Autoglas
SUSTAV JE JOŠ UVIJEK U - PELENAMA

Tesla zamijenila Mjesec sa žutim svjetlom na semaforu
Objavljeno 27. srpnja, 2021.

Potpuno automatizirano upravljanje, koje Tesla nudi za kupnju ili preko mjesečne pretplate, trebalo bi omogućiti prepoznavanje znaka stop i svjetla na semaforu. To je super, no čini se da će zaustaviti auto i ako je na nebu - pun mjesec! Teslin sustav za pomoć vozaču Autopilot na tržištu je dovoljno dugo da generira obilje podataka kako bi bio sposoban prepoznati (ili ne) nadolazeće prepreke, od drugih vozila do različitih čvrstih objekata. Nakon nekoliko godina na tržištu većina stavki koje redovito zbunjuju Autopilot prilično su dobro proučene, ako ne i potpuno eliminirane iz popisa onih koje obično izazivaju neočekivanu reakciju sustava. Jedna od problematičnih stavki obično je horizontalna signalizacija, odnosno oznake prometnih trakova, jer se Autopilot oslanja na njih kako bi držao vozilo na pravcu.



Zanimljivo, ali vatrogasna vozila parkirana prilikom intervencije na autocesti pokazala su se kao još jedan neuobičajeni neprijatelj ovog sustava, s više zabilježenih naleta i, nažalost, stradalih vozača. No jedan od problema koji do sada zapravo uopće nije viđen, jer prepoznavanje prometnih znakova nije aktivirano već duže vrijeme kao dio Teslina kompleta za automatiziranu vožnju, jest sustav koji je zamijenio Mjesec sa žutim svjetlom na semaforu. Vlasnik Tesle nedavno je objavio video na kojem se vidi kako Mjesec zbunjuje sustav, zbog čega je automobil usporio. Teslin sustav ne temelji se samo na snimci kamere, jer se također oslanja na kartografske podatke o križanjima i položajima semafora, iako je programiran da uspori vozilo na svim semaforima na koje naiđe.

Ovaj događaj programerima zadaje novu glavobolju jer, kao što svi znamo, semafori se ponekad mogu postaviti ispred drugih udaljenijih semafora ili usred gomile drugih prometnih znakova, jer u stvarnom svijetu raskrižja mogu imati mnogo različitih svjetala koja se primjenjuju na različite prometne trakove. Programeri se inače bore s raskrižjima na kojima su položaji semafora ili previsoki i preblizu prednjem dijelu vozila da bi ih sustavi temeljeni na kamerama mogli interpretirati. Različiti svjetlosni uvjeti također mogu lako ometati sve sustave temeljene na kamerama, a ne samo Tesline. Tim Elona Muska suočen je s neočekivanim problemima, no ne sumnjamo da će i to uskoro biti riješeno.


Mato Pavličević