Sport
BIJELO-PLAVI NISU USPJELI SVLADATI SLAVEN BELUPO

Osijek nije uspio
naplatiti veliku dominaciju
Objavljeno 1. kolovoza, 2021.

Osijek je napravio prvi kiks u novoj sezoni. Ostao je bez dva boda u susretu protiv Slaven Belupa u kojem je imao apsolutnu dominaciju, ali nije uspio naći način kako loptu ugurati u mrežu borbenih gostiju. Nizale su se akcije, pritisak je bio konstantan, ali Koprivničani su bili vrlo požrtvovni i u dosta su se situacija doslovce "bacali na glavu" kada je trebalo blokirati pokušaje osječke momčadi. Osijeku se ne može previše toga zamjeriti na igri koju je pružio, ali slaba mu je to utjeha jer su na koncu izgubljena dva važna boda.

Osijekova dominacija

Čak osam novih igrača postavio je trener Osijeka Nenad Bjelica u odnosu na europski susret protiv Pogona. Bijelo-plavi su zaigrali u formaciji 3-5-2 i od prve minute krenuli u opsadu vrata Slaven Belupa. Dobro su igrali Osječani, ali gosti su u prvih 45 minuta uspjeli izdržati sve izazove na koje su bili stavljeni. U početku susreta jak pljusak je dobro oprao aktere i gledatelje koji su se u tim trenucima fokusirali na suca Igora Pajača kojem nisu zaboravili kako je oštetio Osijek u polufinalu Kupa prije dvije sezone na Rujevici. Morao je arbitar iz Zeline trpjeti uvrede. Na travnjaku osječka momčad je najčešće pokušavala preko bočnih igrača Grgića i Bočkaja koji su bili raspoloženi za igru te su u kazneni prostor poslali dovoljno upotrebljivih lopti koje ipak nisu bile iskorištene na željeni način. Publiku je svojim solo-akcijama uveseljavao i Amer Hiroš, no ni one nisu donijele konretnu završnicu. Obrana Slaven Belupa bila je koncentrirana i uvijek na pravom mjestu. Prvo uzbuđenje pred Čovićem dogodilo se u 11. minuti kada Topčagićev ubačaj s lijeva Mance nije uspio dohvatiti, a Fiolić je loše zahvatio loptu pa je prilika propala. Dvije minute kasnije vratar gostiju bio je na prvom ozbiljnom iskušenju. Bočkaj je ubacio loptu iz auta, a ona je došla do Mancea koji je pucao sa 7-8 metara, no izravno u Čovića koji je prvo odbio taj pokušaj, ali lopta mu je ostala pod kontrolom. U 25. minuti provjeravala se situacija u kojoj je Zirdum zaustavio pokušaj Mancea, činilo se kako je to učinio rukom, ali ispostavilo se kako ga je lopta pogodila u rame. Osijek je nastavio s dobrim kombinacijama ali nikako nije uspijevao uhvatiti gostujuću obranu na krivoj nozi. Imao je u 43. minuti Bočkaj slobodan udarac u svojoj zoni na 20-ak metara od vrata iskosa s desne strane, no pogodio je "živi zid", a najbolju priliku prvog dijela Osijek je stvorio u 44. minuti nakon ubačaja Bočkaja s lijeva, Mance je na prvoj vratnici loptu zahvatio glavom i s pet metara ju poslao preko vrata. Iako je taj dio utakmice završio bez pogodaka Osijek je imao jasnu ideju kako napasti goste, imao je apsolutnu kontrolu događaja na terenu jer Koprivničani nisu uputili nijedan udarac prema Ivušiću, ali je i njihova mreža ostala netaknuta.


Gosti izdržali

U početku drugog dijela susreta pokušali su gosti malo više igrati, pa je ponešto posla imao Ivušić ali nije to bilo ništa opasno. Zapravo, jedini ozbiljniji udarac uputio je Krstanović u 53. minuti kada je pucao glavom pored vrata na ubačaj Boseca. Osijek je ubrzo opet uzeo kontrolu igre, ali prilike su teško dolazile, a vrijeme je brzo curilo. Morao je Bjelica krenuti s promjenama pa su u igru ušli Mierez, Pilj i Kleinheisler u prvom, a Miloš i Bohar u drugom valu. Veliko nezadovoljstvo publike izazvao je iskusni Ivan Krstanović zbog stalnih padanja i valjanja. Osijek je u završnici susreta krenuo u konačni juriš u potrazi za pogotkom. Mreža gostiju se bila zatresla u 87. minuti kada je Mierez pogodio glavom, ali učinio je to iz zaleđa pa pogodak opravdano nije priznat. Dvije minute kasnije Argentinac je sam sebi kreirao priliku zahvaljujući upornosti, ali je u ključnom trenutku Božić stigao uklizati i blokirati njegov udarac. Uzbudljivo je bilo u šest minuta sudačke nadoknade kada je prvo Lončar glavom pucao preko vrata, a u trećoj minuti Nejašmić je također pucao glavom, a Čović je loptu izvadio ispod grede. Pritisak Osijeka bio je vrlo jak, ali gosti su bili iznimno borbeni i uspjeli su velikom požrtvovnošću sačuvati jedan bod koji je za njih sigurno veliko ostvarenje, a Osijek je izgubio prve bodove ove sezone. D.Keler

OSIJEK**0
SLAVEN BELUPO**0

OSIJEK - Stadion u Gradskom vrtu. Vrijeme sparno i kišovito. Teren odličan. Gledatelja: 1016. Sudac: Igor Pajač (Sv. Martin Zelina) - 6,5. Strijelci: Žuti karton: Bralić (Osijek), Krstanović, Marina, van Bruggen, Paracki (Slaven Belupo). Crveni kartoni:

IGRAČ UTAKMICE: DANIJEL LONČAR (OSIJEK)

OSIJEK: Ivušić 6,5, Lončar 7, Bralić 6,5, Čeberko 6,5, Grgić 6,5 (od 77. Miloš -), Nejašmić 6,5, Fiolić 6 (od 65. Pilj 6), Hiroš 6,5 (od 65. Kleinheisler 6), Bočkaj 6,5, Mance 6 (od 77. Bohar -), Topčagić 6,5 (od 65. Mierez 6,5).
SLAVEN BELUPO: Čović 7, Zirdum 6,5, Paracki 7, Božić 6,5, Bogojević 6, Marina 6, van Bruggen 6, Bosec 5,5, Brković 5,5 (od 70. Lulić -), Glavčić 6 (od 85. Mlinarić -), Krstanović 6.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana
1

PLAN JE SKOVAN, ČEKAJU SE ODGOVORI IGRAČA

Revizija pa tek onda šoping

2

OBNOVLJENE TRIBINE

Nogometno igralište na osječkom Zelenom polju u novom ruhu

3

MARIO MUŠANIĆ, POJEDINAČNI KUGLAČKI DRŽAVNI PRVAK

Nakon pet naslova prvaka u neparnoj, ovaj šesti prvi put došao u parnoj godini