Sport
NEKAD NAJTEŽE GOSTOVANJE POSTALO MJESTO SREĆE

Bjelica je na Poljudu još jednom pokazao kakva je trenerska klasa
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
NK Osijek postao je momčad kojoj pobjede u Splitu nisu više nikakav pothvat, nego nešto posve normalno

NK Osijek ima vrlo dobru momčad, ali Osijek ima briljatnog trenera, i to je njegova najveća snaga. Nenad Bjelica u Splitu je još jednom pokazao koliko jasne trenerske vizije mogu biti ključne na putu do ostvarivanja rezultatskog uspjeha.



Osijek je na Poljudu protiv sebe imao ambiciozni i neugodni Hajduk i nije mu bilo lako. Posebno u prvih sat vremena. Opet su se bijelo-plavi mučili prije svega s napadačkim dijelom igre. Dugo je izgledalo kako su zapravo zadovoljni bodom, ali to je možda bio stav momčadi, ali ne i trenera. I onda su zbog vlastite nespretnosti dospjeli u rezultatski zaostatak, nakon čega je krenuo niz događaja koji je posve okrenuo utakmicu.

Osijek je opasan


Iznimno važan detalj bilo je brzo izjednačenje koje je svojim prvijencem u dresu Osijeka donio Mario Jurčević, samo tri minute nakon što je Livaja zabio za vodstvo, a onda je pravi potez povukao Bjelica poslavši u igru Bočkaja, Hiroša i Pilja. Te su zamjene posve promijenile krvnu sliku osječke momčadi koja je odjednom postala agresivnija i otvoreno krenula po pobjedu.

- Kao da smo morali primiti pogodak kako bismo se razbudili i počeli igrati nogomet kakav smo trebali igrati od početka susreta. Opet, kao i u Poljskoj, nismo bili dobri u prvom poluvremenu, i to treba priznati. Uzrok je, mislim, bio mentalne prirode, jer smo pet dana bili na putovanju, pa su se dečki, izgleda, jedva čekali vratiti kući. U tom razdoblju bilo je sve ono što ja kao trener ne želim. Dezorganizacija na terenu, pomanjkanje agresivnosti, daleko smo bili od protivnika uz slabu cirkulaciju lopte. Ulazak Jugovića u drugom dijelu donio nam je stabilnost ispred naših stopera, a tek nakon sjajnog Livajinog gola izgledali smo onako kakav bismo Osijek uvijek htjeli vidjeti na terenu. Imamo dobru momčad, naravno da to treba iz utakmice u utakmicu potvrđivati. Nadam se da će već u sljedećoj sve biti mnogo bolje i s rezultatskim ishodom kao na Poljudu - rekao je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka, a onda pohvalio ljude koji su ušli s klupe i sa sobom donijeli preokret:

- Imamo mnogo kvalitetnih igrača u kadru, pa i onih pet koji su ostali izvan zapisnika mogli su započeti utakmicu. Ta širina nam je donijela ovu pobjedu u Splitu. Igrači koji su ušli s klupe, kao i oni koji su završili utakmicu, stvarno su bili sjajni. Kada su ušli Hiroš, Bočkaj i Pilj bili smo smireniji s loptom, imali kontrolu igre. Nema dvojbe kako su nas ti igrači doveli do preokreta.

Osijek je postao vrlo ozbiljna momčad, a najbolji dokaz je baš taj trijumf na Poljudu. Sposoban je pobjeđivati i kada ima određenih problema u igri, nije Osijeku potrebno previše toga kako bi suparnika uhvatio na krivoj nozi, posebno kad on pomisli kako ga drži u šaci. Bijelo-plavi su vrlo neugodno društvo koje je sposobno sat vremena spavati na terenu, a onda, kao u Splitu, odigrati furioznih 20-ak minuta i riješiti pitanje pobjednika. Osječane je na Poljudu dočekala euforija i desetak tisuća neprijateljski nastrojenih navijača. Hajduk je okupio dobru momčad, ali samo to mu neće biti dovoljno za uključivanje u utrku za naslov. Ono što Splićani nemaju ima Osijek, i zato je slavio na Poljudu. I to više nije slučajno. Naime, u zadnjih devet utakmica bijelo-plavi su na splitskom stadionu poraženi samo jednom, a i taj je susret lako mogao otići na njihovu stranu. Baš ti rezultati u Splitu, a koji je dugo bio najteže gostovanje osječkoj momčadi u HNL-u, pokazuju koliko je Osijek sazrio kao klub i momčad. Nekada se pozitivan rezultat na Poljudu slavio poput najvećeg pothvata, a danas su pobjede tamo postale nešto sasvim normalno. Osijek je taj susret dobio na karakter i činjenicu da se nikada ne predaje. Čak štoviše, najčešće zaigra bolje kada mu suparnik povede. To je ogledalo Bjeličina rada i načina razmišljanja.

