Sport
IZ KARANTENE DO ZLATA

Ragbijaši Fidžija obitelji
nisu vidjeli od Uskrsa
Objavljeno 29. srpnja, 2021.
Tijekom pandemije radio sam noćne i dnevne smjene kako bih dobio dopuštenje za pripreme za Olimpijske igre - kaže Josui

U srijedu je na južnom Tihom oceanu polako zapadalo Sunce. Na otoku Fidži tek je nakon zalaska počelo slavlje. Njihova zemlja osvojila je zlatnu medalju u ragbiju 7, što je u ovoj državi koja ima stanovnika otprilike kao Zagreb, izazvalo pravo slavlje.



"Sedmorka" Fidžija pobijedila je u finalu Olimpijskih igara u Tokiju Novi Zeland rezultatom 27:12. S klupe ih je vodio Gareth Baber, nekadašnji reprezentativac Walesa, koji od 2016. vodi ragbi 7 reprezentaciju ove otočne zemlje. Zajedno sa svojim izabranicima prošao je pravu kalvariju. Naime, čak pet mjeseci proveli su u karanteni. Posljednji put svoje su obitelji vidjeli na Uskrs. Okupljanje reprezentacije zakazano je na Uskrsni ponedjeljak. Trebale su to biti minipripreme, a već u petak trebali su se vratiti kućama. No, u utorak su na Fidžiju bile uspostavljene COVID zone.

- Bili smo smješteni u Suvi, u kršćanskom St. John‘s hostelu. Sagradili smo teretanu u garaži hostela, a mi smo tamo boravili 12 tjedana. Dobili smo samo dopuštenje za treninge. Slijedi nam još karantena kada se budemo vratili kućama. Sveukupno proći će čak 20 tjedana kako ćemo biti u karanteni - izjavio je izbornik Fidžija, kojima je ovo drugo uzastopno zlato u ovom sportu.

Ragbi 7 prvi put je uveden u olimpijski program na prošlim Olimpijskim igrama u Riju de Janeiru. Što znači da je Fidži još uvijek neporažen u ovom sportu na Olimpijskim igrama. Osvajanje zlatne medalje znači mnogo i stanovništvu, ali i ragbijašima. Posebno reprezentativcima Asaeliju Tuivuaki i Josuiju Vakurinabuli, koji su se sjetili svojih preminulih članova obitelji.

- Brat i otac umrli su mi kad sam bio mali. Imao sam sreću što sam predstavljao i njih - rekao je Tuivuaka, koji se prvo, kada je telefonirao kući, javio svojoj majci.

Vakurinabulijev otac preminuo je prošle godine. Inače, ragbijaš je po zanimanju - čuvar u zatvoru. Netko će u šali možda reći kako je on najlakše podnio karantenu. Ipak, nije tako.

- Tijekom pandemije radio sam noćne i dnevne smjene kako bih dobio dopuštenje za pripreme za Olimpijske igre. Imam kod kuće sina od godinu i pol dana. Nisam ga vidio četiri mjeseca. Ova medalja posvećena je njemu i mom pokojnom ocu.

Inače, na Fidžiju još uvijek vladaju ograničenja zbog bolesti COVID-19. Čak 19 tisuća ljudi zaraženo je koronavirusom. Zato su se slavlja odvijala uglavnom u vlastitim dvorištima. Zato su se iz dvorišta u svim mjestima ispaljivale rakete. Vatromet u čast olimpijskih prvaka. Njihov premijer Frank Bainimarama napisao je na Twitteru kako je "ova pobjeda više od zlata".



Krešimir Lacković
Možda ste propustili...

NOVI USPJEH MLADOG ČEPINČANINA

Tadić startao sedmi, završio treći

BROKERI OTVARAJU POLUFINALE DOIGRAVANJA ZA PRVAKA

Ishod posljednje utakmice ne bi se smio ponoviti u Osijeku

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana