Sport
OPET OSVOJEN SPLIT

Bijelo-plavi utišali Poljud: Preokret za veliku pobjedu
Objavljeno 25. srpnja, 2021.
Livaja je doveo Hajduk u vodstvo, a Osijek je preokrenuo pogocima Jurčevića i Pilja

Dobru utakmicu odigrali su nogometaši Hajduka i Osijeka. Bilo je puno uzbuđenja, a bijelo-plavi su na koncu do pobjede došli zahvaljujući preokretu u drugom poluvremenu.



Ključni potez na utakmici povukao je trener Osijeka Nenad Bjelica koji je u posljednjih 20-tak minuta na teren poslao tri svježa igrača koji su Osijeku donijeli potreban napadački poticaj koji je na koncu donio i pobjedu. Bila je to posve otvorena utakmica koja je završila s čak 34 udarca prema vratarima. Hajduk je imao gotovo dvostruko više pokušaja, ali osječki su bili ubojitiji i precizniji. Ta pobjeda bit će bijelo-plavima odličan poticaj za uzvratni susret protiv Pogona u Konferencijskoj ligi

Ostalo na prijetnjama



Trener Osijeka Nenad Bjelica na Poljudu se vratio u svoju klasičnu formaciju s četiri igrača u posljednjem redu, a od prve minute u vatru je gurnuo Darka Nejašmića koji je ovog ljeta stigao baš iz Hajduka. Bijelo-plavi su žustrije ušli u utakmicu nego li je to bio slučaj prije četiri dana u Poljskoj, međutim, u početnih 15-ak minuta Hajduk je bio konkretniji. Već u trećoj minuti na udarac sa 17 metara odvažio je Krovinović ali nije bio precizan. Splićani su često prijetili na taj način u tim trenucima, no Ivušić je bio siguran na vratima Osijeka. Najveću priliku u tom početnom dijelu susreta Hajduk je imao u 12. minuti nakon što je Krovinović ubacio iz slobodbog udarca Simić je glavom na veliko iskušenje stavio Ivušića koji je lijepom paradom loptu iz samog lijevog kuta skrenuo u korner. Osijek je, pak, prvi put zaprijetio u 14. minuti kada je lopta nakon ubacivanja Gržana došla do Miereza koji je bio posve sam na drugoj vratinici na svega pet metara od Kalinića, ali se Argentinac nije dobro snašao u toj izglednoj situaciji. Odgađao je udarac pa ga na koncu nije uspio ni uputiti.

Nakon tih uzbuljivih 15-ak minuta uslijedilo je duže razdoblje u kojem nije bilo ozbiljnijih prijetnji za vratare, a Osijek je imao dosta problema u sredini terena sa Livajom koji se vrlo pametno ubacivao u međuprostore. Zapravo je odlično koristio činjenicu što je Žaper vrlo visoko izlazio na Krovinovića, a Nejašmić se sam teško nosio s Livajom. Ipak, uspijevali su bijelo-plavi nekako na vrijeme zakrpati te praznine koje su se javljale. Nakon što su obje momčadi uzele predah nova uzbuđenja stigla su u samoj završnici poluvremena. Prvo je Osijek imao veliku priliku nakon što je Bohar ubacio zdesna, a Žaper pucao glavom sa 6-7 metara, no Kalinić se istaknuo odličnom intervencijom. Hajduk je uzvratio preko Livaje čiju je bombu Ivušić izvukao ispod same grede. Osijek je opet u tim trenucima djelovao pomalo konfuzno u defanzivi pa je mladi napadač Hajduka Marin Ljubičić u 45. minuti imao veliku priliku za dovesti svoju momčad u vodstvo. Lovrencsics je ubacio zdesna lopta je pala na 7-8 metara od vrata, a Ljubičić je udario takav "ekser" da se ona od trave odbila preko grede osječkih vrata. Hajduk je bio opasnija momčad u tih prvih 45 minuta. Uputio je čak 14 udaraca prema Ivušiću, ali na odmor se otišlo obostrano čistih mreža.

Preokret



U nastavku susreta prvi je do prilike došao Hajduk kada je Jugović slabo glavom loptu vraćao prema Lončaru, ukrao ju je Sahiti ušao s njom u kazneni prostor, no u udarac je bio slab pa Ivušić nije imao problema s njim. No, u 63. minuti Hajduk je kaznio te nesigurnosti Osječana ispred njihovog kaznenog prostora. Lončar je pogriješio, a Livaja je kaznio tako što je pogodio mrežu Osijeka iz mrtvog kuta iznenadio Ivušića i pogodio za vodstvo domaćina. No, nije dugo trajalo zadovoljstvo na Poljudu jer Osijek je uspio doći do izjednačenja samo tri minute kasnije nakon što je Kalinić kratko odbio udarac Miereza glavom, a odbijanac je Jurčević pospremio u mrežu za izjednačenje. Provjeravalo se moguće zaleđe Miereza ali sve je bilo čisto pa je Hajduk krenuo s centra.

No, zato je podignuta zastavica zaustavila slavlje Osječana u 75. minuti kada je Bočkaj raspalio sa preko 20 metara, Kalinić je opet odbio loptu na koju je naletio Mierez i posalo ju u mrežu. No, ovaj put je Argentinac ipak bio u zaleđu. Samo nekoliko minuta prije te situacije Bjelica je u igru poslao tri svježa igrača Hiroša, Bočkaja i Pilja što je podignulo napadačku igru Osijeka. Pucali su Hiroš i Bočkaj, a Kalinić je u jednoj situaciji morao izaći daleko od vrata kako bi spasio opasnu situaciju ispred Miereza. U tim trenucima igralo se posve otvoreno, a u tome se bolje snašao Osijek. U 87. minuti raspoloženi Bočkaj pokrenuo je akciju koju je nastavio Miloš, a u pogodak za Osijekov rezultatski pretvorio Marin Pilj. I to je bilo dovoljno za pobjedu Osijeka na Poljudu.

Dalibor Keler
 
Standings provided by SofaScore LiveScore
SPLIT - Stadion Poljud. Vrijeme sparno. Teren odličan. Gledatelja: 9.486. Sudac: Igor Pajač (Sv. Ivan Zelina) - 7. Strijelci: 1:0 Livaja (63), 1:1 Jurčević (66), 1:2 Pilj (87). Žuti kartoni: Krovinović, Livaja, Vušković, Vuković (Hajduk), Škorić (Osijek). Crveni kartoni: -

IGRAČ UTAKMICE: MARIO JURČEVIĆ (OSIJEK)

HAJDUK

1 (0)

Kalinić 6, Lovrencsics 6,5 (71. Dellova 5,5), Vušković 6 (od 89. Dimitrov -), Simić 6, Čolina 6, Vuković 6, Krovinović 6, Sahiti 6,5 (od 71. Diamantakos), Livaja 7, Mlakar 6 (od 79. Atanasov), Ljubičić 6 (od 46. Jairo 6).

OSIJEK

2 (0)

Ivušić 7, Miloš 6,5, Škorić 6,5, Lončar 6, Jurčević 7, Nejašmić 6,5 (od 70. Hiroš 6,5), Žaper 6 (od 46. Jugović 6), Kleinheisler 6,5, Gržan 6 (od 70. Bočkaj 6,5), Bohar 6 (od 70. Pilj 6,5), Mierez 6,5 (od 84. Mance -).

IZBORNICI NA POLJUDU
Derbi između Hajduka i Osijeka s tribina stadiona na Poljudu pratili su izbornici A i U-21 reprezentacije Zlatko Dalić i Igor Bišćan. Nije to ništa čudno jer je na travnjaku bilo dosta protagonista koji bi u budućnosti mogli kandidirati za te naše selekcije. Pod Dalićevom pozornošću vjerojatno je bio Marko Livaja, a možda i još poneko ime jer hrvatska selekcija treba svježe krvi nakon Eura.

1:0
Lončar je bio neporezan, Livaja mu je blokirao pokušaj izbijanja i onda iz mrtvog kuta pogodio mrežu

1:1
Bohar je ubacio na drugu vratnicu za Miereza čiji je udarac glavom kratko odbio Kalinić, no sve je pratio Jurčević i iz blizine poslao loptu u mrežu

1:2
Bočkaj je proigrao Miloša koji je oštro ubacio u peterac, Kalinić je kratko odbio, a Pilj je bio na pravom mjestu i ubacio ju je u mrežu

Možda ste propustili...
Najčitanije iz rubrike