Kultura
NA DUBROVAČKIM LJETNIM IGRAMA

Dolazi američki pijanist i skladatelj elektronske glazbe Evan Shinners
Objavljeno 7. kolovoza, 2021.
Popularni mladi američki pijanist i skladatelj elektronske glazbe Evan Shinners u subotu i nedjelju, 14. i 15. kolovoza u dva termina, u 19.30 za djecu od 4 do 7 godina te u 21 sat za djecu od 7 do 12 godina, održat će uz pripovjedača Igora Jurinića u atriju Kneževa dvora interaktivnu radionicu pod nazivom Glazbeni igrokaz za djecu. Program je ostvaren uz potporu zaklade Caboga Stiftung, a besplatne ulaznice mogu se preuzeti na blagajni u Festivalskoj palači.

"Od čega se sastoji glazba?", "Je li glazba izmišljena ili otkrivena?" te "Kako nastaje zvuk?" neka su od pitanja na koja će najmlađa festivalska publika kroz kreativnu i scensko-interaktivnu radionicu uz vodstvo američkog pijanista Evana Shinnersa i glumca, glazbenika te ovom prilikom prevoditelja i interpretatora Igora Jurinića pokušati pronaći odgovor. Njihova će priča započeti jednim jedinim pokretom koji stvara zvuk koji je zapravo niz tonova. Koristeći tzv. glazbeni rendgen, učit će ne samo o tonovima nego i kako te iste osnovne gradivne jedinice zvuka koriste sve glazbene kulture svijeta i kako su svagdje oko nas – od dječje pjesmice do zvuka vrata koja se zatvaraju. Za kraj će ovaj vrsni pijanist, posvećen glazbi J. S. Bacha, djecu upoznati s glazbenim velikanom koji je pronašao čudesan način kako ujediniti sve ove elemente, a sadrži i zdravu dozu njegovih skladbi za glazbala s tipkama.

Sudjelovanje na ovim radionicama je besplatno, no zbog ograničenog broja sudionika slijedom epidemioloških mjera, ulaznice je potrebno ranije preuzeti na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1). T.K.
POSVEĆEN BACHU
Evan Shinners posvećen je glazbi J. S. Bacha i velika je inspiracija mladim umjetnicima diljem svijeta. Osnivač je Bachove trgovine te voditelj podcasta WTF Bach. Glazbeno je obrazovanje započeo s devet godina, a prvi orkestralni nastup ostvario s 12. Kao Yamahin umjetnik, eksperimentirajući s njihovom linijom glasovira Disklavier, prvi je uspio snimiti Bachove sonate za orgulje na glasoviru. Upustio se u veliki projekt snimanja cjelokupnog Bachova opusa za solo instrumente s tipkama. Povrh svega, 2018. osnovao je neprofitnu organizaciju s ciljem “približavanja Bacha masama na netipičnim lokacijama”. Igor Jurinić svira klavir i udaraljke, osvajao je prve nagrade na državnim natjecanjima, a osim solistički, nastupao je sa Simfonijskim orkestrom HRT-a kao finalist Eurovizijskog natjecanja za mlade glazbenike.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

DONACIJA ZAVIČAJNOM MUZEJU SLATINA

Ostavština Viktora Žmegača stigla u njegovu rodnu Slatinu

2

UDRUŽENJE HRVATSKIH ARHITEKATA

Nagradu za životno djelo dobio Nikola Bašić

3

KONCERT U KD-U VATROSLAV LISINSKI

Korovitch ravnao izvedbom "Stabat Mater"