Mozaik
HRVATSKA FUNK DELEGACIJA SUOL BADER, DJ WERFT I DJ PIPS

Ova glazba može rasplesati ljude od sedam do 77 godina
Objavljeno 27. srpnja, 2021.
Misija im je promovirati glazbu koja je izvan popisa popularnih numera

U sklopu kulturno-zabavne manifestacije Slatinsko ljeto, kojom Slatinski informativni centar i Radio Slatina glavni gradski trg u nedjeljne večeri čine vrlo poželjnom destinacijom, prvi put uveden je i subotnji program. Gradska je Turistička zajednica organizirala glazbeno događanje ponajprije za mlađu publiku pod nazivom Funky Good Time.



Bilo je to predstavljanje trojice DJ-eva, članova Hrvatske Funk Delegacije, Tomislava Badera, Eduarda Werfta i Slavena Tušeka, koji su u Slatinu došli kao Soul Bader, DJ Werft i DJ Pips.

Srodni žanrovi


Oni svoje neformalno udruženje Hrvatsku Funk Delegaciju nazivaju "labavim kolektivom" entuzijasta, koji je nastao kad su shvatili da im je potrebno nešto gdje bi se oni kao aktivni sudionici funk-scene okupili, razmjenjivali iskustva i dobili entuzijazam za daljnje promoviranje funk-kulture. Delegacija okuplja 18 DJ-eva, aktivnih sudionika promoviranja funk-glazbe i kulture preko radioemisija ili organiziranjem funk-događanja. S trojicom DJ-eva došao je i plesač i plesni instruktor Franjo Opačak ili Torz Laney, koji im je dao plesnu podršku, pa su zainteresirani mogli dobiti kratku početnu poduku u svladavanju plesnih koraka i stečeno znanje odmah primijeniti uz glazbu. Soul Bader, pravim imenom Tomislav Bader (33), jedan je od idejnih začetnika Hrvatske Funk Delegacije.

- Funk-kultura je nazvana po žanru glazbe. Premda se nazivamo Hrvatska Funk Delegacija, mi nismo isključivo fokusirani na funk, nego i na srodne žanrove, soul, jazz, hip-hop, čak i na elektronsku glazbu koja ima primjese funk ili soul-glazbe. Funk i soul dva su vrlo srodna žanra i od šezdesetih i sedamdesetih godina vrlo su povezani. Soul je više izražavao emocije, a funk ritam - pojasnio je Soul Bader.

Od bavljenja glazbom kako to rade članovi HFD-a ne bi mogli živjeti, njima je glazba hobi i entuzijazam. Oni znaju - kad bi puštali glazbu koju drugi žele čuti, možda bi se nešto i zaradilo, ali kad puštaju glazbu koja nije toliko poznata i koju oni žele promovirati nekom većem auditoriju, tu nema novca. Zato svi imaju druge poslove koje inače rade i od kojih žive. DJ-evi su svjesni da danas, kad je glazba dostupna svima na najlakši mogući način, od 99 posto dostupne glazbe ljudi vole slušati dva posto one glazbe koja je popularna, a ostala glazba se zapostavlja.

- Mi želimo povećati postotak glazbe koja se sluša, promovirati glazbu koja je izvan popisa popularnih numera koje se stalno vrte u programima naših radiopostaja. To je naša misija. Radimo to u radijskim emisijama koje vodimo, kroz naše nastupe, ali i kroz snimanje mikseva ili tzv. live-streaming nastupe.

Na ljetnoj pozornici u Slatini svaki od trojice DJ-eva imao je sat i 20 minuta za predstavljanje stilova koje podržavaju unutar žanra koji svi promoviraju. Prvo je DJ Werft predstavio laganu soul, funk i jazz glazbu, Soul Bader je prešao na funk i zatim na elektronsku glazbu s disco-primjesama, da bi DJ Pips završio s elektronskom glazbom s funk, soul i jazz samplovima i primjesama. Htjeli su, naime, predstaviti što veći spektar glazbe zajedničkog funk-nazivnika.

Volimo vinil


Nastup članova Hrvatske Funk Delegacije u Slatini dobro je prihvaćen, a neke je i rasplesala plesna glazba koju su promovirali.

- Ova glazba može rasplesati ljude od sedam do 77 godina i u tome je njezina velika čar i odgovor na pitanje zašto je preživjela pedeset godina. Prije pet-šest godina neki DJ-evi počeli su pretraživati stare gramofonske ploče iz šezdesetih i sedamdesetih, čak i s početka osamdesetih godina prošlog stoljeća. To je dovelo do izvjesnog oživljavanja jugo-funka, prije svega zbog velikog nasljeđa rock-bandova koji su svojim izričajem dostojni funka, iako tada nisu ni znali što sviraju. Ali to nije bilo ni važno. Među onima koje bismo mogli spomenuti tu su svakako, i prije svih, Josipa Lisac, Zdenka Kovačiček i Dino Dvornik, koji je i dao ime tom žanru - kaže Soul Bader.

Hrvatska Funk Delegacija nikad nije formalizirana kao udruga, to je skupina entuzijasta koji imaju zajednički cilj i zajedničku ljubav. Jednom godišnje svi, ili gotovo svi, zajedno nastupaju na događanju koje zovu konferencijom.

- To je vrlo zabavno jer nastupa mnogo nas, pa imamo kratke setove. U samo 12-13 minuta jednog seta DJ se ne može izraziti i teško je odabrati tek nekoliko stvari za predstavljanje. Najviše volimo vinilne ploče, što podrazumijeva istraživanje i pronalaženje starih ploča, a to iziskuje mnogo vremena, volje, ljubavi, entuzijazma, pa čak i novca…



Petar Žarković
18 DJ-a
PROMOVIRA

FUNK NA

RADIJU

Ponuđena alternativa
"Ovaj događaj pružio je jedinstvenu priliku za doživljaj glazbe, plesa i DJing kulture, ali je također ponudio mladima alternativu kakvu već dugo nisu imali u Slatini", rekao je Jurica Bosak, direktor Ureda gradske Turističke zajednice, koja je organizirala Funky Good Time.

Možda ste propustili...

LEGENDARNA GRUPA IZVEST ĆE APSOLUTNO SVE NAJVEĆE HITOVE S 11 STUDIJSKIH ALBUMA

Rock-divovi The Cult svirat će na opatijskoj Ljetnoj pozornici

NAJBOLJA ŠKOLA ANIMACIJE ANIMAFESTA 2024

Nagrada školi La Poudriere

Najčitanije iz rubrike