Novosti
KOORDINIRANE AKCIJE DRŽAVNOG INSPEKTORATA

Sve inspekcije krenule u pojačani nadzor, u tri tjedna srpnja 293 povrede propisa
Objavljeno 27. srpnja, 2021.

Turistička, sanitarna, tržišna, inspekcija rada, poljoprivredna, vodopravna te inspekcija zaštite okoliša, zaštite prirode i građevinska inspekcija počele su 1. srpnja s koordiniranim nadzorima zbog, kako je priopćeno iz Državnog inspektorata, uspješnije turističke sezone.



"Samo sinergijskim i odgovornim postupanjem svih dionika, institucija i pojedinaca možemo zadržati trenutačni status sigurne turističke destinacije", rekao je Andrija Mikulić, glavni državni inspektor.

"U prva tri tjedna srpnja obavljena su 753 inspekcijska nadzora u kojima su utvrđene 293 povrede propisa na temelju kojih su inspektori nadležnim sudovima podnijeli 16 optužnih prijedloga, donijeli 11 prekršajnih naloga te naplatili 71 kaznu na mjestu izvršenja prekršaja", navodi Državni inspektorat. Gdje zakon to dopušta inspektori su primijenili tzv. načelo oportuniteta, tj. u 127 slučajeva omogućili su ispravak utvrđene nepravilnosti.

Imajući u vidu epidemiju bolesti COVID-19, turistički i sanitarni inspektori ponajviše su nadzirali pridržavanje odluka Stožera civilne zaštite. Tako su turistički inspektori obavili 330 nadzora iz područja ugostiteljstva i turizma, a povreda propisa utvrđena je kod četvrtine nadziranih subjekata. Inspektori rada pojačano su nadzirali djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane. "Zbog specifičnosti neki od nadzora još su u tijeku, no do sada je utvrđeno nekoliko neprijavljenih radnika. Također, inspektori rada u području radnih odnosa utvrdili su dva državljanina trećih zemalja koji su radili protivno odredbama Zakona o strancima kojim je propisana obveza ishođenja dozvole za boravak i rad, ili potvrde o prijavi rada", navodi Državni inspektorat.

Tržišni inspektori kontrolirali su pridržavanje odredbi Zakona o trgovini, Zakona o zaštiti potrošača i Zakona o zabrani i sprječavanju obavljanja neregistrirane djelatnosti te su utvrdili 12 povreda propisa. Najčešće povrede propisa odnosile su se na neisticanje maloprodajne cijene, uvjeta prodaje i obavijesti o načinu podnošenja prigovora potrošača te trgovinu bez registracije. Poljoprivredni su inspektori, između ostaloga, nadzirali subjekte koji uslužuju hranu, vino i piće. Od 15 nadzora utvrđena je jedna povreda propisa koja se odnosila na zavaravanje potrošača glede karakteristika hrane.

Inspektori zaštite okoliša utvrdili su niz nepravilnosti u ugostiteljskim objektima zbog nevođenja dokumentacije o otpadu. D.Pav.


Dijana Pavlović
Načelo oportuniteta: Inspektori su u 127 slučajeva omogućili ispravak utvrđene nepravilnosti

Možda ste propustili...