Zdravlje
ČESTO IH ZANEMARUJEMO

Ljeto je idealno vrijeme za potpunu njegu stopala
Objavljeno 23. kolovoza, 2021.
Iskoristite vrijeme godišnjeg odmora kako biste se posvetili njezi stopala koja nas nose kroz život i zaslužuju pažnju. Da bi korak bio lak i ostao bezbolan, o stopalima moramo aktivno misliti tijekom cijele godine. Posebnu pažnju obratite na područje među prstima, gdje je česta pojava gljivica. Uočite li tegobe koje ne možete sami riješiti čišćenjem ranice, dezinficiranjem ili flasterom, potražite mišljenje liječnika. Ako ste se uznojili hodajući, posebno na ovim vrućinama, uznojila su se i vaša stopala. Nastanu li pritom pukotinice na koži stopala, ili među prstima, a zarobljene u zatvorenoj obući, one postaju toplo i vlažno stanište koje je idealno za naseljavanje gljivica. Nakon pranja stopala treba dobro osušiti, posebno među prstima. Nemojte ostavljati stopala da se sama suše. Ako je riječ o zadebljanju kože koje vas ne boli, stopala namačite nekoliko minuta u toploj slanoj vodi, a potom rašpicom uklonite zadebljanje.
Opuštajuća kupka jednom tjedno

Kupka za stopala, koju možete napraviti sami u svom domu, jednom tjedno, opustit će vaša stopala te će vam pomoći da se riješite neugodnih mirisa, nakon napornog dana provedenog u radu, šetnji, ili u otvorenoj obući.



 

Održavanje dobre cirkulacije

Kako biste osigurali dobru cirkulaciju u stopalima i nožnim prstima nekoliko puta dnevno, u trajanju od pet minuta, mičite nožnim prstima, širite ih, kvrčite i opuštajte… Vrtite stopala i u gležnjevima, to će još više pomoći.



 

Hodajte bosi po plaži, u vodi, u parku, vrtu...

Hodajte bosi po plaži, u vodi, u parku, vrtu te po drugim površinama gdje ne postoji opasnost od povrede. Osim što će pridonijeti zdravlju vaših stopala, ujedno će vam pomoći da se "uzemljite", opustite i probudite dijete u sebi.



 

Nokte uvijek režite ravno

Nokte na nožnim prstima (posebno palcima) treba rezati ravno kako bi se izbjeglo bolno urastanje nokta. Urasli nokat može stvoriti vrlo neugodne tegobe, jer se to mjesto može upaliti i inficirati. Za rezanje noktiju koristite snažnu i veću grickalicu. Najčešće je dovoljno da se nokti režu svakih šest do osam tjedana.



 

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike