Regija
ČLANOVI PLEMIĆKIH OBITELJI PEJACSEVICH, ADAMOVICH, KEGLEVICH I ELTZ

U Našicama najveće okupljanje slavonske "plave krvi" do sada
Objavljeno 28. srpnja, 2021.

NAŠICE - Tridesetak članova poznatih hrvatskih plemićkih obitelji Pejacsevich, Adamovich, Keglevich i Eltz, koji su stigli iz Argentine, Velike Britanije i Austrije, protekla tri dana boravilo je u Našicama.

Razlog njihovog boravka obilježavanje je 81. rođendana Marcosa grofa Pejacsevicha, praunuka i unuka hrvatskih banova Ladislava i Teodora Pejačevića. Marcos grof Pejacsevich živi u Buenos Airesu, gdje je doživotni počasni član Njemačkog kluba, član Rotary kluba i počasni član Suverenog malteškog viteškog reda, čije je sjedište u Rimu. Godine 2015. proglašen je počasnim građaninom Našica, a od 2019. godine predsjednik je Argentinsko-hrvatske gospodarske komore.

Dolazak i boravak članova plemićkih obitelji organizirala je Branka Ćubelić, promotorica Hrvatske u inozemstvu i vlasnica splitske agencije za organizaciju luksuznih vjenčanja i događaja, koja živi u Zagrebu.

- Prvi put u povijesti, moglo bi se reći da se nakon Drugog svjetskog rata šira obitelj Pejacsevich okupila ovdje, u Našicama. Grof Marcos trebao je posjetiti Našice prošle godine za svoj 80. rođendan, no, zbog pandemije koronavirusa sve smo prebacili na ovu godinu. Obitelji Pejacsevich pridružili su se i članovi obitelji Adamovich, Keglevich i Eltz, a koje su s njima rodbinski povezane. Imali smo veliku želju doći ovdje, pa smo se prije putovanja svi i cijepili. Grofa Marcosa upoznala sam u Argentini te je izrazio svoj rođendan proslaviti u Našicama, pa sam odlučila sve organizirati. Organizaciji su pomogli ravnateljica Zavičajnog muzeja Našice Silvija Lučevnjak, gradonačelnik Krešimir Kašuba i fra Petar Cvekan, župnik i gvardijan franjevačkog samostana u Našicama - izjavila je Branka Ćubelić.

Tijekom boravka u Našicama, plemićke obitelji posjetili su kapelu Uzašašća Gospodnjeg iz 1881. godine, poznatiju kao grobnu kapelu Pejačević, u čijoj se kripti nalaze posmrtni ostaci članova obitelji.

Dočekali su ih članovi HKD-a Lisinski Našice u narodnom nošnjama te povijesnim kostimima s kraja 19. i početka 20. stoljeća. Pokraj kapele, na grobu prve hrvatske skladateljice Dore Pejačević, upalili su svijeće. S radošću su bili i na svetoj misi u Župnoj crkvi sv. Antuna Padovanskog koju je služio fra Petar Cvekan. Posjetili su i tvrtku Auric Barrels d.o.o. Našice, u kojoj se proizvode bačve od slavonskog hrasta. Primio ih je i gradonačelnik Krešimir Kašuba, a kraći glazbeni program izvela je Osnovna glazbena škola Kontesa Dora.

Plemićke obitelji na proputovanju su posjetile i Ilok, gdje su obišle vinograde, dok su u Vukovaru razgledali Gradski muzej Vukovar smješten u Dvorcu Eltz, plemićke obitelji koja je nekada uspješno upravljala vukovarskim vlastelinstvom. Pogledali su i spomen-obilježje Vukovarski vodotoranj, a na Memorijalnom groblju žrtava Domovinskog rata odali su počast svim poginulim braniteljima.

Snježana Fridl

Branka Ćubelić, promotorica Hrvatske u inozemstvu

Prvi put u povijesti, moglo bi se reći da se nakon Drugog svjetskog rata šira obitelj Pejacsevich okupila ovdje, u Našicama

Monografija
Boravak plemićkih obitelji Pejacsevich, Adamovich, Keglevich i Eltz završen je predstavljanjem biografije Marcosa grofa Pejacsevicha “Memoari iz Starog i Novog svijeta”. Knjiga objedinjuje jedinstvena životna svjedočanstva i važne povijesne događaje. Obuhvaća mnoge detalje iz europske i latinoameričke povijesti, ali istodobno i ljubav, napetost, prijateljstvo, očaj, hrabrost i nepobjedivu životnu ustrajnost.

Možda ste propustili...

ZA NAVALNO VOZILO I KOMBI

DVD-u Beljevina garaža i spremište

U OBITELJSKOM CENTRU ĐAKOVAČKO-OSJEČKE NADBISKUPIJE

Otvaranje je Vrta arkanđela Rafaela

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana