Regija
OBITELJSKI OBRT "VESELI POLJODJELAC"

Prve vinkovačke lubenice uzgojene su na Jošinama
Objavljeno 26. srpnja, 2021.
Vinkovčani dolaze s komentarom da "žele probati lubenice iz Vinkovaca", a zbog slatkih se plodova i vraćaju na štand
VINKOVCI - Lubenice na štandu obiteljskog obrta “Veseli poljodjelac” u Vinkovcima, osim što su mnogima omiljena ljetna poslastica, imaju i jednu posebnost - to je “prva vinkovačka lubenica”! Taj neslužbeni naziv dolazi od podatka da je obitelj Mirjane Veselčić jedina koja lubenice uzgaja baš u gradu Vinkovcima.

Njihovi slatki plodovi rastu na vinkovačkim Jošinama, na oko dva hektara površine.

- Koliko je nama poznato, jedino mi u samim Vinkovcima uzgajamo lubenice - reći će 46-godišnja vlasnica obrta za poljoprivredu i usluge, i dodati kako je njihovim lubenicama naziv “prve vinkovačke lubenice” u šali i zaigranosti nadjenula najmlađa kći, osmogodišnja Marta. Takav je natpis čak i stajao na njihovu štandu na Gradskoj tržnici u Vinkovcima, no za nedavnog nevremena - odnio ga je vjetar....

- Mnogim je našim Vinkovčanima to bilo zanimljivo, pa su nam dolazili s komentarom da “žele probati lubenice iz Vinkovaca” - kazuje Mirjana Veselčić ne krijući zadovoljstvo što se kupci vraćaju, a i drugima preporučuju njihove “slatke lubenice”.

Iako se obitelj Veselčić poljoprivredom bavi 20-ak godina, s lubenicama su krenuli prije 7-8 godina. Inače, obrađuju oko 30 hektara i uzgajaju više kultura, od žitarica preko krumpira, luka i kupusnjača do lubenica i dinja.

- Posla u poljoprivredi ima puno, nema godišnjeg odmora. Naša obitelj živi od poljoprivrede i svi radimo. Tko hoće raditi, uvijek na zemlji ima posla - reći će Mirjana Veselčić dodajući i da im njihov obiteljski posao “pod vedrim nebom” donosi zadovoljstvo iako, kako kaže, nije nimalo lako danas živjeti od poljoprivrede i bude godina kada se “pretače iz šupljeg u prazno”. Govori pritom i kako je ova godina loše počela, zbog hladnog proljeća, pa su i domaće, vinkovačke lubenice okasnile i umjesto oko 20. lipnja, što je uobičajeno vrijeme, pred kupce su došle tek nedavno, sredinom srpnja.

- A k tome, već nakon sadnje lubenica probleme su nam pravile vrane koje su vadile sadnice, a kasnije su plodove napadale i bušile kljunovima. Rastjerujemo ih, ali teško to ide unatoč svim načinima i pokušajima - kaže vlasnica “Veselog poljodjelca”, vinkovačkog obrta simpatičnog naziva koji zapravo potječe od njihovog prezimena Veselčić i nadimka supruga Ive (54) kojeg prijatelji zovu Veseli.

Marljiva Vinkovčanka reći će i kako uz nju i supruga, koji pomaže unatoč zdravstvenim tegobama s kojima se nosi, u polju radi i njihovo četvero djece, u dobi od 8, 17, 18 i 21 godine. Najmlađa je Marta, dakako, pošteđena, ali rado s majkom bude na prodajnom štandu s povrćem, dok 21-godišnji student pomogne koliko mu obveze dopuste, no nije se, “srećom, odlučio studirati poljoprivredu” jer je, kaže, pretežak to život.

U “Veselom poljodjelcu” su, međutim, zadovoljni jer je, kako će zaključiti vlasnica Mirjana, ovogodišnja “prva vinkovačka lubenica” iznimne kvalitete.

Sanja Butigan
SLATKI PLODOVI SVE DO POLOVINE RUJNA
U slatkim plodovima obitelji koja uzgaja “prvu vinkovačku lubenicu” moglo bi se, očekuje Mirjana Veselčić, uživati sve do polovine rujna. Naime, lubenice su toliko kasnile da je “ljeto za njih tek počelo”.

U obrtu “Veseli poljodjelac” rado bi i proširili proizvodnju lubenica jer su dva hektara malo, no kazuju kako je problem doći do zakupa dodatnih poljoprivednih površina. Ovogodišnjom su cijenom lubenice, dodat će, zadovoljni. Inače, njihove lubenice su sorte Bedouin, koja se poznaje po tigrastim prugama, i Lady, s mramorno-prugastom korom, i obje su dobro rodile.

Mirjana Veselčić

vlasnica obrta

Naša obitelj živi od poljoprivrede i svi radimo, Tko hoće raditi, uvijek na zemlji ima posla. Posao “pod vedrim nebom” donosi nam zadovoljstvo iako nije nimalo lako živjeti od poljoprivrede

Možda ste propustili...

KAPITALNE INVESTICIJE U ZASELCIMA ZOLJANA I PRIGRADSKOM NASELJU MARTINU

Sportski centar, ceste i vodovodi

MATICA UMIROVLJENIKA

Prijave za izlet na Jankovac

OPĆINA VILJEVO PLANIRA GRADNJU

Srijemski kulturni centar u Ivanovu

Najčitanije iz rubrike
DanasTjedan danaMjesec dana