna kompanija Nexion S.p.A. iz Italije sa 60-godišnjim svjetskim liderstvom u automobilskom sektoru, koja u Osijeku uspješno posluje od 2015. godine i zapošljava 30 djelatnika, proširiti svoju proizvodnju u našem gradu, znat će se vrlo brzo, najavio je generalni direktor Grupe Fabio Vesentini, koji je u utorak zajedno sa svojim najbližim suradnicima o tome razgovarao sa zamjenicima osječkog gradonačelnika Draganom Vulinom i Jasenkom Crnković u nazočnosti generalnog konzula Republike Hrvatske u Milanu Stjepana Ribiča i novog gradskog pročelnika Upravnog odjela za gospodarstvo Igora Medića.



Talijanski investitor zadovoljan je uvjetima u kojima već šestu godinu zaredom posluje s proizvodnjom strojeva za promjenu guma u Osijeku te mu je namjera proširiti poslovanje. Strani ulagač, naime, planira dio svoje proizvodnje iz Italije preseliti u naš grad te mu je za to potrebno odgovarajuće zemljište za izgradnju hale veličine 22 tisuće četvornih metara.

Posljednja parcela


- Iskreno se nadam da će se Nexion odlučiti za investiciju u Osijek. Pričali smo o proizvodnoj hali veličine 22 tisuće kvadrata s otprilike 200-tinjak novozaposlenih, a ne moram ni spominjati od kolikog bi to značenja za grad Osijek bilo - kazao je nakon sastanka zamjenik gradonačelnika Dragan Vulin.

- Razgovaralo se o Ekoindustrijskoj zoni Nemetin, a svima nam je važno da potencijalni investitori dođu u naš grad, da ovdje investiraju - nastavio je Vulin, otkrivajući kako je razlog njihova dolaska u Osijeka i susreta s vodstvom grada planiranje proširenja proizvodnje, odnosno da dio proizvodnje presele iz Italije ovdje u Osijek. Također podsjeća kako je Grad Osijek nedavno dogovorio, a sljedeća dva tjedna bit će potpisan i ugovor, s investitorima koji će graditi na posljednjoj, 25. slobodnoj parceli u Ekoindustrijskoj zoni Nemetin.

- U tijeku je postupak parcelacije drugog dijela slobodnih parcela. Tamo imamo deset parcela veličine od 8 do 44 tisuće kvadratnih metara koje će biti dostupne. Bilo bi nam zaista zadovoljstvo da upravo Nexion grupa bude prvi investitor u toj drugoj fazi Zone Nemetin – poručio je Vulin.

Najavio je još da im predstoji, a što bi moglo biti zanimljivo i drugim potencijalnim ulagačima, postupak revidiranja ugovora koji su bili za prvu fazu.

- Na način da iz iskustava oko prodaje 25 parcela iz prve faze vidimo što je to bilo dobro i to ćemo zadržati, a ono što je bilo nepovoljno za investitore ćemo mijenjati. U fazi smo kreiranja novih uvjeta, tako da je pravi trenutak za razgovore s potencijalnim ulagačima jer možemo u dogovoru s njima i kreirati uvjete suradnje - zaključio je zamjenik osječkog gradonačelnika.

Privlačenje kapitala


Značajnu ulogu prilikom uspostave poslovnih kontakata obiju strana odigrao je i hrvatski Konzulat u Milanu na čijem je čelu generalni konzul Stjepan Ribič.

- Konzulat RH u Milanu odgovoran je za pet sjeverozapadnih regija koje imaju nešto više od 20 milijuna stanovnika. U sklopu naše gospodarske diplomacije zaduženi smo prezentirati mogućnosti ulaganja u našu zemlju, što smo konkretno i učinili Grupi Nexion. Drago nam je što je i sam generalni direktor s upravom došao u grad Osijek i susreo se s vodstvom Grada Osijeka. Obilazimo zonu Nemetin i čvrsto vjerujemo da će Grupa Nexion donijeti odluku za ulaganje i otvaranje novih radnih mjesta u Osijeku. To nam je svima u interesu – naglasio je Ribič.

S području nadležnosti ovog generalnog konzulata naše zemlje, na tih pet sjeverozapadnih regija, trenutno u Hrvatskoj imamo 33 talijanska investitora koja u ovom trenutku zapošljavaju 10 tisuća radnika.

- Nastavljamo tim putem da prezentiramo sve mogućnosti koje RH nudi kako bismo uspjeli privući još neke nove investitore – poručuje Ribič.



Tomislav Prusina
Globalno zapošljavaju 2000 radnika
Talijanska Grupa Nexion S.p.A. globalno zapošljava više od dvije tisuće radnika, a svojim je certifikatima izgradila partnerstvo s najvećim automobilskim grupama i najvažnijim svjetskim proizvođačima guma i naplataka. Ističu kako Nexion Grupu prije svega čine ljudi koji sa sobom donose zajedničke vrijednosti i prepoznatljive karakteristike koje im omogućuju da svijetu donesemo tehnologiju i pouzdanost. Timski duh koji nam danas omogućuje postizanje velikog cilja: Total Quality – moto je tvrtke. U Osijeku su uz generalnog direktora Vesentinija još bili i Corrado Bassoli, direktor operacija, Franco Benamati, direktor industrijskog razvoja, i Saša Lalić, direktor osječke poslovnice tvrtke.

Pozitivna iskustva
- Razgovori izgledaju obećavajuće i mislim da ćemo se najvjerojatnije vratiti uskoro s nekom ponudom. Procjenjujemo lokalna ulaganja na našim pozitivnim iskustvima u Osijeku - kratko je nakon sastanka poručio generalni direktor Nexion Grupe Fabio Vesentini, koji je ujedno i zahvalio Gradu Osijeku na primanju.

Predstoji postupak revidiranja ugovora koji su bili za prvu fazu, a to je zanimljivo i drugim ulagačima

Možda ste propustili...

NA DAN PARLAMENTARNIH IZBORA

Trgovine koje rade 17. travnja

NASTUPNI POSJET VELEPOSLANICE SLOVAČKE HANE KOVAČOVE

Želim povećati zanimanje za slovački jezik i kulturu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

NA INTERVENCIJI 30 VATROGASACA I SEDAM VOZILA

U velikom je požaru stradala i restaurirana parna lokomotiva odmilja zvana Crnom damom

2

PREDSTAVLJENI NOVI PROSTORI ZAVODA ZA DERMATOLOGIJU I VENEROLOGIJU

Stacionar Dermatologije nakon čak 40 godina ponovno u krugu KBC-a Osijek

3

PTF: OKRUGLI STOL ŽITARICE BEZ GLUTENA

Mnogi ne znaju da boluju od celijakije