Regija
BOLNE VJEŽBE ZASAD NISU RIJEŠILE PROBLEM

Čeljusti joj ne prestaju srastati, Lorena će na sedmu operaciju
Objavljeno 19. kolovoza, 2021.
Lorena sada može otvoriti čeljust manje od centimetra, što stvara poteškoće pri hranjenju
ČRNKOVCI - Premda je nedavno proslavila svoj četvrti rođendan, do kojeg se njezina obitelj nadala da će već naveliko zaboraviti bolove i bolnice, operativne zahvate, rehabilitacije, vježbe, rastezanja i brojne druge peripetije koje je zdravoj osobi teško i zamisliti, a kamoli proživjeti, mala hrvatska heroina Lorena Amidžić sprema se na novi operativni zahvat razdvajanja čeljusti jer joj toliko puta operirane i razdvojene čeljusti - neprestano ponovno srastaju.

– Sedma je operacija na pomolu i ovih su nas dana maksilofacijalni kirurzi obavijestili da trebamo doći u Austriju 8. ožujka iduće godine – ako se, kao i ove godine, ne javi potreba da to odradimo i puno ranije zbog njezina stanja koje se neprestano pogoršava. Nažalost, sve dosadašnje silne vježbe, mučenje, plakanje, rastezanje, bilo je, čini se, neuspješno i bez očekivanih i dobrih rezultata. S početnih 2,5 centimetara razmaka između čeljusti, danas smo došli u situaciju da Lorena može otvoriti čeljust manje od jednog centimetra, što joj stvara nemale poteškoće u svakodnevnom životu – što s normalnim hranjenjem, što u sve većim problemima s probavom jer ne može normalno žvakati hranu. Zbog toga smo prisiljeni snalaziti se na raznorazne načine i tražiti medicinsku pomoć kako bismo joj olakšali i ovaj neočekivani novi problem. No ono što nam uvijek iznova daje snagu da ne posustanemo i ne odustanemo u našoj snažnoj želji da joj omogućimo normalan život jest činjenica da je ona unatoč svemu tome i dalje sretna, zadovoljna, strpljiva, blaga i beskrajno zahvalna na svemu što se za nju čini, iako strašno pati u bolovima i shvaća da joj stanje nije dobro – kaže nam Lorenina mama Anamaria Vidmar.

Ne skrivajući koliko joj je teško gledati svoje dijete kako pati, Lorenina majka otkriva nam i kako su za djevojčicu svakodnevne i učestale vježbe rastezanja čeljusti sve bolnije, te kako je najgora situacija izjutra, kada se Lorena budi s ukočenim čeljustima koje prvo treba razgibati kako bi mogla normalno funkcionirati. Osim toga, zbog umrtvljenih mišića Lorena neke pokrete lica teško izvodi, pa joj je sada potrebna i pomoć logopeda, iako govori bez problema. Sve nabrojeno rezultiralo je odlukom Loreninih roditelja da ju ne upisuju u vrtić u novoj pedagoškoj godini kako bi joj što više mogli kontrolirati stanje i čestim vježbama rastezanja čeljusti tijekom dana i tako usporiti proces zarastanja čeljusti, koji se odvija mnogo brže negoli su to liječnici predviđali.

– S obzirom na to da je ona sve veća, svaka nova operacija postaje sve kompliciranija i sve duže traje, a samim tim puno je duži i bolniji i proces oporavka negoli je to bilo kada je bila beba. Premda s nelagodom očekujemo novu operaciju, koja nažalost vrlo vjerojatno neće biti i posljednja, imamo puno povjerenje i u liječnike u Austriji i u naše liječnike u KBC-u Osijek, koji nastoje pronaći rješenje kako spriječiti ili bar usporiti ponovno zarastanje razdvojenih čeljusti nakon operativnog zahvata i omogućiti joj normalan život – poručuje mama Anamaria, iznimno zahvalna Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, koji im maksimalno izlazi u susret i podmiruje troškove Loreninih operacija i boravka u bolnici u Austriji.

Podsjetimo, Lorena Amidžić iz Črnkovaca prva je pacijentica u Europi kojoj je u prosincu 2017. godine u austrijskoj klinici Klinik für Mund, Kiefer und Gesichtchirurgie ekipa vrhunskih europskih maksilofacijalnih kirurga predvođenih prim. dr. Michaelom Malekom izvela prvu operaciju razdvajanja sraslih čeljusti i tako joj doslovce spasila život. Na tu je operaciju tada četveromjesečna bebica otišla kao prvi slučaj u Hrvatskoj, ali i u Europi, te 25. slučaj zabilježen u svjetskoj medicini s dijagnozom kongenitalna fuzija maksile imandibule desno – signatija, čije su šanse za preživljavanje bez pravodobnog medicinskog zahvata koji bi joj razdvojio gornju i donju čeljust bile gotovo nikakve. Nakon toga je konačno bila u stanju početi se privikavati na nov način života koji je podrazumijevao uzimanje hrane i tekućine kroz usta (a ne kao dotad na sondu), jesti krutu hranu žličicom, micati čeljustima, pa čak i ono što bez operacije nikako nije mogla bez goleme patnje – gutati i zijevati!

Iako su očekivanja austrijskih liječnika bila velika, a Lorena je nakon zahvata redovito odlazila na rastezanja i druge bolne vježbe ne bi li operiranu čeljust zadržala razdvojenom, čeljust je zbog nepoznatog razloga nastavila srastati kako je Leona rasla, pa je u posljednjih nekoliko godina malena Črnkovčanka prošla čak šest operativnih zahvata u Austriji, a sa strepnjom se očekuje i sedmi.



Lidija Aničić
Anamaria Vidmar

Lorenina majka

Zbog umrtvljenih mišića Lorena neke pokrete lica teško izvodi, pa joj je sada potrebna i pomoć logopeda, iako govori bez problema. S obzirom na to da je ona sve veća, svaka nova operacija postaje sve kompliciranija i sve duže traje, kao i oporavak, nego kada je bila beba.

Lorena je unatoč svemu i dalje sretna, strpljiva, blaga i zahvalna na svemu što se za nju čini

Možda ste propustili...

VATROGASNA ZAJEDNICA VUKOVARSKO-SRIJEMSKE ŽUPANIJE - REZIME 2023. GODINE

Vatrogasci imali 1600 intervencija

PREDSTAVLJAT ĆE VUKOVARSKO-SRIJEMSKU ŽUPANIJU

Kazalište Županja i Scena Martin na državnim festivalima

FOTOGRAFIJE PRIMAJU DO 12. SVIBNJA

Bioraznolikost - fotonatječaj

Najčitanije iz rubrike