Novosti
KLIMATSKE NEVOLJE U SLAVONIJI

Urbane poplave mogle bi biti sve češće, a teško im je predvidjeti lokaciju i jačinu
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Nefunkcionalnost sustava oborinske odvodnje jedan je od razloga pojave urbanih poplava

Procjena klimatskih promjena u budućnosti koju je Državni hidrometeorološki zavod izradio za Osijek, pokazuju da se već u tridesetogodišnjem razdoblju, između 2011. i 2040., očekuje porast srednje temperature od 1,1 do 1,6 Celzijevih stupnjeva u odnosu na klimu od 1971. do 2000. Proračun je izrađen prema umjerenom, takozvanom RCP4.5 klimatskom scenariju, odnosno uzevši u obzir određene planirane aktivnosti za smanjenje štetnog utjecaja na klimu.



Opasnosti


To se možda na prvi pogled čini zanemarivo, tvrde stručnjaci, jedan, ili jedan i pol stupanj i nije mnogo, posebice kada se razmišlja u kontekstu vrućina, ali zapravo je riječ o značajnom zatopljenju. Na području Osijeka i Osječko-baranjske županije, prema neslužbenim podacima iz Akcijskog plana energetski i klimatski održivog razvitka Grada Osijeka (SECAP), koji je u izradi, i koji još uvijek nije usvojen, procijenjena je ranjivost te rizici od učinaka klimatskih promjena, a najveće prijetnje koje su definirane, toplinski su valovi i poplave.

Posljednjih smo godina na ovom našem ravničarkom dijelu svjedoci sve učestalijih iznenadnih olujnih nevremena praćenih jakim pljuskovima koji, na žalost, stanovništvu u vrlo kratkom vremenu nanose goleme materijalne štete. Jedno takvo olujno nevrijeme poharalo je ovih dana Osijek i našičko područje, a štete na stambenim objektima i poljoprivrednim površinama mjere se u milijunskim iznosima.

Voditeljica odjela za hidrološke prognoze DHMZ-a dr. sc. Tatjana Vujnović, ističe da su poplave koje su pogodile Slavoniju proteklog vikenda većinom karakteristične urbane poplave nastale zbog velike količine oborina koje su pale u izrazito kratkom vremenskom intervalu.

- Takva oborina preopteretila je sustave oborinske odvodnje koji je nisu bili u stanju pravovremeno evakuirati te se voda zadržavala na površini terena, na prometnicama, ali je oborinska voda prodirala i u niže etaže objekata. Izuzetak su naselja oko Našica koja su nastradala zbog bujičnih poplava nastalih zbog izlijevanja vode iz korita bujičnih potoka koji se spuštaju s Krndije. Oborine visokog intenziteta u brdskom području Krndije, južno od Donje Motičine, Seone, Martina, Zoljana i Našica, rezultirale su naglim dotokom veće količine vode kroz potoke Bukvik, Seonački potok, Našičku rijeku i ostale vodotoke koji su se izlili iz svojih korita. Ekstremne količine vode do naselja su dotekle u vremenu od 30 do 90 minuta - dodaje Vujnović.

Iz Hrvatskih voda napominju da se urbane poplave često javljaju i zbog potkapacitiranosti, nedovršenosti i nefunkcionalnosti sustava oborinske odvodnje, kao i mješovitog sustava javne odvodnje.

- Potkapacitiranost je povezana s gradnjom sustava s ciljem učinkovite odvodnje oborinskih voda uvjetovanih oborinama razdoblja ponavljanja jedne do pet, najviše deset godina. Naravno, u slučaju kada se dogode intenzivni pljuskovi većeg povratnog razdoblja, rijetko je koji postojeći sustav oborinske odvodnje u stanju prihvatiti tolike količine oborinske vode te ulice prekrivaju bujice, poplavljuju se kuće, poslovni objekti, podzemne garaže i podvožnjaci - pojašnjavaju iz Hrvatskih voda. Nedavne poplave na području Osijeka i Osječko-baranjske županije posljedica su izrazito velikih olujnih nevremena praćenih jakim intenzivnim pljuskovima - dodaju.

- Ove pojave karakteristične su i događaju se tijekom ljetnih mjeseci. U takvim slučajevima u vrlo kratkom vremenu od samo 30 do 60 minuta lokalno može pasti iznimno velika količina kiše reda veličine od 50 do 100 litara po četvornom metru, pa čak i više. Ovi intenzivni pljuskovi najčešće su izrazito lokalnog karaktera, odnosno na većem dijelu sliva, primjerice rijeke Drave, prosječna količina pale oborine bude višestruko manja od lokalne te veći vodotoci bilježe samo manji, ili neznatni porast, dok lokalno možemo imati problema s kanalizacijskim i sustavima odvodnje oborinskih voda, a moguća su i izlijevanja iz korita manjih bujičnih potoka, što dovodi do poplavljivanja poljoprivrednih površina, prometnica i objekata, osobito podruma - pojašnjavaju iz Hrvatskih voda, i zaključuju da su klimatske promjene definitivno počele uzimati sve veći danak diljem Europe i svijeta.

Zelena infrastruktura


Ono što građane najviše zanima jest mogućnost predvidljivosti takvih kriznih situacija te na koji se način zaštititi.

- DHMZ je od pretprošlog tjedna počeo s najavama nepovoljnih vremenskih prilika putem standardnih operativnih postupaka predviđenih za takve situacije - objašnjava dr.sc. Vujnović i napominje kako je 16. srpnja DHMZ osim redovnih upozorenja na moguće opasne vremenske pojave, a koja uključuju i bujične/urbane poplave, izdao i javno priopćenje u kojem je navedeno da se "tijekom iduća 72 sata na većem području kontinentalne Hrvatske očekuju značajnije količine oborina" koje mogu ponegdje izazvati bujične poplave i urbane poplave. Ističe također da je "bujičnim i urbanim poplavama iznimno teško prognozirati točnu lokaciju i magnitudu, s obzirom na to da ovise o lokalnim uvjetima terena i intenziteta oborine te se razvijaju u iznimno kratkom razdoblju".

Kada je riječ o rješavanju problema oborinske odvodnje u urbanim sredinama iz Hrvatskih voda poručuju da je potreban sustavan multidisciplinarni pristup, prije svega u odgovarajućem prostornom planiranju, a koji će primijeniti sva dosadašnja pozitivna svjetska iskustva na polju "zelene infrastrukture" (zatravljivanja parkirališta, infiltracijskih jaraka, zelenih krovova, kišnih vrtova, laguna i dr.), i u kombinaciji s konvencionalnim hidrotehničkim rješenjima dovesti do zadovoljavajućeg stupnja zaštite od urbanih poplava. "U protivnom, nakon svakog malo jačeg pljuska čekaju nas ispumpavanja podruma i saniranje šteta", poručuju.



Tomislav Prusina
predviđanja
TOPLINSKI VALOVI I POPLAVE BIT ĆE NAJVEĆI PROBLEM

Tatjana Vujnović

voditeljica odjela za hidrološke prognoze DHMZ-a

Oborine visokog intenziteta u brdskom području Krndije, južno od Donje Motičine, Seone, Martina, Zoljana i Našica, rezultirale su naglim dotokom veće količine vode kroz vodotoke koji su se izlili iz svojih korita. Ekstremne količine vode do naselja su dotekle u vremenu od 30 do 90 minuta.

EKSTREMNE POJAVE SVE UČESTALIJE
Mr. sc. Lidija Srnec, voditeljica Odjela za klimatsko modeliranje, praćenje klimatskih promjena i biometeorologiju Službe za klimatologiju sektora za meteorološka istraživanja i razvoj DHMZ-a, tvrdi da istraživanja klimatskih promjena ukazuju na zaključke da će ekstremne vremenske pojave u budućnosti biti češće i intenzivnije. “Uz očekivani daljnji porast temperature zraka u Slavoniji, koja je naša žitnica, može doći do produljenja i/ili promjene vegetacijske sezone. Oborinski i temperaturni režim značajno utječe na vegetacijsku sezonu, a samim time i na prinos kultura koje se sade. Može se očekivati da će u pojedinim godinama doći do značajnijeg odstupanja prinosa pojedine kulture. Načini prilagodbe klimatskim uvjetima u budućnosti svakako uključuju navodnjavanje, održavanje zemljišta u svrhu obrane od poplava te osiguranje zasađenih kultura (bilo postavljanjem zaštitnih mreža ili osiguravanjem prinosa)”, predviđa Lidija Srnec.

MJERE OBRANE
Hrvatske vode i Državni hidrometeorološki zavod u ponedjeljak su obilježili početak provedbe “Projekta unaprjeđenja negrađevinskih mjera upravljanja rizicima od poplava u Republici Hrvatskoj - VEPAR”, vrijednog oko 250 milijuna kuna, od čega je 212 milijuna sufinancirano iz EU-a. Negrađevinskim mjerama bit će osigurani i sistematizirani nedostajući podatci vezani uz slivove, vodotoke, regulacijske i zaštitne vodne građevine. Generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković istaknuo je kako će se projektom nabaviti oprema te će osuvremeniti više od 600 vodomjernih stanica, a što će biti temelj za buduća bolja prognoziranja, obavještavanja stanovništva i pravodobnu reakciju. Izvijestio je da rade retencije u Ogulinu i Karlovcu te zaštitu Čičke Poljane. Obnavlja se i oštećeni nasip županjske Posavine, odnosno Vukovarsko-srijemske i Brodsko-posavske županije.

Možda ste propustili...

JEDAN OD VODEĆIH HRVATSKIH PEDAGOGA

Preminuo Vlatko Previšić

GEOPOLITIČKE OKOLNOSTI I EUROPLJANI

Više od 80 posto hrvatskih građana naklonjeno EU-u