Osijek
NA GORNJOGRADSKOM GRBOLJU I U TENJI OBILJEŽEN CRKVENI GOD

Sv. Ana i sv. Joakim, roditelji BDM
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
U utorak je u Katoličkoj Crkvi proslavljen spomendan sv. Ane i sv. Joakima, roditelja Blažene Djevice Marije. Na gornjogradskom groblju sv. Ane u istoimenoj crkvi jučer je bio crkveni god, zbog čega su služene tri svete mise (u 8, 10 i 16 sati). Crkveni je god bio i u Tenji, gdje se nalazi Župa sv. Ane.



Zanimljivo je da o sv. Ani i sv. Joakimu nema ni spomena u Bibliji, ali se zato ovih dvoje svetaca spominju u apokrifnom Protoevanđelju sv. Jakova. Pobožnost sv. Ani razvila se prvo u Istočnoj Crkvi, još u 6. stoljeću, a ovaj kult biva prihvaćen u Zapadnoj Crkvi tek u 12. stoljeću. Slično je i sa sv. Joakimom. Bizantski car Justinijan I. Veliki njoj u čast dao je sagraditi crkvu u Carigradu. Veliki doprinos štovanju sv. Ane dao je jedan neobičan čovjek, njemački benediktinac, teolog, kriptograf i okulist Johann von Tritheim svojim djelom "Tractatus de laudibus sanctissimae Annae", tiskanim u Mainzu 1494. godine. Roditelji Blažene Djevice Marije spominju se i u Kur‘anu.



Sveta Ana zaštitnica je Bretanje, Quebeca i nekadašnjeg Južnog Vijetnama, indijanskog naroda Mi’kmaq u Kanadi te brojnih gradova u Južnoj Americi i Aziji (Filipini, Šri Lanka, Malezija, Sejšeli). D. Celing
Možda ste propustili...

ODIJEVAMO JAKNE, PALIMO GRIJANJE

Došao je kraj ljetu u proljeće

FINALE NATJECANJA METRO JUNIOR TOP CHEF U ROVINJU

Učenik iz Osijeka Filip Viljevac osvojio drugo mjesto

Najčitanije iz rubrike