TvObzor
DIVLJA KINA S RAYOM MEARSOM

Uzbudljiva azijska pustolovina
Objavljeno 30. srpnja, 2021.

U novoj sedmodijelnoj seriji programa Viasat Nature, "Divlja Kina s Rayom Mearsom", britanski publicist, TV voditelj i ljubitelj prirode Ray Mears istražuje sedam različitih kineskih krajolika, uključujući bujne kišne šume, visoravni, vapnenački krš i dramatične planine. Seriju možete premijerno pogledati u nedjelju, 8. kolovoza, u 14.15 sati. Ray nas upoznaje s čudesnim životinjskim svijetom koji živi u Kini i otkriva jedinstven odnos koji lokalno stanovništvo ima sa svojom veličanstvenom zemljom.Rayeva uzbudljiva azijska pustolovina započinje u glavnom gradu Pekingu. Na ulicama s drvoredima otkriva kako je u više od četrdeset godina masovni program sadnje stabala pretvorio Peking u jedan od najzelenijih svjetskih gradova. Ray istražuje i Kineski zid te doznaje sve o projektu koji bi na to područje trebao vratiti divlje leoparde. Zatim odlazi u kinesku tropsku džunglu kod Xishuangbanne u provinciji Yunnan – u regiji koju nazivaju kineskom Amazonom i u kojoj žive neki od najmanjih kukaca i najvećih životinja u Kini. Uz medosase i zlatne paukove, Ray otkriva i najveću životinju u zemlji – divljeg azijskog slona – te doznaje više o naporima da se što više tih spašenih divova vrati u divljinu.

U nastavku serije Ray posjećuje slavni kineski Centar za istraživanje i skrb o pandama, gdje upoznaje ekipu koja vodi projekt vraćanja velikih panda u divljinu te prati označene pande kroz udaljena područja maglovitih šuma Nacionalnog parka Longxi Hongkou. Zatim odlazi u Nacionalni rezervat prirode Sanjiangyuan na rubu Tibetanske visoravni u provinciji Qinghai, koji je trebao postati prvi kineski nacionalni park: kineski Yellowstone! Ray upoznaje i nomadsku obitelj koja uzgaja jakove te se pridružuje zaštitaru prirode Terryju Townshendu u potrazi za neuhvatljivim snježnim leopardom.

Nešto kasnije Ray istražuje dramatične brežuljke i spilje oko rijeke Li u provinciji Guanxi – riječ je o jedinstvenom kineskom krškom krajoliku i mjestu pod zaštitom UNESCO-a. Upoznaje Huanga Nengdija, lokalnog ribara koji lovi ribe s pomoću kormorana, a zatim se pridružuje dr. Alice Hughes iz Kineske akademije znanosti te istražuje podzemne komore tisuće metara ispod površine zemlje u kojima buja život.

Nikola Kučar
Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana