Regija
USUSRET POPISU STANOVNIŠTVA

Na 136 km2 jedan prvašić,
a ni on ne ide u mjesnu školu
Objavljeno 27. kolovoza, 2021.
OŠ u Varoši 2021./2022. nema prvi razred. Škola je s otežanim uvjetima rada, radit će sa sedam odjeljenja
LEVANJSKA VAROŠ



U popisivanje stanovništva 2021., čija prva faza, samopopisivanje, treba trajati od 13. do 26. rujna, kao i u novu školsku godinu 2021./2022., Općina Levanjska Varoš ulazi sa samo jednim prvašićem. Iako se prostire na 136 kvadratnih kilometara i ima deset sela, najslabije je naseljena, jer tu, prema popisu iz 2011., živi samo oko 1200, a realno i još manje ljudi, njih približno 1000, pa je ovaj kraj nenaseljeniji i od Like.



K tome, i jedini prvašić u školskoj godini 2021./2022. neće ići u jedinu školu u varoškoj općini, u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića, jer je, kaže ravnateljica Nataša Šego, želja roditelja da djevojčica ne bude sama u prvom razredu u Varoši, pa će ju svakodnevno voziti u školu u Đakovo. Tako varoška osnovna škola ove godine ostaje bez prvog razreda, pa u u predstojeće obrazovno razdoblje ide sa sedam razrednih odjeljenja.

- Škola smo s otežanim uvjetima rada i prema pravilniku možemo raditi i bez svih osam razreda, i s njih sedam. U protivnom bi nas vjerojatno ugasili kao matičnu školu i bili bismo područna škola neke druge matične osnovne škole, a nama su najbliže one u Trnavi, Selcima Đakovačkim - kaže ravnateljica Šego. Za popis stanovništva ne ohrabruje ni podatak da će u novoj školskoj godini ta škola u sedam razreda imati samo 42 učenika. Dvadeset posto ih je po prilagođenom programu, no, dodaje Šego, nemaju kombinirane, nego čiste odjele. Lani je u školi bio 51 učenik, od kojih tri prvašića. Ukupan broj đaka u varoškoj školi odgovarao bi gotovo nekadašnjim prenapučenim razredima u đakovačkim osnovkama, kada su razredi znali imati i do 36 učenika.

Ipak, ohrabruje što će nagodinu, u školskoj godini 2022./2023., u OŠ Silvija Strahimira Kranjčevića sjesti osam prvašića, što je za taj kraj lijepa brojka, a škola će ponovno imati osam razreda. Razredna odjeljenja ovdje imaju od tri do deset učenika, koji nastavu pohađaju u velikom, suvremenom zdanju od oko 1400 četvornih metara, a koje ima i novu dvoranu. Stoga u toj školi protuepidemijske mjere, poput držanja razmaka, nisu uopće (bile) problem. Dapače, učenici idu samo u jednu, prvu smjenu, i svaki učenik sam sjedi u klupi. Školski kolektiv čini 25 djelatnika, pa se u šali može reći kako na svakog zaposlenika dolaze gotovo dva učenika.

Šego očekuje da će nastava ići uobičajeno, po A modelu.

- Imamo sve uvjete za to. U prošloj školskoj godini samo smo dva puta neko vrijeme imali C model nastave, jer se dio djelatnika razbolio od korone, no djeca ne - dodaje ravnateljica. Sa zadovoljstvom ističe kako je, osim predškole, tu sada i vrtić za djecu od tri do šest godina.

- Bitan je to sadržaj za podizanje kvalitete života u ovom kraju, a kroz koji se djeca dodatno socijaliziraju, a i pripremaju za dolazak u školu - kaže Šego, i dodaje kako je Kranjčevićeva škola partner Agenciji za odgoj i obrazovanje.

U školskom kolektivu također očekuju da Stara kupka u Breznici Đakovačkoj, koju je nedavno kupila Općina, bude pokretač razvoja i zapošljavanja toga kraja, ostanka tamošnjih i dolaska novih mladih obitelji, što bi potom trebalo uroditi i boljim demografskim prilikama toga dijela Đakovštine, u kojoj devet općina procjenjuje da im se između dva popisa broj stanovnika smanjio za po desetak posto.



Suzana Župan
Žele cjelodnevni boravak, do 17 sati
- Škola je aplicirala za projekt cjelodnevnog boravka, od 9 do 17 sati, uz osigurana dva kuhana obroka. Bili bismo u tome pioniri na širem području, želimo biti ogledni primjer. Bila bi to dodatna socijalizacija djece, razvijali bismo kreativnost učenika. Pravili bismo uzdignute vrtove u dvorištu, išli bismo i na predmet Poduzetništvo da djeca razvijaju inicijativu. Opremili smo već kuhinju te imamo i druge uvjete - kaže Šego.

Možda ste propustili...

SMOTRA DJEČJIH FOLKLORNIH SKUPINA VSŽ-A

Svoje je umijeće pokazalo tisuću malih folkloraša

UZ DAN GRADA NAŠICA

Održan koncert

Najčitanije iz rubrike