Utakmica u Splitu ostavila je Bjelici prostor za razmišljanje kada je u pitanju slaganje momčadi koja će početi utakmicu protiv Pogona. Dva slaba prva poluvremena koja su odigrali starteri u Szczecinu i Splitu te način na koji su reagirali igrači s klupe otvaraju neka pitanja. Recimo, Petar Bočkaj u Splitu je u igru ušao gladan igre i dokazivanja. Kod njega samopouzdanje nikada nije bilo upitno, ali ga je Bjelica slabo koristio u uvodnim susretima. No, Pero je u Splitu dokazao kako zaslužuje dužnu pozornost, jer je u dobroj formi, a što je još važnije voljni trenutak mu je na vrlo visokoj razini. Osim Bočkaja, kojemu su driblinzi jedan od zaštitnih znakova, Osijek je dobio još jednog sličnog španera - Amera Hiroša.

Trener (ne)zadovoljan


On unosi mnogo nereda svojim okomitim zabadanjima u suparničke obrane. Istina, osjeti se kako još nije u optimanom tjelesnom stanju, jer kad i napravi sjajne stvari u završnici akcije uvijek ostane za pola koraka kratak. No, to nije nešto što se ne može popraviti. Imat će Nenad "slatkih briga" uoči susreta s Pogonom. Osijek na startu nove sezone možda igrom ne briljira, ali rezultati su tu. Kad sam trener kaže kako nije do kraja zadovoljan, onda je jasno kako prostor za napredak postoji, a to je najbolja vijest za navijače. Osim toga, pobjeda nad Hajdukom iznimno je važna iz više aspekata. Bijelo-plavima je trebao jedan takav trijumf koji će im dodatno nabildati samopouzdanje uoči uzvrata 2. pretkola Konferencijske lige protiv Pogona, a uz to su suparniku koji je najavio uključivanje u utrku za prvaka jasno dali do znanja kako mu to neće biti nimalo lak posao.

- Neće u Splitu nikome biti nimalo lako osvajati bodove. Hajduk je ofenzivno moćan i bit će još jači kada se složi do kraja. Zato je ova pobjeda za nas vrlo vrijedna. Iako imam određene primjedbe na igre protiv Pogona i Hajduka generalno moram biti zadovoljan učinjenim, a uvjeren sam kako ćemo u nastavku sezone biti još bolji - zaključio je Nenad Bjelica, trener nogometaša Osijeka.

Dva uzastopna vruća gostovanja uspješno su apsolvirana, a sada te rezultate treba potvrditi u dva uzastopna domaća susreta. Pobijediti Pogon i plasirati se u 3. pretkolo Konferencijske lige, a onda svladati i Slaven Belupo te na taj način nastaviti uspješan hod po HNL-u.



Dalibor Keler
pričuve
DO POBJEDE OSIJEK SU NOSILI LJUDI

S KLUPE

OSJEČKI PRVIJENAC MARIJA JURČEVIĆA
Bekovi nisu tako često strijelci, ali kada zabijaju onda su to obično super vrijedni pogoci (sjetite se samo Liliana Thurama koji nam je ukrao san o finalu SP-a 1998. godine u Francuskoj). Jedan iz kategorije takvih pogodaka zabio je Osijekov lijevi bek Mario Jurčević na Poljudu. Kada se činilo kako Osijekov brod počinje tonuti, Jurčević se našao u poziciji centarfora i na odbijanac donio izjednačenje koje je kasnije pretvoreno u preokret i pobjedu. Bio je to Jurčevićev prvi pogodak za Osijek u službenim utakmicama, a ujedno i prvi pogodak nakon više od dvije godine u prvenstvenim susretima. Posljednjeg je zabio 8. travnja, u dresu ljubljanske Olimpije protiv Triglava iz Kranja.

Marin

Pilj

strijelac pobjedonosnog pogotka na Poljudu

Odbila mi se lopta i napokon mi se i sreća malo osmijehnula. Zabio sam i nitko nije sretniji od mene, jer smo osvojili tri boda i to je najvažnije. Liga će biti zanimljiva, ali mi se sada okrećemo Pogonu i Europi.

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike