Osijek
POSJET GROBLJU SV. ANE

Vlado Pest otkrio zanimljive tajne osječkog groblja
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Posjete groblju sv. Ane, na kojem je pokopano oko 100.000 stanovnika Osijeka, počele su 2006.

U utorak je u Katoličkoj Crkvi proslavljen spomendan sv. Ane i sv. Joakima, roditelja Blažene Djevice Marije. Na gornjogradskom groblju sv. Ane, u istoimenoj crkvi, jučer je bio crkveni god zbog čega su služene tri svete mise (u 8, 10 i u 16 sati), Crkveni god bio je i u Tenji, gdje se nalazi Župa sv. Ane.



Zanimljivo je da o sv. Ani i sv. Joakimu nema ni traga u Bibliji, ali zato se ovo dvoje svetaca spominju u apokrifnom Protoevanđelju sv. Jakova. Pobožnost sv. Ani razvila se prvo u Istočnoj Crkvi, još u 6. stoljeću, a ovaj kult biva prihvaćen u Zapadnoj Crkvi tek u 12. stoljeću. Slično je i sa sv. Joakimom. Bizantski car Justinijan I. Veliki njoj u čast sagradio je crkvu u Carigradu. Veliki doprinos štovanju sv. Ane dao je jedan neobičan čovjek, njemački benediktinac, teolog, kriptograf i okulist Johann von Tritheim svojim djelom "Tractatus de laudibus sanctissimae Annae", tiskanim u Mainzu 1494. godine. Roditelji Blažene Djevice Marije spominju se i u Kur‘anu.

Katolička kapelica sv. Ane na istoimenom groblju u Gornjem gradu sagrađena je 1769. Anino groblje nastalo je još prije, 1737., kao reakcija na epidemiju kuge koja je poharala Osijek. Drugi razlog bio je širenje Gornjeg grada, što je značilo da se ranije groblje koje se nalazilo oko crkve sv. Petra i Pavla nije imalo više gdje širiti. To se groblje nalazilo ponajviše na prostoru današnje Osnovne škole Sv. Ane. Osječki turistički vodič Vlado Pest, u organizaciji Udruge za poljepšanje grada “Moj Osijek”, i ove je godine poveo zainteresirane građane otkrivajući im mnoge tajne koje se nalaze na groblju sv. Ane. Tu su pokopani mnogi ugledni Osječani, ali i sasvim obični ljudi koji su svoje živote utkali u Osijek kakav je danas.



Draško Celing
Najčitanije iz rubrike