Tehno
TEST: HUAWEI WATCH 3 PRO

Za sport i gala večeru najnapredniji pametni sat
Objavljeno 30. srpnja, 2021.
Nezaobilazni gadget za gotovo svakoga tko iole drži korak s modernim načinom života

Za neke uređaje volimo uzeti vrijeme i dati si oduška uživati u njima te ih na taj način najbolje upoznati. Nakon gotovo mjesec dana druženja nastao je i ovaj osvrt na najnoviji pametni sat iz Huaweija, model Watch 3 Pro. Upravo ovaj sat svojevrsna je prekretnica jer donosi novi OS, ali i nikada bolji izgled pametnih satova ovog kineskog proizvođača.



Za rekreaciju


Krenut ćemo od izgleda. Huawei Watch 3 Pro krasi nikada rafiniraniji izgled kojeg se nitko neće sramiti. Štoviše, u ovih mjesec dana nemali broj prijatelja i znanaca pitao me je kakav je to sat. Da, Huawei Watch 3 Pro doista je toliko upečatljiv. Tomu je tako zbog zanimljivih izgleda sata, ali i njegove izrade. Vanjštinu krasi masivno kućište izrađeno od titanija, pokrov sata čini zakrivljeno staklo, a dodir s rukom rezerviran je za keramičku stražnju stranu. Točku na "i" stavlja fini kožni remen, koji po želji možemo mijenjati s drugim remenjem širine 22 mm. Kućište sata mjeri 48 mm × 49.6 mm × 14 mm, pa je lako zaključiti kako je ovdje riječ o pravom muškom satu. Srećom, zbog uporabe titanija sat nije težak i neće ostavljati osjećaj težine na ruci. Otporan je do 5 ATM, pa ga nije potrebno skidati kada primjerice idemo na plivanje. Štoviše, sat će zapratiti naše plivačke pothvate i revno ih bilježiti. Ono što je definitivno novost na vanjštini i što svakako podiže dojam sata je aktivna digitalna kruna na desnom boku, koja zamjenjuje klasičnu gornju tipku, ali i olakšava navigaciju kroz sat. Dakle, osim što krunu možemo pritiskati kao tipku, možemo ju i zakretati i tako upravljati korisničkim sučeljem. Ovakva implementacija za svaku je pohvalu. Spomenimo kako je i sama kruna također izrađena od titana, a koliko je pažnje ovom satu posvetio Huawei otkriva i minijaturna gravura natpisa Huawei Watch u središtu krune. Uz tu krunu na desnom boku je još jedan klasični gumb čija je uloga otvoriti sportske aktivnosti, no tipku je moguće reprogramirati da pokreće ono što vama odgovara. Uz sat u pakiranju stiže i punjač koji se magnetski privlači sa satom te ga bežično puni. Mala zamjerka ovdje ide na kabel koji je integriran s bazom za punjenje te ga nije moguće mijenjati, što može biti nezgodno ako dođe do njegova oštećenja.


Sve je novo, sve je isto


Uključivanjem sata dočekuje nas raskošan, doista veliki 1,43-inčni i oštri AMOLED živih boja s automatskim osvjetljenjem i opcijom Always ON uključenog zaslona. Odmah na početku valja naglasiti kako je pametni sat nužno povezati s pametnim telefonom. Sat može raditi sa svim pametnim telefonima, ne nužno s onima iz Huaweija. Upravo sam ga i ja isprobao na Samsungovu Galaxy S20+. Za povezivanje je nužno koristiti Huawei Health aplikaciju, međutim iako aplikacija postoji u Google Play Trgovini, potrebno ju je instalirati iz Huawei AppGallery trgovine aplikacija. Da biste to uspješno obavili, nužno je prvo instalirati potonju aplikaciju koja se onda nehotično može nametnuti kao izvor svih drugih aplikacija na telefonu, pa tu valja pripaziti. Možda je tome tako u ovoj ranoj fazi, te se nadamo da će u budućnosti sat biti podržan i kroz uobičajenu Huawei Health aplikaciju kroz Google Play Trgovinu te tako olakšati postavljanje sata. No, jednom postavljen, sat otkriva sve svoje čari. Kako smo i u uvodu spomenuli, Huawei Watch 3 Pro pokreće potpuno novi OS iz Huaweija, HarmonyOS. Dati neki sud o ovom novom OS-u temeljenom na Androidu teško nam je sada dati jer se Huawei Watch 3 Pro u radu ponaša kao i ranije poznati satovi iz Huaweija. Ovo je svakako dobro jer, ako ste postojeći korisnik, sve će vam biti poznato, no s druge strane nedostaje nam novosti koje bi nam HarmonyOS mogao pružiti. Stoga, za bolje upoznavanje pričekat ćemo neke nove uređaje jer, kao što znamo, HarmonyOS je zamišljen za rad s gotovo svim uređajima i dijagonalama. Huawei Watch 3 Pro ima 2GB RAM-a i 16GB podatkovne memorije na raspolaganju. To osigurava pohranu i reprodukciju glazbe direktno sa sata kad poželite na ‘trčanjac‘ ili u šetnju bez telefona. Dobio je i podršku za Wi-Fi povezivost, ima Bluetooth 5.2, pa čak i NFC (iako mobilno plaćanje još nije omogućeno). eSIM podrška također je zanimljiva opcija, a ponudit će korištenje sata kao samostalne jedinice za telefoniranje i pristup internetu. U sportskom svjetlu sat je opremljen hrpom fitness i sportskih senzora kao i GPS-om, a može pratiti više od sto aktivnosti! U pogledu zdravlja kontinuirano prati otkucaje srca, SpO2 odnosno zasićenost krvi kisikom, Vo2Max vrijednosti i temperaturu kože, a uz to prati i razine stresa te kvalitetu sna. Baterija unutar sata kapaciteta je 790 mAh i prema Huaweiu nudi do 21 dan autonomije na jednom punjenju.

U praksi s uključenim svim pametnim opcijama očekujete biti na punjaču svakih oko pet dana. Huawei Watch 3 Pro je sat koji nudi puno prostora za pisanje, no ostavljamo nešto i vama za otkrivanje. Spomenimo za kraj cijenu od oko 3400 kuna koja će zasigurno biti najveća prepreka. No, ako ju preskočite, budite sigurni da ćete na ruci imati jedan od najnaprednijih i najupečatljivijih pametnih satova na tržištu.

Marin Režić
Ono što je definitivno novost na vanjštini i što svakako podiže dojam sata je aktivna digitalna kruna na desnom boku

Huawei Watch 3 Pro je sat koji nudi puno prostora za pisanje

Možda ste propustili...

NAJVEĆI GLOBALNI PRUŽATELJ RJEŠENJA ZA DATA CENTRE

Digital Realty povećava kapacitet data centra u Zagrebu

MARATON-TEST: SAMSUNG GALAXY S24 ULTRA

Izvrsne performanse i vrhunska kamera

Najčitanije iz rubrike